Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kontraktsöppning för svårt skadade publikfavoriten

Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Mardrömmen var ett faktum när Jesper Lange med bara ett halvår kvar på sitt kontrakt med Helsingborgs IF slet sönder korsbandet.

Nu står han utan kontrakt och lön.

Men en framtid i Helsingborg är fortfarande inte utesluten för publikfavoriten.

Helsingborgs IF har precis avverkat årets första träningspass när tränaren Peo Ljung pratar med Kvällsposten.

– Det är alltid så när man jobbar med ett fotbollslag, när man kommer tillbaka från ett uppehåll så möts man av energi och entusiasm.

Gymmet blandades med passnings- och spelövningar. Ett nytt pass på torsdagen föls upp med två på fredagen.

Stjärnvärvningen Mohammed Abubakari klev av träningen förkyld och två spelare med utgående kontrakt saknades. Varken långtidsskadade Jesper Lange och anfallaren Monday Samuel.

Lange rehabiliterar sitt skadade knä.

– Han hamnar i en sådan situation som man i bland kan göra som spelare, där han har ett utgående kontrakt och med ett halvår kvar får en väldigt otäck skada, förklarar Peo Ljung.

Även Samuel kan få nytt kontrakt

HIF har valt att inte förlänga kontraktet – men Ljung öppnar dock för att situationen kan komma att ändras.

– Som hans arbetsgivare och som hans senaste klubb vill vi stå till hans förfogande vad gäller rehabiliteringen. Han får använda allt från faciliteter till expertis, det är bara att använda. Men vi kan inte i det här läget gå in och förlänga kontraktet. Sen får vi se hur det går och om han är intresserad kanske vi diskuterar något längre fram.

Vad gäller Samuel avvaktar man hur truppbygget kommer att fortskrida.

– Sedan sommaren har vi försökt knyta till oss rollspelare för att kunna skapa lite mer av det lag som vi vill jobba med. Det arbetet fortsätter under vintern. Och under den processen så får vi avvakta lite med några av de utgående kontrakten, och Samuels är ett av dem.

– Vi får vänta lite till, men jag är inte främmande kring att vi eventuellt erbjuder honom ett nytt kontrakt, men det är i så fall vid ett senare skeende.

Granqvist en boost för klubben

En sådan rollspelare är Andreas Granqvist. Nyheten om att landslagsbacken skulle kunna komma att återvända till HIF slog ned som en bomb strax innan julafton.

– Han är lagkapten i landslaget och på toppen av sin karriär, han har lokal anknytning och skulle ge oss en skjuts av samma typ som Henrik Larsson gjorde när han kom hem och spelade för HIF, säger Peo Ljung och tillägger:

– Det hade varit riktigt häftigt. Det blir en boost.

Inte som för Halmstad

Under 2017 var det många som påstod att HIF hade mått bra av ytterligare en säsong i superettan. Känner du att ni är redo att gå upp 2018?

– Beroende på när man tycker att det steget ska tas så kan man vara mer eller mindre redo. Vi vill inte slåss med näbbar och klor för att vara kvar i allsvenskan. Vi har tänkt oss att vi ska gå förbi det, och i och med att det är det vi tänker oss så var vi inte redo förra året.

– Det är skillnad om man som Halmstad åkt ur ett par gånger inom fyra-fem års tid. Man har en kostym och man är redo. Det är inte den chocken som det blir för en klubb som Helsingborgs IF.