Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Känner oss jättestarka – detta påverkar inte oss”

Adam Kaied har gjort sina första två matcher i superettan för Helsingborgs IF.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Östers James Keene och Helsingborgs Adam Kaied i duell.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

HELSINGBORG. Mittfältstalangen Adam Kaied har presenterat sig för den rödblå fotbollspubliken.

Men 19-åringen kunde kanske fått en roligare start på livet som senior.

Hans Helsingborg har två raka förluster i bagaget.

– Vi känner oss jättestarka som grupp och som lag. Detta kommer vi inte låta påverka oss, säger Adam Kaied.

Egentligen gjorde Adam Kaied sin riktiga superettan-debut för Helsingborg redan mot Öster den 15 maj. Skåningarna låg under matchen med 1-0 när Kaied byttes in med drygt tio minuter kvar att avhandla.

Desto mer speltid blev det i onsdags mot Norrby.

Den offensiva 19-åringen ersatte Vladislav Kreida med en dryg halvtimme kvar på klockan. 

– För min egen del kändes det jättebra att få spela. Jag kände att jag vågade göra mer saker nu än sist. Det kanske beror på att jag fick lite mer tid på mig? Jag vågade ta fram bollen mer och jag vågade försöka skapa saker. Det är sådana saker jag ofta gör när jag spelar med U19 och U21, säger Adam Kaied. 

Inhoppet hjälpte däremot föga.

Helsingborg förlorade ändå med 2-0 och har numera inte gjort något mål alls på de senaste tre matcherna

– Om jag ska säga min åsikt så är det att vi behöver mer vilja. Och med vilja menar jag inte bara en vilja att springa, utan även en vilja att spela fotboll, säger Adam Kaied, och fortsätter:

– Vi behöver en vilja att komma till lägen och en vilja att ha lite mer fantasi. Vi ska kanske inte bara slå inlägg, utan även komma igenom motståndarna med instick. Vi behöver arbeta med lite mer olika typer av anfall. Det tror jag hade kunnat löna sig så vi gör mer mål. 

”Jag får höra det ofta”

Förutom Helsingborgs IF har Adam Kaied även hunnit med att representera det svenska U17- och U19-landslaget. 

Redan för ett år sedan hyllades 19-åringen av HIF:s dåvarande huvudtränare Olof Mellberg.

För de som inte vet så mycket om dig som spelare - vem är du? 

– Jag skulle säga att jag är en kreativ spelare. När jag spelar i en nummer 10-roll gillar jag att spela bollen framåt och kombinera med mina medspelare.

– Men jag jobbar även hårt i det defensiva, säger Adam Kaied, som när han kommer ut till den mixade zonen har tagit av sig sitt Gervinho-liknande hårband,

Det är lätt att känna igen dig på planen när du har det där svallet?

– Haha, jag får höra det ofta. 

2-0-förlusten mot Norrby innebär att Helsingborg är kvar på en åttondeplats i superettans tajta tabell, med nio inspelade poäng. 

”Vi har chanser nog att vinna” 

Helsingborg har gjort ett mål på de senaste fem omgångarna. 

– Vi känner oss jättestarka som grupp och som lag, detta kommer vi inte låta påverka oss. Absolut inte. Vi kommer fortsätta köra, säger en bestämd Adam Kaied.

HIF får en ny chans att hitta tillbaka till vinnande takter den 23 maj, när det vankas bortamöte mot Gais. Och kanske krävs en resa upp till Västkusten för att Helsingborg ska vakna till liv igen?

Sist HIF:s målskytte verkligen imponerande var i samband med årets hemmapremiär, när det blev seger med 4-1 mot superettans andra Göteborgsgäng – Örgryte. 

– Om vi ser på vår match mot Norrby så har vi chanser nog att vinna. Vi har några skott i ribban och stolpen och flera andra lägen där vi egentligen ska göra mål, säger Adam Kaied.

 – Egentligen kunde matchen mot Norrby slutat båda 4-2 eller 5-2 om vi hade haft turen på vår sida. Vi ska bara fortsätta jobba med anfallsspelet som vi har gjort på träningarna. Om vi bara gnuggar så tror jag det kommer komma mot Gais. 

”Jag jobbar hårt och håller fötterna på jorden”

Hur är det att vara ung spelare och komma fram nu, när all publik ni har är åtta personer på en långsida?

– Jag kan inte säga så mycket om det eftersom jag inte upplevt någon publik. Det är lite sorgligt, även om vi är tacksamma för de åtta som är här. 

Vilken publik är den största du spelat inför?

– Oj... Ingen aning faktiskt. Jag har aldrig spelat på en så stor arena som är fullsatt, säger Adam Kaied och nickar mot Olympias läktare.

– Min största publik är kanske tusen personer.

Hade du en aning inför årets säsong att du kanske skulle få chansen i seniortruppen?

– Nej, faktiskt inte. I början på säsongen, runt december och januari, var det inte så mycket snack. Sist jag var i A-laget innan dess var ju året innan, alltså i början på 2020. Sedan var jag inte så mycket med A-laget efter det.

– Men jag gjorde det bra i U19 och U21 och då fick jag träna med A-laget. Sedan gick första träningen bra och därefter har jag bara fortsatt. Jag jobbar hårt och jag håller fötterna på jorden, avslutar Adam Kaied. 

Helsingborg ställs mot Gais den 23 maj, klockan 13.00. Det återstår att se om Adam Kaeid får ännu mer speltid av huvudtränare Jörgen Lennartsson även då.