Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Webergs pik: ”Klassar det inte som ett derby”

Charlie Weberg ser inte lördagens match mot Trelleborg som ett riktigt derby.
Foto: BILDBYRÅN
Trelleborgs FF kommer närmast från en seger mot IK Brage.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Skånederby mellan nordväst och syd.

Fast, är det verkligen ett derby?

– Jag klassar det inte som en riktig derbymatch, säger HIF:s mittbackskugge Charlie Weberg, inför lördagens match mot TFF. 

Efter en säsong som började upp och ner har Helsingborgs IF prickat formen igen.

Ja, om vi bortser från hemmaförlusten med 3-2 mot IFK Värnamo, förstås. 

 Av HIF:s fem senaste matcher i superettan har fyra slutat med vinst – däribland dubbla 4-0-segrar mot Västerås och Falkenberg.

På lördag väntar årets första Skånederby för helsingborgarna, när Trelleborg står för motståndet.

– Tankarna går väl att vi ska försöka göra de saker igen som vi gjorde bra mot Falkenberg, säger Charlie Weberg, och specificerar: 

– Vi var stabila bakåt och vi fick hålla nollan igen, vilket var skönt eftersom vi släppte in tre mål mot Värnamo. Mot Trelleborg ska vi även få i gång vårt anfallsspel till nästa nivå.

Inläggsspelet var en grej ni gjorde bra mot Falkenberg. Syftar den där nästa nivån på att hitta fram offensivt på andra sätt?

– Ja, men det är det ju. Vi ska vara mer varierande och hitta allt från kombinationer till instick till djupledsbollar och inlägg. Vi ska även förvalta offensiva hörnor. Vi kan göra mål på alla sätt och vis. 

Helsingborgarna firar sin seger mot Falkenbergs FF.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Charlie Weberg har så här långt hunnit med tolv matcher under årets upplaga av superettan. 23-åringen inledde delvis på bänken – till en början var hans roll att ta över stafettpinnen när lagkapten Andreas Granqvist inte kunde spela

”Fick fart på sakerna”

Men sedan dess har mycket hunnit hända.

Först var ”Granen” i väg på ett långt EM-äventyr med Janne Andersson och resten av det blågula landslaget. Därefter valde han att lägga skorna på hyllan och avsluta sin aktiva fotbollskarriär.

Charlie Weberg har å sin sida klivit fram som det självklara valet på mittbacksplatsen. Sist han inte fanns med i Jörgen Lennartssons startelva var den 15 maj, när HIF förlorade med 1-0 mot Östers IF på hemma på Olympia. 

– Jag kom tillbaka från en utlåning i vintras och med de nya tränarna i Helsingborg fick jag börja om från noll och jag fick visa upp mig igen. Sedan fick jag fart på sakerna, säger Weberg, som nyligen undertecknade ett nytt tvåårskontrakt med HIF

– När ”Granen” inte spelade blev det min tur och då tog jag väl chanserna så pass bra att förtroendet, nu när ”Granen” inte spelar mer, är kvar. Sedan har det flutit på därifrån. 

Andreas Granqvist avslutade sin fotbollskarriär efter EM-äventyret med Sverige.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Lagmässigt har Helsingborg lyckats hitta vägar framåt i det offensiva spelet den sista tiden. Bara i superettan har skåningarna tryckt in tio mål på sina tre senaste matcher.

Såväl mot Västerås som mot Falkenberg klev anfallsstjärnan Anthony van den Hurk fram och blev hattricksskytt.

– Jag tycker vi står oss jättebra som lag och det känns i truppen att alla mår bra, konstaterar Charlie Weberg, och fortsätter:

– Vad var det, sex matcher i rad vi hade vunnit, om man räknar träningsmatcher, inför matchen mot Värnamo? Vi har en förlust på åtta matcher och vi känner oss hur starka som helst.

”Känns inte som rivaliteten funnits där”

Ni har ganska starkt självförtroende inför matchen mot Trelleborg

– Ja, jo. Jag är så som spelare att jag alltid vill ha det. Då vågar man gör mer saker ute på planen. Men jag känner att hela truppen också har stort självförtroende just nu.

Helsingborg har en derbypräglad sommar och höst framför sig med matcher mot både Trelleborgs FF och klubbens klassiska antagonist, Landskrona BoIS. 

Båda bataljerna mot BoIS avhandlas i augusti, med HIF som hemmalag den 10:e följt av returmöte den 28:e. 

Trelleborg då? 

Där väntar hemmamatch för Helsingborg den 14 september.

Men, hur är det egentligen till med derbykänslorna mellan HIF i nordväst och TFF i syd? 

– Nej, jag skulle inte säga att jag klassar det som en derbymatch. Men jag förstår tankesättet om andra gör det, säger Charlie Weberg.

– Det känns inte som den rivaliteten har funnits där mellan klubbarna över längre tid som mellan andra klubbar i Skåne.

Derby eller ej – Helsingborg kan räkna med ett hyfsat bortastöd från en kortsideläktare som är så pass utsåld som den får lov att vara under pandemin.

– Våra supportrar är bra och vi har märkt stor skillnad när vi spelat hemmamatcher, inramningen ger energi. Vi vet att de kan höras lika mycket borta som hemma. 

– Det kommer hjälpa oss jättemycket, avslutar Charlie Weberg.

Lördagens match mellan Trelleborgs FF och Helsingborgs IF har avspark klockan 17.00 på Vångavallen.

TV: SE FLER NYHETER