Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lennartsson klar för HIF: ”Extremt revanschsugen”

Jörgen Lennartsson tar över efter avgående Olof Mellberg.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Även Mattias Lindström presenterades under onsdagen.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Nu är det klart: Jörgen Lennartsson är ny huvudtränare för Helsingborgs IF.

Kontraktet är skrivet över tre år och som assisterande får han klubbikonerna Mattias Lindström och Alvaro Santos, där den sistnämnde är tänkt att fungera som en länk mellan A- och U-lag. Det hela offentliggjordes på en presskonferens vid lunchtid under onsdagen.
– Jag känner mig extremt hungrig och revanschsugen, säger Lennartsson.

Helsingborgs Dagblad avslöjade tidigare i veckan uppgifterna om att Helsingborgs IF var överens med Jörgen Lennartsson om uppdraget som huvudtränare efter degraderingen till superettan. 

Jörgen Lennartsson har inte haft något tränaruppdrag sedan 2019 då han ledde norska Lilleström. Utöver IFK Göteborg och Elfsborg har Lennartsson även lett Häcken, Stabaek och det svenska U21-landslaget. Han har även arbetat som scout för det danska landslaget under Åge Hareides tid som förbundskapten. 

55-åringen kommer att assisteras av Mattias Lindström och Alvaro Santos, två klubbikoner som efter sina aktiva karriärer båda har gett sig in i tränaryrket. Lindström har haft huvudansvar för både Tvååker och Eskilsminne, samtidigt som Santos har ansvarat för HIF:s U19-lag – en roll som han kommer fortsätta med parallellt med engagemanget i Lennartssons stab.

”Träna så in i helvete blir viktigt” 

Jörgen Lennartsson väntar sig en tuff utmaning med HIF men kliver in i sin nya tjänst med optimism. 

– Situationen är som så att vi åkt ur allsvenskan och fokus är att bygga klubben och tydliggöra vår identitet, att skapa positiv och familjär anda i föreningen och staden, säger Lennartsson på presskonferensen och fortsätter:

– Det viktiga är att starta i rätt ände och det är att bygga från grunden, att ha ett starkt engagemang. Det är extremt få lag som åkt ur allsvenskan som sedan tagit sig tillbaka direkt. Att få ihop gruppen och träna så in i helvete blir viktigt. 

”Titta på José Mourinho” 

Lennartsson har i de senaste tre klubbarna han varit i fått sparken. Viljan är därför stor att göra det riktigt bra i HIF. 

– Jag känner mig extremt hungrig och revanschsugen. Jag är väldigt sugen att börja jobba igen. Att jag fått sparken ett par gånger, det är så fotbollen fungerar. Titta på José Mourinho. För egen del har jag inte varit bättre tränare än vad jag är nu baserat på alla erfarenheter som jag fått.  

Hur mycket har du saknat svensk fotboll?

– Jag har saknat fotboll på riktigt med publik och passion på läktarna. Det tror jag alla gjort, säger Lennartsson som är försiktig i sitt svar huruvida HIF spelar i allsvenskan 2022 eller ej.

– Målet är att vinna varje match och vi vill kunna nosa på att ta oss upp direkt, men vi ska bygga långsiktigt och som sagt få ett stort engagemang runt HIF.  Men ja, självklart ska HIF spela i allsvenskan! 

Det här är inte första gången som Lennartsson är i HIF. Han verkade som U20-tränare där 1994-1999 innan han klev in som assisterande tränare 2000-2001. Hans bästa minne? En klassiker! 

– Sven Anderssons straffräddning mot Inter i playoffet till Champions League på San Siro. Det är nog mitt bästa minne. 

Granqvists sköna besked 

Spelande sportchefen Andreas Granqvist om valet av Lennartsson som ny tränare: 

– Jag har haft Jörgen som förbundskapten i U21-landslaget och han vill spela en offensiv och varierad fotboll. Klart vi vill ha mycket bollinnehav och skapa många chanser, men Jörgen behärskar olika typer av anfallssätt och jag känner stor tilltro till det här valet. 

Granqvist, som missade nästan hela säsongen på grund av skada, tror sig vara tillbaka i januari.

– Jag är ganska nära att kunna spela fotboll i januari. Jag ser positivt på att kunna komma i gång.