Lennartsson: ”Varje match blir ett krig”

Jörgen Lennartsson och hans HIF gör sig redo för skånsk toppmatch mot Trelleborgs FF.
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
Helsingborg är uppe i en fin form just nu - härnäst väntar toppkonkurrenten Trelleborgs FF.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Sex omgångar har passerat utan någon förlust.

Helsingborg tar sig an tisdagens toppderby med ett självförtroende som slår i taket.

– Vi har elva matcher kvar att spela och varje match är ett krig i den här serien, säger Jörgen Lennartsson.

Den 31 juli bortaförlorade Helsingborg med 2-0 på ett vått och grått Vångavallen. Framför allt i matchens andra halvlek blev HIF tillbakatryckta av Trelleborg, som skapade nog med chanser för att göra både 3-0 och 4-0.

Men kanske blev den där derbysmällen en väckarklocka för helsingborgarna? 

Sedan dess har HIF nämligen inte förlorat en enda seriematch – den sista tiden har fyra av sex omgångar i superettan slutat med seger.

Med andra ord är den rödblå formen minst sagt god när Helsingborg och Trelleborg ställs mot varandra igen under tisdagskvällen.

Denna gång med Olympia som spelplats.

– Det är en jätteinspirerande uppgift på ganska många plan, säger Jörgen Lennartsson. 

– Dels för att det är ett toppmöte och en viktig match för läget i serien. Dels för att vi ser det som ett revanschmöte. Vi förlorade borta mot TFF och det är den enda bortamatch vi har förlorat. De tre poäng vi tappade på Vångavallen vill vi gärna ta tillbaka. 

”Vi känner Trelleborg väl” 

Inför tisdagens derbybatalj mot Trelleborg parkerar HIF på en andraplats i tabellen, en placering ovanför TFF. Båda klubbarna har däremot samlat ihop samma poängkvot – 35 pinnar, på 19 spelade omgångar.

Wilhelm Loeper tog ett gult kort mot AFC Eskilstuna och missar därmed derbyt mot Trelleborg.
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

Vilka styrkor kan du se i årets TFF?

– De är ett stabilt och välorganiserat lag. De har erfarenhet, snabbhet och en bra mix mellan kreativitet och defensiva styrkor, säger Jörgen Lennartsson, och fortsätter:

– Vi känner Trelleborg väl och de känner oss väl. Så jag tror inte att det blir någon match med jättemycket målchanser, utan det blir säker en jämn och tuff match med mycket närkamper och hög intensitet. Det tycker vi om! 

Helsingborg kommer behöva klara sig utan duon Victor Göransson och Jakob Voelkerling Persson. Dessutom kommer även mittfältsstjärnan och assistkungen Wilhelm Loeper missa derbyt, eftersom han är avstängd. 

– Vi har elva matcher kvar att spela och varje match är ett krig i den här serien. Alla lag vinner och tappar poäng om vartannat. För vår del handlar det om att fokusera på det vi ska göra. Vi fokuserar på vårt jobb, våra träningar, vår gruppdynamik och våra matcher.

– Vi ska göra vårt jobb med stor stabilitet. Vi har en bra grupp redan nu. Så det gäller att bara köra på, fortsätter Jörgen Lennartsson.

Kommer tacka av Granqvist

Inför tisdagens avspark kommer Helsingborg passa på att hylla sin sportchef och tidigare lagkapten Andreas Granqvist. Mittbacken vände tillbaka hem till HIF efter VM-succén med svenska landslaget 2018.

Granqvist blev även uttagen till sommarens EM-slutspel, där Sverige åkte ur i åttondelsfinal mot Ukraina. Kort efter turneringen meddelade Andreas Granqvist att hans spelarkarriär var över.

– Vi vill gärna ge ”Granen” en seger nu när klubben gör en formell avtackning till honom för hans fantastiska spelarkarriär, säger Jörgen Lennartsson. 

Tisdagens Skånederby blir Helsingborgs fjärde och sista för året. HIF har sedan tidigare förlorat mot Trelleborg men vunnit två gånger om mot Landskrona BoIS.

TV: SE FLER NYHETER