TFF hoppfulla trots tunga sviten: ”Känner ingen oro”

Klubbikonen Kristian Haynes är TFF:s tränare.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Trelleborgs FF har inte vunnit senaste sex matcherna. Trots detta är laget fyra poäng från allsvensk kvalplats. I kväll gästas laget av AFC Eskilstuna.
– Nu gäller det att växla upp. Vi är absolut med i racet, säger tränaren Kristian Haynes. 

Det är Helsingborgs IF som innehar den allsvenska kvalplatsen bakom IFK Värnamo och Gif Sundsvall. Fyra poäng bakom HIF ligger ett annat Skånelag: Trelleborgs FF. 

Medan HIF tar emot krisande Gais under tisdagskvällen spelar TFF samtidigt hemmamatch mot AFC Eskilstuna. 

TFF-ikonen Kristian Haynes, som numera är lagets tränare, har inte gett upp hoppet om spel i allsvenskan nästa säsong. 

– Vi är absolut med i racet. Nu har vi inte vunnit på sex matcher men vi har mött många topplag mot slutet och då spelat fyra kryss av dessa sex matcher så det är en logisk förklaring. Målsättningen inför säsongen var att vara med i sista kurvan och tävla om de tre exklusiva platserna. Så ja, vi är tillfreds men nu gäller det att växla upp. Vi har visat under året att vi håller hög nivå när vi prickar rätt, men vi har inte varit tillräckligt jämna vilket gör att vi inte är topp 3 just nu, säger han.

Är du orolig över er form med sex raka utan vinst?

– Nej, jag känner ingen oro alls. Vi vet hur man vinner fotbollsmatcher, det gäller bara att hitta tillbaka. 

Vill se fler Skånelag i allsvenskan 

Även nykomlingen Landskrona Bois har chans på allsvensk plats (två poäng efter HIF). Ett spännande internt race mellan Skånelagen i superettan är det alltså också. Vilket av de tre lagen som är bäst? Nej, det vill inte Haynes svara på.

– Det är upp till andra tycker jag. Men fler Skånelag till allsvenskan vore väl på sin plats! 

Om du jämför med hösten 2017 då ni kvalade er upp till allsvenskan, hur skiljer sig den och årets upplaga åt?

– Oj, svårt att jämföra. Vi hade en fin höst då och en härlig mix av unga spelare. Vi fick ihop det väldigt bra och hamnade i ett bra flow. Årets är lite svårare, vi fick många nya spelare inför i år och har inte riktigt kommit i samma rytm, men vi är på uppåtgående efter tre väldigt tunga år i rad. Vi ska komma tillbaka till allsvenskan och stanna där, men vi känner ingen panik och kan spela avslappnat resten av säsongen vilket är en fördel. 

”AFC är ett lurigt lag” 

Tisdagens motståndare AFC Eskilstuna spelade i allsvenskan 2017 och 2019, men i år är läget prekärt med bara en pinne ner till negativt kval. Haynes väntar sig dock en svår match på Vångavallen. 

– AFC är ett lurigt lag. De har en bra trupp och har visat i perioder under året att de är skickliga. Däremot har de ett sämre bortafacit för de är extremt hemmastarka, ett konstgräslag. Men nu spelar de för sin existens i superettan och jag förväntar mig en lika tuff match som om ett topplag hade gästat Vångavallen.