Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hjälten: ”Alla känslor från det jobbiga året kom upp”

Karjalainen gjorde sin tredje raka start för HIF
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Rasmus Karjalainen firar med de tillresta supportrarna
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Helsingborgs IF studsade tillbaka efter derbyförlusten mot Trelleborg i lördags.

Segerskytt blev Rasmus Karjalainen som gjorde sitt första mål för Helsingborg när laget besegrade Vasalunds IF med 1-0. 

Och målskytten var nöjd med segern men menar att det finns mer att hämta av HIF. 

– Det är inte vår bästa match men det är ett tecken på att vi är ett bra lag när vi kan vinna även på dåliga dagar, säger Rasmus Karjalainen.

Derbyförlust mot Trelleborg senast. 

Men Jörgen Lennartsson skickade ut samma elva som mot föll på Vångavallen på Skytteholms konstgräs till mötet med bottenlaget Vasalund. 

En pigg Benjamin Acquah var inblandad i mycket av HIF:s offensiv under den första halvleken och såväl Rasmus Karjalainen, Wilhelm Loeper och Brandur Hendriksson hade fina lägen att ge Helsingborg ledningen men bollen letade sig inte in. 

Spelade med fel tröjnummer

I halvtid Wilhelm Loeper hade lyckats få på sig fel tröja och inledde den andra fyrtiofemman i en tröja med nummer 14 - i stället för sin nummer 13 - vilket tvingade honom till ett tröjbyte tidigt i den andra halvleken. 

I rätt tröja tog det sedan en kappa tre minuter innan seriens assistkung slog till. 

Loeper fick bollen ute till höger och för sjunde gången i år slog han en målgivande passning. Denna gång hittade han Rasmus Karjalainen i straffområdet som prickade in sitt första mål i Helsingborgs - för dagen vita - tröja.  

– Det är en tiopoängspassning i från Loeper. Vi har pratat mycket om att han gillar att sätta bollen i de ytorna, säger målskytten Karjalaien. 

”Alla känslor kom upp”

Målet betydde mer än bara 1-0 för Rasmus Karjalainen, som menar att han har en bit kvar till sin fulla kapacitet. 

– Det här är mina första tävlingsmatcher på nio månader. Det har varit ett väldigt jobbigt år för mig med skadan och att missa EM. Processen att komma i gång pågår fortfarande och jag känner inte igen mina avslut i många lägen. 

– Alla känslor från det jobbiga året kom upp när man gör sitt första mål. Det första är alltid svårt men förhoppningsvis kan jag fortsätta så här säger han. 

Karjalainen tvingades sedan utgå med 24 minuter kvar av matchen då han la sig ner i gräset med en känning. Han ersattes av Assad Al Hamlawi. Efter matchen försäkrade han oss om att det bara var en säkerhetsåtgärd. 

– Jag kände lite i mitt lår och vi har sagt att vi inte ska ta några risker. Då är det bättre att kliva av, säger han. 

Nytt derby väntar

Matchen mot Vasalund tillhör omgång nio och skulle egentligen spelats i början av juni var den sista av HIF:s ”hängmatcher”. Det innebär att HIF nu står på 14 spelade matcher - lika många som övriga lag i serien. Klubben ligger femma i superettan på 24 inspelade poäng. 

– Jag är väldigt stolt över laget och jag tycker att vi är i en bra position inför framtiden. Det är 16 matcher kvar och vi har allting i våra egna händer, vi är inte ens halvvägs genom säsongen, säger Karjalainen.  

Här näst väntar ett Skånederby mot tvåan i serien Landskrona Bois, den matchen spelas på tisdag på Olympia. Men innan dess väntar sex dagar av träningar och återhämtning för HIF. 

– Det känns lyxigt, jag har inte tränat mer än tre dagar i rad sedan jag kom för vi har spelat så mycket matcher, säger han.