Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tom Prahl gör comeback – ska leta efter nyförvärv

Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Fjolåret blev en tung historia, med halva fotbollskon på negativt kval.

Men Trelleborg reste sig till slut - och nu ska skåningarna lyfta med legendaren Tom Prahl tillbaka i föreningen. 

– Men jag tror inte TFF kommer flyga till himlen på en gång, säger den trefaldige SM-guldvinnaren. 

Peter Swärdh har lämnat och klubblegendaren Kristian Haynes har tagit över huvudansvaret i Trelleborgs FF. Men det är inte bara på bänken som förändringarnas vindar blåser på Vångavallen.

Inför säsongen 2020 har TFF även bildat ett så kallat sportråd, som bland annat ska finnas med och ge feedback i samband med nyförvärv.

I det nybildade sportrådet ingår dels tränarna och sportchefen Mattias Kronvall - men även fotbollsikonen Tom Prahl. 

– Vi kommer träffas med jämna mellanrum och diskutera nyförvärv och lämna en del synpunkter, säger Prahl.

– Men det mesta jobbet jag kommer göra är att bistå tränarna när vi diskuterar spelidé och utvärderar spelare. Jag kommer finnas till som ett bollplank.

Så du kan finnas med och lämna synpunkter efter matcher? 

– Ja, det kommer vi säkert göra, vi tycker ju om att grotta ner oss i detaljer. Det finns en spelidé och den har inte jag bestämt, så det kan handla om att jag lämnar feedback. Det gjorde jag i samband med matchen mot Roskilde (förlust 1-0). Då lämnade jag en del synpunkter som tränarna får behandla på sitt sätt. 

Kvar i landslaget 

De senaste åren har Tom Prahl arbetat som scout åt Janne Andersson och det svenska fotbollslandslaget. En roll han inte kommer lämna eller trappa ner på, i och med inträdet till Trelleborgs FF. 

– Det kan hända att jag ser en spelare när jag hjälper ”Janne” i landslaget som tillhör en mindre stark nation, som Malta, och där jag tänker att det kan vara något för TFF, säger Prahl.

– Min roll i sportårdet kan gå åt många olika håll, men beslutsfattandet stannar hos tränarna och hos ledningen.

Tom Prahl vann SM-guld med Halmstad år 2000. Fyra år senare upprepade han bedriften, hos Malmö FF. Foto: LENNART MÅNSSON / © BILDBYRÅN
Tom Prahl har varit Trelleborgs huvudtränare vid två olika sejourer, senast mellan 2008 och 2011.Foto: PONTUS FERNEMAN / © BILDBYRÅN

”Tror inte det flyger till himlen”

Tom Prahl har en lång tränarbakgrund och har bland annat vunnit SM-guld med såväl Halmstad som Malmö FF. Han tränade Trelleborg på 90-talet, när klubben för första gången etablerades på riktigt i allsvensken. 

Det var även Tom Prahl som stod vid sidlinjen när TFF slog ut Blackburn ur Europa-kvalet 1994. Han återvände som Trelleborgs huvudtränare 2008 och blev kvar i tre år - fram tills TFF åkte ur allsvenskan.

Sedan dess har Tom Prahl inte haft några nya uppdrag som huvudtränare.

– Jag tycket det här ska bli roligt eftersom jag får en chans att hålla kontakten med fotbollen. Sedan hade jag de här killarna, Kristian Haynes, Magnus Andersson och Alexander Tengryd, i Trelleborg sist jag var där. Då fanns de som spelare eller som ungdomsledare, säger Prahl.

Det blev ett tungt 2019 för Trelleborg, vad ska vi tro om 2020? 

– Ja, det var ju precis så man undvek kvalspel så förhoppningsvis ska vi bli lite stabilare med en lite mer kontinuerlig spelidé som man känner igen. Sedan vill vi så klart hitta spelare som vi kan arbeta vidare med. 

– Men jag tror inte TFF kommer flyga till himlen på en gång. Vi ska försöka hitta en bättre stabilitet i spel och i trupp, fortsätter Prahl. 

Det kan ju kanske behövas efter fjolåret?

– Absolut. Men Trelleborg kommer alltid få kämpa, man är inte allra överst i hierarkin och man kämpar för att komma upp och lyckas ibland, precis som Mjällby nu. Men sedan kommer alltid perioder när det går sämre och då får man ta nya tag.