Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Om min son vill vinna får han växa upp och bli bättre”

Milo Milojevic, tränare i Mjällby. Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Mjällby ligger tvåa i superettan. Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Hade det inte varit för seriesuveränen Varberg hade blickarna riktats mot Mjällby som chockat alla i superettan.

Främst i ledet står den serbiske tränaren Milos Milojevic som nu berättar om MFF-kopplingen, hur han tillbringade ett decennium på Island – och slår hål på historien om den mördade presidenten som skulle ha förstört hans karriär.

– Efter ett tag blev jag arg – och tackade ja till sex månader på Island, säger han.

Listerlandets stolthet har varit på bakgården och vänt . Sedan degraderingen från allsvenskan 2014 har bollen inte rullat Mjällbys väg.

Mycket på grund av Örgryte som först såg till att Mjällby åkte ur superettan – för att nästa år, återigen genom kvalspel, beordra dem kvar i division 1. 

Sen hände Milos Milojevic. Men den historien börjar egentligen i östra Serbien.

Mjällbys tränare Milo Milojevic till vänster. Foto: RICKARD NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Som ungdomsspelare flyttade han till Röda Stjärnans ungdomsakademi, som tog honom vidare till en rad seniorklubbar i Serbien. 

Men när flera av akademikamraternas karriärer gick spikrakt upp tuggade Milos Milojevic vidare i andradivisionen. 

– Jag ville flytta utomlands och jag blev inbjuden till ett provspel med en schweizisk klubb. Men det flyttades fram hela tiden: ”Kom nästa vecka”, sa de tre eller fyra gånger, berättar han.

Mördad president

Det var här som historien om den serbiske klubbpresidenten rullades upp. I en intervju med FotbollDirekt citerades Milos Milojevic på att han var på väg till en klubb i högstaligan, men att ett mord på klubbens president satte stopp för övergången. 

– Nej, nej, det stämmer inte. Sanningen är att jag var i en klubb i andradivisionen som styrdes av en kriminell person som mördades.  Det är det enda som är sant. Jag gillar inte att skylla på saker, det var massa andra saker som gjorde att jag inte lyckades som spelare. 

Det var i den vevan som det schweiziska provspelet aldrig blev av – och Milos drog till Island.

– En vän hörde av sig och sa att han kunde fixa ett kontrakt på Island. Så efter ett tag blev jag arg på den schweiziska klubben – och tackade jag till sex månader med ett lag i tredjeligan på Island. 

Joel Nilsson gjorde matchens enda mål mot Öster. Foto: MIKAEL FRITZON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Sex månader blev ett år, som blev knappt 11 år. 

Tredjeligan blev till högsta och efter en rad skador förbyttes spelarkarriären till en tränarroll. 

Tränarsatsningen drogs på allvar i gång i Vikingur Reykjavik FC, där han gick från P14-tränare till att föra a-laget till ett Europa League-kval. 

– Men sen ville jag testa något nytt. På en utbildning träffade jag Jonas Andersson (före detta tränare i Mjällby) genom Vito Stavljanin (chefsscout i Malmö FF). De sökte efter en akademichef som kunde vara assisterande tränare, säger Milos Milojevic.

Succéinledning

Duon hann dock inte ta sig igenom den första säsongen tillsammans innan huvudtränaren lämnade av personliga skäl. 

Som huvudtränare ledde Milos Milojevic Mjällby till superettan. 

Och nu har han en tioårsvision för klubben.

– Jag brukar säga att jag planerar för att vara kvar här i tio år, trots att jag kan få sparken i nästa vecka, säger han. 

Utifrån resultatraden nykomlingen har i årets superetta sitter serben säkert på sin post. Mjällby placerar sig på andraplats med 25 inspelade poäng på tolv omgångar.

– Jag tror på att man förtjänar sin tur, som i matchen mot Öster. Vårt mål är att stabilisera oss i superettan och det gör man inte genom att säkra kontraktet i sista omgången. Vårt mål var att hamna i mitten, men som tränare tror man alltid att det kan gå lite bättre, säger han. 

– Men det är så mycket som påverkar. Hur ditt lag spelar, hur spelarna förbereder sig, det taktiska – men också hur motståndarnas form är.

Milo Milojevic. Foto: Simon Larsson

Milos tar fram sin dator.

– Jag ska visa dig, säger han.

Huvudtränaren visar ett periodiseringsschema, en beskrivning av klubbens tidigare filosofi och hans personliga.

Milos Milojevic visar upp hur Bayern Münchens Manuel Neuer löser ett uppspel och jämför det med hur en amatörspelare på Island gör samma sak.

Längst ner på sidan i fet stil: ”Vice-champion is a looser”.

– Nu ligger vi tvåa i ligan, men vi är inte i topp. Då är vi loosers. Jag har alltid fungerat så, jag vill alltid vinna. När jag tävlar med min fru gör jag alltid mitt bästa för att vinna. Om jag gör något med min son låter jag inte honom vinna.

– Om min son vill vinna får han växa upp och bli bättre. 

”Hemligheten”

Mjällby tippades inför säsongen långt ner i tabellen, men med mer än en tredjedel spelad är man återigen på väg upp till fotbollens finrum.

Och ”hemligheten” bakom framgången är egentligen inte så hemlig, anser Milos.

– Alla våra spelare vet vad de ska göra. Jag kan egentligen inte prata om de andra lagen, utan bara om mina. Men jag tror vi sticker ut, jag tror att mina spelare har bättre koll på vad de ska göra än våra motståndare. 

– Men vi har inte ens spelat hälften av säsongen, mycket kan fortfarande hända. Vi måste vara ödmjuka. För ett annat lag kan vinna fyra matcher i rad och vi kan förlora.

Den serbiska tränaren ser framför sig hur Mjällby med tiden kommer att utvecklas till en allsvensk klubb. 

Och då vill han stå vid tränarbänken.

– Jag tänker att antingen lämnar jag Mjällby för en annan svensk klubb som har chans att vinna allsvenskan eller Svenska cupen. Annars stannar jag här i Mjällby och tar upp dem i allsvenskan.

– Men om jag märker att vi inte längre utvecklas – då kommer jag lämna.