Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag vill spela på så hög nivå som möjligt”

Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Halmstads Rasmus Wiedesheim-Paul har gått från att vara bänkvärmare till en av Sveriges mest heta talanger. 

I en intervju med SportExpressen berättar 21-åringen om stödet från Jonas Thern, den oförklarliga petningen och framtiden. 

– Jag vill spela så högt upp som möjligt, säger Rasmus Wiedesheim-Paul. 

Och att intresset finns från andra klubbar – det råder det inget tvivel om. 

– Jag vet att det finns klubbar som följer honom, säger Halmstads manager Magnus Haglund. 

Sex mål på fem matcher. Rasmus Wiedesheim-Paul ser ut att upprepa förra årets succé, men trots talanges unga ålder har karriären inte varit spikrak. 

Efter att ha varit utlånad till Värnamo kom Wiedesheim-Paul tillbaka till HBK till säsongen 2019. 

Men saker blev inte som han tänkt sig under tränaren Igor Kruljs ledning. Han placerades på bänken. 

– Jag tyckte det var skitråkigt och jobbigt. Jag kände mig väldigt redo och hade bevisat att jag klarade superettan när jag var i Värnamo, så jag var inställd på att spela. Sen när jag inte fick göra det så kändes det tungt. Jag gjorde det bra på träningar och på U21-matcher, säger 21-åringen. 

Dock skulle det bli bättre. Favorittippade HBK floppade och var i botten av superettan och efter att en tredjedel av serien var spelad sparkades Igor Krulj och ersattes av rutinerade Magnus Haglund. 

– Jag kände egentligen under de första träningarna att han hade ett bra målsinne. Han gjorde direkt många mål på träning. Jag hade bara tre träningar med laget inför första matchen och kände och kände att det var en spelare som skulle blanda sig i leken på allvar, säger Haglund. 

Rasmus Wiedesheim-Paul tog vara på chansen – och har därefter spottat in mål. Under förra säsongen blev det 19 fullträffar. En målsuccé som har fortsatt det här året. 

– Direkt på första träningen kände jag det som en stor möjlighet att få en ny chans och en nytändning. Jag försökte verkligen ställa mig in på att ta chansen direkt när jag fick den. Men Magnus kom in med mycket struktur och mer tydlighet. Det är det som har fått oss att bli så mycket bättre i längden. 

Wiedesheim-Paul om uppmärksamheten

21–åringen hyllar Haglund, men det finns flera tränare som har betytt mycket för Wiedesheim-Paul, bland annat Jonas Thern som han hade som tränare i Värnamo. 

– Det är klart att han har betytt mycket. Han vet vad han pratar om. Han är väldigt bra på att utveckla ungdomar och göra så att man blir bättre i spelet. Jonas har alltid gillat min spelstil, teknik och att jag har gillat att utmana. Det passade mig riktigt bra att ha honom. Han ställde höga krav och var på mig mycket att jag skulle göra det jag var bra på, som till exempel att våga utmana, berättar han. 

Jonas Thern har tagit fram flera unga talanger från Värnamos ungdomsakademi. Wiedesheim-Paul kan bli nästa stora namn som etablerar sig på en högre nivå. 

– Med det snabba steget är han väldigt svårstoppad. Han är klinisk när han kommer in i boxen. Det är en spelare som absolut kan vinna skytteligan i allsvenskan, om HBK skulle gå upp eller någon annan klubb hittar honom. Jag ser inga gränser för honom, säger Jonas Thern som nu tränar IFK Värnamos A-lag, och fortsätter: 

– Om han får spela 30-40 allsvenska matcher kommer han bli en toppspelare där också. Sen därifrån har han möjligheten att spela utomlands, det tror jag. 

21-åringen berättar att han fortsatt har nytta av tiden med Thern, vilket ger resultat. På fem matcher har talangen gjort sex mål. Ett hattrick mot J-Södra är säsongens höjdpunkt än så länge. 

Men Astrio-produkten tar uppmärksamheten med ro. 

– Jag känner inte så stor press. Förra året var det liknande. Då var vi också tippade att komma etta, men sen var vi sist efter nio omgångar. Då hade vi flera bra spelare och alla förutsättningar, men vi lyckades inte ta poäng. Alla har jobbat hårt för att inte det ska hända i år. Vi ska lägga fokus på att vinna varje match. Då brukar man komma etta.

”Vet att det finns klubbar som följer honom”

HBK-spelarens kontrakt sträcker sig över säsongen 2021, men med tanke på 21-åringens fina målfacit finns chansen att lämnar tidigare än så.

– Jag har inte hört så mycket nu. Det bästa för mig att fokusera på fotbollen. Jag försöker vara bäst på plan under varje match så laget kan ha så mycket nytta av mig som möjligt. Så att vi vinner matcherna. 

Men just nu beskriver HBK:s skyttekung läget som relativt lugnt. 

– Efter corona har det inte varit så mycket snack. Transferfönstret är uppskjutit, men det lär väl komma lite mer framöver skulle jag gissa. 

Rasmus Wiedesheim-Paul utesluter inte att han lämnar Halland redan i sommar.

– Det får vi se. Jag har ingen aning om vad som kommer hända, men det är klart att man vill spela på så hög nivå som möjligt. 

Halmstads manager bekräftar att det finns flera klubbar som följer honom. 

– Det är en spelare som är intressant för andra klubbar på högre nivå. Det är det ju. Sen kan jag inte kommentera mer än så, men det klart att det är klubbar som följer honom, säger Magnus Haglund. 

Finns det något konkret? 

– Det finns inget konkret på bordet i dag, men jag vet att det finns klubbar som följer honom. 

Tror du han spelar för Halmstad i höst? 

– Det återstår att se.