Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regnigt derby – när BoIS tappade segern mot TFF

Det blev periodvis heta känslor mellan Trelleborg och Landskrona.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

TRELLEBORG. Landskrona såg ut att gå mot säsongens andra derbyseger mot Trelleborg.

Men dubbla hörnmål ändrade på den saken.

– Vi visar stark lagmoral, säger TFF-mittfältaren Petar Petrovic.

Tisdagens derby slutade 2-2. 

På ett höstkyligt, mörkt och fuktigt Vångavallen nalkades årets sista Skånederby i den svenska elitfotbollen.

För med Malmö FF som ensam skånsk klubb i allsvenskan har Helsingborgs IF, Landskrona BoIS och Trelleborgs FF gjort upp om de rödgula färgerna i superettan.

Tisdagens derbybatalj fick en minst sagt flygande start.

Precis som när Landskrona och Trelleborg möttes i somras tog BoIS ledningen redan under den första matchminuten. Johan Rapp kom runt på kanten och spelade in bollen till Robin Hofsö, som aningen enkelt kunde sätta sitt sjätte mål för säsongen bakom en överspelad TFF-målvakt. 

– Mattan var betydligt bättre än mot Falkenberg, jag trodde faktiskt inte det skulle bli match i dag i och med att det regnat hela dagen. Men det är lika för båda och jag tycker ändå vi kan spela lite fotboll och inte bara slå långt. Mattan får verkligen godkänt, säger Landskronaanfallaren Linus Olsson, om det regnpräglade derbyt. 

Ja, för tisdagens derby var minst sagt en blöt historia. För varje minut som passerade på Vångavallens matchur såg det ut som att regnet över Söderslätt blev allt intensivare. Det blöta underlaget satte en tydlig prägel på tisdagens derby, där närkamperna var desto fler än målchanserna.

– Det är ganska tufft och det ser man med alla varningar. Men det gäller att ligga på och köra på, konstaterade målskytten Robin Hofsö när han intervjuades av Discovery Plus.

Hofsö själv tvingades lämna Vångavallens gräsmatta redan efter drygt 25 minuter och när han intervjuades var han lindad runt sitt knä.

– Jag fick en smäll mot knät. Jag hoppas det bara är en smäll som lägger sig och inget värre.

Omgående i matchens andra halvlek löpte Landskrona vidare på sitt cementerade framgångsrecept mot TFF – att smälla in tidiga mål. Efter bara fyra minuter frispelades Linus Olsson, som stänkte in 2-0 via Trelleborgs mittback Isak Jönsson.

Landskrona tappade ledningen

Baklängesmålet till trots lyckades TFF samla kraft och rycka upp sig. Hemmalaget tog över allt mer av bollinnehavet i den andra halvleken och spenderade mer och mer tid på offensiv planhalva.

Då kom även utdelningen – två gånger om. Och udda nog kom båda fullträffarna efter hörnsparkar.

Först reducerade yttern Petar Petrovic till 2-1 genom att han helt enkelt drog en hörna rakt i mål.

– Vi har tränat mycket på det. Meningen är att de ska gå mot mål. Sedan om det blir en touch eller så får man se, säger Petrovic.

Ett trubbigt TFF hade under långa perioder svårt att skapa riktigt heta målchanser – men visst skulle det ändå komma ett kvitteringsmål.

Med drygt fem minuter kvar på derbyt nådde Isak Jönsson högst på en hörna och nickade in 2-2. 

– Vi går alltid för tre poäng på hemmaplan sen med tanke på omständigheterna och att vi ligger under med 2-0 efter 50 minuter är det klart godkänt att vi kommer ikapp. Vi visar en stark lagmoral, säger Petrovic.

Serien börjar runda av sig nu, vad känner du talar för att ni ska ta en topp-tre placering?

– Vi har mött alla topplag nu och nu kommer lite lättare motståndare, om man säger som så. Det är inga lätta motståndare i superettan, men jag tror att vi kommer föra spelet mer och anfalla mer än vad de andra lagen kommer göra mot oss. 

Tisdagens oavgjorda 2-2-derby innebär att både Landskrona och Trelleborg samlat ihop 38 poäng och sniffar topplagen i nacken. HIF parkerar nämligen på den allsvenska kvalplatsen, med 40 inspelade pinnar.

Tvåan Sundsvall har samlat ihop 43 poäng och serieledaren IFK Värnamo noteras för 47 inspelade poäng. 

– Vi har haft målet att stanna kvar helt enkelt. Nu är det klart och då är det klart att vi siktar på att ta de tre platserna, det gör vi. Men visst, Trelleborg, HIF och Sundsvall har ju en helt annan press. De ska ju gå upp i år, säger Linus Olsson.

TV: SE FLER SPORTNYHETER