Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Kan vi vinna så sätter det extra press på dem”

Rasmus Jönsson vill sätta press på Sundsvall.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Helsingborgs IF fick hjälp av IK Brage i jakten på en allsvensk plats.

En seger mot Gais och laget kan sätta ordentlig press på konkurrenterna.

– Då vet de att de inte har råd med fler poängtapp, säger Rasmus Jönsson.

Fem omgångar återstår av superettan och kampen om allsvenskan börjar dra ihop sig på allvar. Helsingborgs IF ligger trea i tabellen och har siktet inställt på topp två.

– Jag tycker ändå att man känner av i truppen att vi gillar läget, säger Rasmus Jönsson.

IFK Värnamo leder serien. Där bakom finns GIF Sundsvall på en andraplats, som överraskande tappade poäng i söndags. Laget gästade IK Brage, som ligger på en negativ kvalplats, och fick bara med sig 0-0.

”Kan de förhoppningsvis bli nervösa”

Ett resultat som gör att Helsingborg kan närma sig andraplatsen och bara vara två poäng bakom – om de vinner tisdagens match mot Gais.

– Det är klart att vi såg att Sundsvall tappade poäng och kan vi vinna så sätter det förhoppningsvis extra press på dem. Då vet de att de inte har råd med fler poängtapp. Vi ska göra allt för att vinna, så kan förhoppningsvis de bli nervösa framför oss.

Bortsett från segern mot Falkenberg i den förra omgången har Helsingborg haft svår att få med sig poäng. Jönsson ser det dåliga passningsspelet som en anledning och där behöver laget steppa upp för att ta en ny seger.

– För då vet vi att vi är farliga när vi väl kommer fram och närmas oss motståndarnas straffområde, för då har vi farliga spelare, säger han.

”Tror jag kan vara viktigt”

Sist Helsingborgs IF gjorde resan från superettan till allsvenskan var 2018. Rasmus Jönsson återvände till klubben under sommaren samma år och var med när laget avancerade då.

– Det tror jag kan viktigt för ett lag ändå, att man har några spelare som har varit med på en sådan här resa innan och vet vad det handlar om. Även om jag inte är den som skriker högst alltid, så kan jag ändå bidra med erfarenheter på mitt sätt och försöka förmedla det.

Vad talar för att ni spelar allsvenskan 2022?

– Det tycker jag är att vår högsta nivå är väldigt bra. Där tycker jag att vi klart är ett av de bästa lagen i serien. Om vi bara hittar den oftare så har jag en stark tro att vi ska kunna klara det till slut, säger han och fortsätter:

– Vi har tyvärr inte det i egna händer längre. Men vi får försöka vinna våra fem matcher som är kvar, sedan får vi se hur långt det räcker.

SE FLER FOTBOLLSNYHETER: Åskådare stormar planen - springer mot Messi.