Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Han hade spelat om det vore en VM-final”

Den tidigare AFC Eskilstuna-spelaren Wilhelm Loeper jublade återhållsamt efter sitt ledningsmål.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Andreas Granqvist missade söndagens seger mot AFC Eskilstuna.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
HIF-tränaren Jörgen Lennartsson.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

HELSINGBORG. Lagkapten Andreas Granqvist och stjärnmålvakten Anders Lindegaard kastade in handduken inför söndagens match. 

Redan tidigt i den första halvleken utgick dessutom Anthony van den Hurk.

Men skadekaoset stoppade inte Helsingborg – som hemmabesegrade AFC Eskilstuna med 1-0.

– Jag tycker vi lyckas bra från början, säger Viktor Lundberg.

Så sent som i mitten på april konstaterade en mycket nöjd Jörgen Lennartsson att det såg tomt och fint ut i Helsingborgs sjukstuga

Men som så många gånger förr kan det svänga oerhört fort inom fotbollen. Den sista tiden har HIF-tränaren fått betydligt mer huvudbry att handskas med. 

När Helsingborg släppte matchtruppen inför söndagens batalj mot AFC Eskilstuna saknades två tunga namn: Andreas Granqvist och målvakten Anders Lindegaard.

Dessutom utgick klubbens stjärnanfallare Anthony van den Hurk innan matchklockan ens hunnit tickat upp till tio minuter.

– Det är omöjligt att svara på, säger Jörgen Lennartsson, på frågan hur det är med van den Hurk.

– Det får bli en undersökning i morgon. Det blir en magnetröntgen så får vi se.

När det gäller lagkapten Andreas Granqvist kunde Jörgen Lennartsson lämna positiva besked:

– Hade det varit en VM-final så hade ”Granen” spelat. Men nu var det ingen VM-final utan det vara bara en match mot ett väldigt skickligt AFC Eskilstuna. Då fick han stå över denna match, lite också baserat på att vi kände att Charlie (Weberg) gjorde ett väldigt bra inhopp mot Jönköping och fungerar väldigt bra i den här vänstra mittbacksrollen.

För den tilltänkta målvaktsettan Anders Lindegaard är det sedan tidigare en fot som strular:

– Anders fot är mycket bättre. Det har varit en rejäl blödning och om han ska slå till allt vad han kan på en boll med den foten så fungerar det inte riktigt. 

Anthony van den Hurk tvingades lämna söndagens match mot AFC Eskilstuna redan i den första halvleken.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

”Det var osjälviskt av Victor”

Väl på fotbollsplanen var det Helsingborg som hade det mesta offensiva initiativet i den första halvleken. Redan tidigt i matchen fick nyförvärvet Wilhelm Loeper en fin chans att kruta in 1-0 till Helsingborg, men den gången susade avslutet tätt över Josh Wicks ribba.

Samma Loeper fick en ny chans bara några minuter från halvlekspausen – då var siktet betydligt bättre.

Ett inspel mot straffområdet hittade till Viktor Lundberg, som mycket elegant lyckades skicka bollen vidare till Loeper.

En distinkt volley senare stod det 1-0 på Olympias resultattavla. 

– Brandur (Hendriksson) lägger en boll på Viktor, som är lite halvt felvänd. Han lägger den på en touch och det är superbra kvalitét av båda spelarna. Det var bara för mig att försöka träffa bollen på mål, säger Wilhelm Loeper.

Passningsfördelaren Viktor Lundberg var även han nöjd över ledningsmålet:

– Loeper snackade med mig och jag såg att han kom. Så jag la bollen framför honom så han fick löpa in mot bollen. Det var ett fint inlägg som jag flickade vidare och Loeper tryckte dit det.

– Det var perfekt, säger Lundberg.

Du och Loeper verkar ha funnit varandra bra offensivt?

– Ja, det fungerar bra med många, Loeper också. Det känns bra. 

AFC Eskilstunas Ibrahim Blati Toure och Helsingborgs Viktor Lundberg under söndagens tillställning, som HIF vann med 1-0.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

AFC Eskilstuna sökte efter en ny offensiv växel under matchens andra halvlek och lyckades vaska fram några skottförsök mot Kalle Joelsson. 

Som när mittfältaren Marwan Baze drog till med dagens tjusigaste konstspark, men inte riktigt fick till avslutet.

HIF höll undan och vann: ”Lyckas bra”

Även Helsingborg skapade farligheter: både inhoppande Max Svensson och Andreas Landgren brände riktigt fina chanser att döda spänningen och utöka HIF-ledningen till 2-0.

Med bara tre minuter kvar på klockan fick Assad Al Hamlawi nästa chans att sänka Eskilstuna – men hans nickförsök svävade högt över ribban. 

Matchen slutade till sist 1-0 till Helsingborg, vilket innebär att skåningarna har inlett årets säsong genom att vinna två matcher och kryssa två.

HIF har med andra ord fortfarande inte vandrat av fotbollsplanen utan några poäng.

– Det var en relativt bra insats av oss i dag. Jag tycker vi skapar ganska många lägen, men jag tycker vi ska försöka avgöra lite tidigare så det inte blir lite jobbigt i slutet, säger matchhjälten Wilhelm Loeper, som skrev på för Helsingborg så sent som i februari.

Innan dess tillhörde han just AFC Eskilstuna. Så det blev inte tal om något vilt firande när han tryckte in ledningsmålet.

– Det var de som gav mig chansen att spela elitfotboll på riktigt. Då ser jag ingen mening i att fira supermycket, utan jag ville visa respekt och visa att jag är tacksam över den tid som jag hade i AFC. 

Helsingborg är tvåa i tabellen, med åtta inspelade poäng. AFC Eskilstuna å sin sida, parkerar på en sjätteplats.