Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

HIF-tränaren: ”Vi är inte klara”

Stellan Bengtsson om flygrädslan
Ravy Tsouka är en av tre spelare som missar HIF:s bortamöte mot Örgryte på grund av skada ...
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
... även Rasmus Jönsson kommer missa nyckelmatchen.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Jakten på allsvenskan löper vidare för Helsingborg.

Och efter en liten formdipp den sista tiden ser det ut som kval kan vänta för Jörgen Lennartsson och resten av HIF. 

– Men vi är inte klara för det utan för vår del ligger allt fokus bara på att göra så bra prestationer som möjligt, säger HIF-tränaren. 

Visserligen har Helsingborg fortfarande en viss chans att passera tvåan Gif Sundsvall i tabellen och på den vägen knipa direktuppflyttning till allsvenskan. Men inför helgens matcher skiljer sex poäng mellan de båda lagen – med två omgångar kvar på säsongen. 

Samtidigt har HIF fyra poäng ner till Norrby, vilket innebär att seger räcker för att säkra minst allsvenskt kval. 

– Vi har jobbat ett bra tag för att kvalet kan bli ett av flera tänkbara scenarier, säger Jörgen Lennartsson, efter fredagens sista träningspass.

– Men vi är inte klara för det utan för vår del ligger allt fokus bara på att göra så bra prestationer som möjligt. Det är det som är vårt fokus, sedan får vi ta allt det andra därefter.

Ni har haft lite ledighet sedan ni mötte Värnamo, hur har den varit?

– Ja, det har varit bra. Det är alltid bra när det blir möjlighet att dels kunna träna på lite tuffare under några dagar och sedan kunna ta några dagar fritt. Så får alla en chans att fylla på energiförråden lite och ladda batterierna. 

– Sedan har vi haft en ordentlig träningsvecka, även om några har varit borta med sina landslag och har ramlat in lite pö om pö. Men de sista dagarna har vi haft fullt manskap och det känns bra. 

”Genomgått en väldigt bra utveckling”

Helsingborg reser under lördagen lite drygt 200 kilometer för säsongens sista bortamatch i superettan, som går av stapeln på Gamla Ullevi. Örgryte står för motståndet – ett lag som prickat formen under hösten.

Minst sagt.

Faktum är att göteborgarna bara har förlorat en enda match under september, oktober och november.

– Örgryte är ett lag som genomgått en väldigt bra utveckling det här året, säger Jörgen Lennartsson.

– De hade en ganska tuff start men har gjort det bra, inte minst under hösten när de både utvecklat sin poängskörd och sitt sätt att spela. De har gjort det bra och spelar en bra fotboll med ett bra passningsspel. Örgryte har tagit stora kliv under säsongen. 

HIF:s fem senaste matcher

3 oktober: HIF – Gif Sundsvall 1-2

19 oktober: Falkenberg – HIF 1-4

26 oktober: HIF – Gais 0-1

31 oktober: HIF – IK Brage 3-0

6 november: IFK Värnamo – HIF 3-1

Samtidigt som Örgryte gått starkt den sista tiden har Helsingborg haft en form som lämnat desto mer att önska. Sett över sina tio senaste seriematcher har HIF plockat på sig tre vinster, fyra förluster och tre kryss. 

Trion missar matchen 

Sedan har vi ju det där med stolpe in och stolpe ut ...

– Ja, det har gått tyngre resultatmässigt. Men annars har vi gjort en hel del bra matcher, till exempel gjorde vi en väldigt bra match mot Brage och en bra första halvlek mot Värnamo, säger Jörgen Lennartsson.

– Men vi har inte fått poängen med oss på det sätt som jag skulle önska. Men det är bara att kriga på! Vi har två jätteviktiga matcher framför oss här nu i superettan, även om vi bara tar det en dag i taget.

Jörgen Lennartsson och resten av HIF ser ut att närma sig allsvenskt kval.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Jörgen Lennartsson behöver inte oroa sig för några avstängningar mot Örgryte men däremot saknas trion Ravy Tsouka, Rasmus Jönsson och Viktor Lundberg på grund av skador.

– Annars är alla andra som brukar spela friska, säger Lennartsson.

Lördagens batalj mellan Helsingborg och Örgryte har avspark klockan 13.00. 

TV: SE FLER SPORTNYHETER

Fotbollsbombarens historia