Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan efter skandalen: "Det är bara sabotage"

C MORE

Nio sekunder in på andra halvlek i superettan-mötet mellan Öster och Landskrona smällde några bortafans av ett knallskott.

Domaren Adam Ladebäck bröt matchen i en timme och Landskrona-klackens sektion tömdes helt.

Hemmalaget vann senare matchen med 5–0.

– Det är extremt märkligt beteende. Det är bara sabotage, säger Landskronas säkerhetsansvarige Mats Aronsson.

Öster ledde med 2–0 inför andra halvlek i superettan-mötet hemma mot bottenkämpande Landskrona Bois efter mål av anfallsduon Joao Pedro da Silva och Dragan Kapcevic.

Men andra halvlek hann knappt blåsas igång innan spelarna fick lämna planen igen.

Efter bara nio sekunder kastade någon eller några personer i bortaklacken in ett knallskott som smällde i närheten av hemmalagets målvakt Robin Malmquist. Domaren Adam Ladebäck valde omedelbart att blåsa av matchen och kalla av spelarna från planen samtidigt som en mörk rök spreds från Landskronaklackens sektion.

Även under första halvlek tvingades domaren bryta matchen vid två tillfällen efter att bortaklacken tagit bollen och senare kastat in den under ett anfall.

– Bedrövligt. Spelet är avbrutet på grund av en pjäs som smällde av i början av andra halvlek. Det var inte den första incidenten i den här matchen tyvärr, säger kommentatorn i C Mores sändning.

Beskedet: Bortaläktaren töms

Efter drygt 50 minuters väntan meddelade speakern på Myresjöshus Arena att sektionen där Landskrona-fansen stod skulle utrymmas. 

Polisen har upprättat en anmälan om vållande till kroppsskada samt brott mot ordningslagen.

Den pjäs som kastats in på planen ska ha landat nära Östers målvakt och briserat där. Han klarade sig dock och kunde senare spela vidare.

Ingen ska vara frihetsberövad i nuläget.

Skickade förstärkning

Efter händelsen skickade polisen förstärkning till arenan.  

Först klockan 16.20, efter över en timmes avbrott, kunde matchen återupptas igen.

Då hade polisen tömt bortasektionen på Landskronasupportrar, efter att man med ordningsvakter bildat klunga.

Supportrarna hade dessförinnan satt sig ner och vägrat lämna läktaren. Vid insatsen hade polisen kravallutrustning på sig.

Under slutet av matchen bevakade polisen bland annat Landskrona-supportrarnas buss.

Östers IF vann senare matchen med 5-0, efter att ha utökat målskörden med tre mål i andra halvlek.

1 883 personer fanns på läktarna.

 Landskrona: ”Det är sabotage”

När Kvällsposten pratar med Landskronas säkerhetsansvarige Mats Aronsson är han kritisk mot fansens uppträdande.

– Det är väldigt tragiskt att det ska bli avbrutna matcher. Det är ytterst beklagligt framför allt för Landskrona Bois som hamnar i ännu svårare problem i och med att sånt här händer, säger Mats Aronsson.

Både Mats Aronsson och Östers säkerhetsansvarige Ron Vähämäki är överens om att det var rätt beslut att bryta matchen och tömma bortaklackens läktare innan matchen återupptogs.

– Det blir nästan omöjligt att fortsätta en match när det kan slängas in bangers och saker som exploderar. Det finns bollpojkar, domare, 22 spelare på planen och andra funktionärer. Det blir farligt att vistas där, säger Mats Aronsson.

Polisen arbetade under lördagen med att identifiera den eller de personer som kastade in bangern.

Från hemmalaget Östers håll anser man att man har gjort vad man kunde och räknar inte med något efterspel som böter.

– Nej, så uppfattade jag inte det när vi hade vårt eftermöte. Delegaten från förbundet var helt enig med oss att vi tog rätt beslut och domaren var helt enig, säger Ron Vähämäki.

Landskrona, som redan har en tuff ekonomisk verklighet att brottas med, blir däremot anmälda till förbundets disciplinutskott och räknar med böter.

– Vi riskerar böter och vi sitter redan väldigt, väldigt illa till ekonomiskt och sportsligt som alla ser i tabellen. Det här gynnar inte oss på något sätt. Det här är bland det absolut sämsta som kan hända för vår klubb nu, säger Mats Aronsson.

Vet du vad som kan ha legat bakom det?

– Nej. Det är ett extremt märkligt beteende. Det är bara sabotage. Det är sabotage av arrangemanget, det blir sabotage för vårt eget lag också.