Sent avgörande fällde HIF: ”Vår tyngsta förlust i år”

Sundsvall vann med 2-1 mot HIF.
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
HIF förlorade med 2-1 mot Sundsvall.
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

HELSINGBORG. Det blev högdramatiskt hela vägen fram till slutminuterna på Olympia.

Först i den 90:e minuten satte Sundsvall segermålet, som betydde 2-1 mot HIF. 

– Det är definitivt den tyngsta förlusten vi har haft i år, säger HIF-tränaren Jörgen Lennartsson.

Publiken var tillbaka och Olympias läktare var lika välfyllda som säsongen 2019. På den tiden tillhörde söndagens kombattanter Helsingborg och Sundsvall fortfarande allsvenskan 

Men nu var det superettan och ett stekhett toppmöte som stod på agendan.

Såväl HIF som Sundsvall hade inför söndagens möte samlat ihop 40 poäng och båda parkerade sex poäng bakom serieettan IFK Värnamo.

Efter en böljande och chansfattig matchinledning på Olympia var det gästande Sundsvall som bröt målnollan efter lite drygt 25 minuter. Den tidigare HIF-stjärnan Linus Hallenius var påpasslig efter en nickboll från Alexander Blomqvist och dundrade in 1-0-målet på ett hårt avslut som var blott några millimeter utom räckhåll för Anders Lindegaard.

Målet var Hallenius tolfte för säsongen och innebär att han kliver upp i delad skytteligaledning, ihop med Örgrytes Ajdin Zeljkovic.

– Vi fick en olycklig start med skada på (Victor) Blixt. Casper (Widell) kommer in och löser det väldigt bra som innerback, säger HIF-tränaren Jörgen Lennartsson.

– Vi var inte riktigt nöjda med första halvlek. Sundsvall är ett skickligt lag som ställer bra frågor till oss. Jag tyckte de var lite bättre än oss totalt sett under 45 minuter i första halvlek. 

Ropade efter straff: ”Den är ganska klar”

GIF Sundsvall ville ha mer än bara ett mål och under matchens första halvlek var gästerna klart bäst offensivt. 

Två gånger om ropade Sundsvall på straff – båda gångerna blev svaret avvisande från domare Andreas Dufva-Johansson.

– Den första känns väl ganska klar? Han får ta avslutet, men de stör honom och drar i axeln. Det är väl åt frilägesutvisningshållet. Den andra är en handssituation, säger målskytten Linus Hallenius till Discovery Plus. 

Men någon straff blev det alltså inte och tidigt i matchens andra halvlek hittade HIF en ny växel och satte gästande Sundsvall under en periodvis tung press.

Ja, Helsingborg kom ut klart piggare efter pausvilan, med en bättre rörlighet, ett mer precist passningsspel och med en offensiv fart som saknades under matchinledningen.

Skåningarna fick utdelning i den 55:e matchminuten, när mittbacken Charlie Weberg nådde högst på en frispark från Brandur Hendriksson och nickade in sitt andra mål för säsongen.

– Jag hann tänka att vi har kvitterat och att vi skulle gå för tre poäng. Vi visste att tre poäng var viktigt. Självklart är det alltid kul att göra mål, men i den stunden var det bara bra eftersom vi kom närmre trean, säger Charlie Weberg.

Dramatik under slutminuterna

Bara en dryg minut senare blev assistkungen Wilhelm Loeper helt frispelad i Sundsvalls straffområde – men bortamålvakten Andreas Andersson stod för söndagens svettigaste räddning när han styrde undan bollen till en hörna. 

– Vi pratade i halvtid om att vi ville vara lite mer framåtlutade och pressa lite högre. Men vi börjar andra halvlek precis tvärtom, blir ännu mer passiva. Det satte prägeln på matchen och då var det bara att försöka överleva och åka härifrån med en poäng, säger Sundsvallstränaren Henrik Åhnstrand.

Uppbackad av en högljudd ståplatspublik försökte HIF jaga fram ett segermål och göra ett mini-ryck ovanför den allsvenska kvalplatsen. 

Men det blev inget skånskt jubel på Olympia.

När klockan närmade sig den 90:e minuten var det i stället Sundsvall som gjorde segermålet. En hörna mot den bortre stolpen nådde lite turligt fram till Paya Pichkah och 2-1-målet var ett faktum.

”Den tyngsta förlusten vi haft i år”

– Andra halvlek tycker jag vi spelmässigt gör en väldigt, väldigt, bra match. Vi trycker tillbaka dem i stort sett hela matchen och kör på med anfall på anfall på anfall på anfall. Vi får 1-1 på en fast situation och har ytterligare sex, sju, åtta, högklassiga målchanser. Men vi bränner tyvärr dem, säger HIF-tränaren Jörgen Lennartsson.

– Så kommer den här hörnan i 89:e och det är extremt olyckligt med 2-1 i den situationen. Det är en riktigt tung förlust för vår del. Det är definitivt den tyngsta förlusten vi har haft i år, det får man lätt säga. 

Resultatet innebär att Sundsvall är ny tvåa i superettan, med 43 inspelade poäng. Helsingborg är kvar på kvalplats, med 40 poäng.

Samtidigt har HIF spelat en match mer än just Sundsvall. 

TV: SE FLER SPORTNYHETER