Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Slutar som 25-åring – på grund av psykisk ohälsa

Jesper Johansson, 25, avslutar karriären på grund av psykisk ohälsa. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN
Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN

Mjällbys 25-årige målvakt Jesper Johansson avslutar karriären. 

De psykiska problemen gör att han inte kan fortsätta.

– För mig är det viktigt att vara öppen och ärlig eftersom det hjälper mig mycket i mitt arbete med att må bättre, säger Johansson till Mjällbys hemsida.

Nykomlingen Mjällby går som tåget i superettan och ligger på allsvensk plats med sju matcher kvar av serien. Under torsdagen gick klubben dock ut och berättade att målvakten Jesper Johansson avslutar sin karriär på grund av psykiska problem.

Johansson har varit ordinarie under två säsonger i Mjällby och var den som tog över Mattias Aspers plats när ikonen slutade. Målvakten spelade alla matcher när Mjällby vann division 1 förra säsongen men våren i superettan har varit tyngre. Han vaktade målet i inledningen av säsongen men petades sedan till förmån för den finländske målvakten Carl-Johan Eriksson som spikade igen samtidigt som laget började vinna.

Tidigare under sommaren meddelade Mjällby att Jesper Johansson tar timeout från fotbollen och nu kommer förklaringen till varför.

”Inte utrymme för fotboll på elitnivå”

Så här skriver Mjällby på sin hemsida:

”Jesper har sedan årsskiftet känt en växande inre stress förknippat med att prestera som initialt var svår att definiera. Trots olika insatser växte känslan sig starkare vilket till slut gjorde situationen ohållbar och det var då han valde att ta en timeout.”

Vidare skriver klubben att målvakten fått diagnosen ”sekundär depression” och funderat på vad som krävs för att må bättre.

”Han har i denna analys, tillsammans med flera andra delar, kommit fram till att det inte längre finns utrymme för honom att spela fotboll på elitnivå”, skriver Mjällby och betonar att man stöttar beslutet.

En av flera målvakter med psykiska problem

Så här säger Johansson själv.

– Jag tror att psykisk ohälsa är ett betydligt större problem inom elitfotbollen än vad som är synligt. Alla kan drabbas av psykisk ohälsa och det borde vara lika acceptabelt som andra sjukdomar. För mig är det viktigt att vara öppen och ärlig eftersom det hjälper mig mycket i mitt arbete med att må bättre. Många mår dåligt där ute och jag kanske kan inspirera någon att våga kliva fram för att på så sätt må bättre - vi är inte mer än människor.

Johansson är den tredje målvakten på kort tid inom svensk fotboll som vittnat om problem med psykisk ohälsa. Tidigare i år har Matt Pyzdrowski och Tim Erlandsson berättat om sina problem.