Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Succélaget på väg att radera miljonskulden

Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

I fjol spelade de i division ett.

Nästa säsong spelar Mjällby i allsvenskan.

Samtidigt är den klassiska klubben på väg att radera sin miljonskuld.

– Vi kommer att göra ett väldigt bra år ekonomiskt, säger klubbens ordförande Magnus Emeus till BLT.

Så sent som 2016 var Mjällby en klubb i kris som låg i botten  av söderettan. De hade åkt ur allsvenskan, rasat direkt ur superettan och det fanns inte mycket framtidstro i Blekingeklubben.

För ett år sen stod det klart att de tagit sig tillbaka till superettan. Och nu: Allsvenskan.

Klubben, som har spelat åtta säsonger i Sveriges högsta serie, vann med 2-0 hemma mot Syrianska under måndagskvällen och säkrade därmed spel i allsvenskan nästa säsong.

Den ekonomiska baksmällan efter de allsvenska säsongerna 2010-2014 var stor och klubben har de senaste åren brottats med tuff ekonomi. Men efter en minst sagt lyckad säsong i superettan 2019 är läget annorlunda.

Mjällbys ekonomiska glädje

Ett allsvenskt avancemang innebär cirka sju miljoner kronor från Svensk Elitfotboll och Svenska spel.

Mjällbys ordförande Magnus Emeus kan blicka tillbaka på ett stabilt ekonomiskt 2019 - och blicka fram mot ett ljust 2020.

– Vi kommer att göra ett väldigt bra år ekonomiskt och oavsett om vi vinner serien eller inte så tror jag inte att jag tar i om jag säger att vi skulle kunna radera den skuld på tre miljoner som vi gick in i säsongen med, säger Magnus Emeus till Blekinge Läns Tidning.

Det nya tv- och spelavtalet för allsvenskan och superettan som träder i kraft nästa säsong ger föreningarna mångdubbelt mer i stöd, främst för de allsvenska föreningarna med bidrag på 20–22 miljoner kronor per år.

– Jag vill inte sväva i väg, men spel i allsvenskan skulle ge oss världens chans att bygga en långsiktigt solid ekonomisk grund för en förening i Mjällbys storlek. Vi skulle kunna skapa ett kapital på banken som nästan inga elitföreningar har, säger Emeus.