Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Straffas efter rasistiska orden: ”Inte acceptabelt”

Dusan Djuric.Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Deniz Yaldir efter matchen mot HBK.Foto: DPlay
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Med orden ”jävla zigenare” gick Dusan Djuric till verbal attack mot Deniz Yaldir när Halmstads BK mötte Umeå FC förra veckan.

Nu stängs han av i fyra matcher.

– Det viktiga är inte vilket straff han får utan vilket budskap det sänder ut, att det inte är acceptabelt, säger Yaldir.

Efter en frisparksavblåsning i Halmstad BK:s 4-0-vinst gjorde känslorna heta. När situationen var på väg att lugna sig kom HBK-mittfältaren Dusan Djuric med ett rasistiskt påhopp mot Deniz Yaldir.

– Jag går därifrån men sedan får jag höra honom säga ”jävla zigenare”. Då flippade jag ur, berättade Yaldir efter matchen. 

I en intervju med Hallandsposten nekade Djuric först till att han sagt orden.

Dagen efter matchen erkände han.

– Jag ångrar djupt det jag sa under ett hetsigt och kraftigt infekterat ögonblick i matchen i går mot Umeå. Jag vill därför be Deniz Yaldir samt alla inblandade och berörda om ursäkt för mitt sätt att uttrycka mig på som jag anser vara olämpligt, sa han då till Halmstad BK:s hemsida.

Domaren Andreas Dufva–Johansson hörde själv inte orden men valde ändå att göra en anmälan.

– Vi ser väldigt allvarligt på den här typen av händelser och anmäler det, oavsett om vi själv har hört vad som sagts eller inte. Jag skriver ner det som jag har fått till mig och försöker förklara händelsen på bästa möjliga sätt, för att skapa ett så bra underlag som möjligt för att kunna vidta disciplinära åtgärder, förklarade Dufva-Johansson.

Djuric avstängd fyra matcher 

Anmälan landade på Disciplinnämndens bord. Nu har ett beslut fattats. Dusan Djuric stängs av i fyra matcher.

– Det känns väl som att det skulle landa där på något sätt, det är väl ungefär de diskussionerna vi haft internt också, säger Halmstads manager Magnus Haglund.

Är frågan utagerad från er sida nu?

– Dusan stod över förra veckans match och fått sitt straff nu. Någonstans har han fått ett rejält straff. Om det blir något ytterligare så är det en styrelsefråga, men det har jag inte hört något om.

Har du pratat mer med Dusan sedan händelsen?

– Jag pratar med mina spelare dagligen men har inget mer att prata om gällande det här. Vi har haft vår kommuniké på hemsidan och nu har jag kommenterat domen.

Yaldir: ”Tror han hade tur”

Deniz Yaldir tycker att avstängningen sänder viktiga signaler.

– Det är inte mitt jobb att straffa människor. Det viktigaste är att det här uppmärksammades och att det här ändå togs vidare. Sen vad det blir för straff, det är inte det jag är ute efter. Utan det viktiga är att det här inte förekommer i Sverige, speciellt inte på fotbollsplanen, det hör inte hemma någonstans, säger Yaldir.

Vad hade du förväntat dig?

– Jag antog att det skulle bli någon form av avstängning i och med att domaren (Martin Strömbergsson) blev avstängd resten av året. Då förvänta jag mig att det skulle vara något liknande, nu vart det fyra matcher, jag tror han har väldigt mycket tur med det.

I sitt utlåtande till Disciplinnämnden uppger Dusan Djuric att han blivit spottad på av Yaldir och att det ska ha föranlett de rasistiska orden.

– Det är återigen en lögn. Det finns video från arenan som man kan se över hela planen. Det där är ännu en lögn, hade jag gjort det hade för det första han reagerat eller så hade någon annan reagerat. Så det är en lögn, säger Yaldir.

Du ska ha sagt ”du får se efter matchen”.

– Det sa jag, jag ville att han skulle säga det igen efter matchen framför andra människor så det inte bara var jag som hörde det. Så det kunde bli bekräftat att det var en rasistisk kommentar.

Kvällsposten har sökt Dusan Djuric för en kommentar.