Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mjällbys plan för att chocka i allsvenskan

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Vild glädje. Mjällby är tillbaka i allsvenskan.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM / TT NYHETSBYRÅN

Mjällby firade hela natten.

Nu har klubbens ordförande Magnus Emeus nya planer – för att chocka i allsvenskan.

– Vi ska springa mest, säger han.

Fyrverkerierna blixtrade över Strandvallen, supporterklubben Sillastrybarna simma av lycka och segerpartajet i den lilla klubbstugan höll på till långt fram på småtimmarna.

Efter sanslös glädjeyra är det åter vardag på Listerlandet. Men allting är annorlunda hösten 2019.

Mjällby Allmänna Idrottsförening rustar för ett liv i fotbollens högsta serie. Igen.

– Det känns helt fantastiskt. Men också helt overkligt. Alla sa ”hur det gick det här till egentligen?” Vi var nykomlingar och dessutom utdömda av alla som är experter, säger Magnus Emeus.

Han tog över klubban efter krishösten 2015 när hissen störtdök ner i division 1.

– Vi ligger långt före planen. Superettan skulle vi vara redo för nästa år och i vår strategiska plan handlade det om att nå allsvenskan 2023, säger Emeus.

Målet: Avsluta på topp mot Varberg

Mjällby har sprängt alla gränser och bestämt sig för att köra all in – och bädda för extrapengar på spelarnas konton.

– Det återstår en match. Vi ska spela om seriesegern mot Varberg på bortaplan på söndag. Det handlar om ära och sportsmanship för övriga lag som är inblandade. Plus en hel del ekonomi. Det skiljer uppemot 900 000 kronor på att bli etta eller tvåa.

– Det finns inget avtal som ger extra bonus till spelarna. Men. Om det finns utrymme och finanserna tillåter, när vi stängerna böckerna i december, kanske vi skjuter till en del. Vi har en dialog med truppen om detta, förklarar Emeus.

Redan nu lyfter alla blicken mot nästa år.

– Vi har ett möte i veckan med Milos (Milojevic, tränaren) och gänget för att planera så fort som möjligt. Hur ska vi prioritera och hur ska vi förstärka klubben?

Strandvallen är rustad för klara allsvenska kraven. ”Det handlar mer om jacka upp belysningen och göra en del finjusteringar”, menar Emeus.

– Vi har en dialog med kommunen så man förhoppningsvis kan få med detta i sin budget.

Många spelare utan kontrakt

Spelartruppen, då? Bara tre från startelvan mot Syrianska har kontrakt nästa säsong: Adi Terzic, Mohanad Jeahze och Erik Pärsson.

– Vi förde diskussion med flera tidigare i år. Men spelarna ville inte förlänga under säsongen. Då parkerade vi frågan. För vi har en policy att inte förhandla under en längre tid när man fokuserar på fotbollen.

– Vi hoppas kunna knyta upp flera som varit tongivande. Dessutom måste vi göra förstärkningar. Vi pratar om det klassiska, minst en i varje lagdel, säger Emeus – och understryker.

– Vi är väldigt noga med en sak när vi rekrytera. Det ska finnas glöd för Mjällby.

Förklara kortfattat: Varför är Mjällby tillbaka i allsvenskan?

– Före säsongen pratade vi om vilka mål vi kan påverka. Då bestämde vi oss för att springa mest i serien och vi skulle träna hårdast. Det kommer man långt på.

– Det kan vi göra nästa år också, säger Magnus Emeus.