HIF-tränaren: ”Kan bli för mycket upphaussat snack”

Jörgen Lennartsson under HIF:s hemmapremiär mot Örgryte.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
HIF firar ett av två mål mot GIF Sundsvall.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Oavgjort mot det förväntade topplaget Sundsvall och storseger mot anrika Örgryte.

Nästa utmaning för Helsingborg: ett revanschsuget Jönköping Södra. 

– Det är jätteviktigt att få en bra start, men jag tycker det kan bli lite för mycket upphaussat snack. Det har bara gått två omgångar, säger HIF-tränaren Jörgen Lennartsson.

Helsingborgs IF förväntas av många kriga i toppen av superettan. Visserligen har bara två omgångar hunnit passera – men så här långt lever HIF upp till förväntningarna.

Mot Sundsvall blev det oavgjort, 2-2, efter ett sent baklängesmål. Hemmapremiären mot Örgryte slutade med en 4-1-kross.

– Det är en positiv atmosfär i truppen och vi har haft en bra träningsvecka. Det är bara att köra på, säger HIF-tränaren Jörgen Lennartsson, som ser ut att formera samma startelva för tredje gången:

– Skadeläget ser bra ut och vi har alla friska, förutom Victor Göransson. Han har varit borta ett tag efter sin hjärnskakning, som han fick i svenska cupen mot Häcken. Annars är alla friska. 

”Jätteviktigt att få en bra start” 

Gav det mycket positiv energi till gruppen att ni ändå vann med 4-1 sist?

– Nja, vi har haft en positiv atmosfär och klimat hela vintern. Sedan är det klart att det där påverkas positivt om vi vinner och negativt om vi förlorar. Men det får liksom inte bara hänga på enskilda resultat, utan den atmosfären måste också byggas upp på andra kriterier.

– Det är viktigt att man skapar en bra atmosfär och en go stämning i föreningen som inte bara hänger på resultaten i matcherna. Den ska hängas upp på mycket större saker än så, fortsätter Jörgen Lennartsson.

Men en bra start på året är väl en stor hjälp när man ska bygga en bra atmosfär, framför allt för er som ändå är favorittippade?

– Jo. Det är klart det är jätteviktigt att få en bra start, men jag tycker det kan bli lite för mycket upphaussat snack. Det har bara gått två omgångar, det är 30 matcher som ska spelas. 

Helsingborgs matchtrupp

1. Anders Lindegaard (mv)

2. Ravy Tsouka

4. Andreas Granqvist

5. Brandur Hendriksson

6. Andreas Landgren

7. Viktor Lundberg

8. Vladislav Kreida

10. Rasmus Jönsson

11. Max Svensson

13. Wilhelm Loeper

14. Casper Widell

16. Jakob Voelkerling Persson

19. Bödvar Bödvarsson

20. Dennis Olsson

21. Charlie Weberg

24. Emil Hellman

25. Kalle Joelsson (mv)

39. Anthony van den Hurk


Källa: HIF.se.

Spelar på grannkommunens arena 

Jönköping Södra gör sin fjärde säsong i superettan efter den allsvenska degraderingen 2017. Smålänningarna spelar vanligtvis på Stadsparksvallen – men på grund av ombyggnation är deras hemmamatcher just nu flyttade.

För Helsingborg väntar därmed en tur till Huskvarna och naturgräsmattan på Vapenvallen.

– Jönköping är ett bra och passningsskickligt lag. De har många erfarna spelare som har varit med på en lång resa med klubben. Det är klart ett av de bättre lagen i serien, säger Jörgen Lennartsson, och tillägger:

– Det ska bli kul att åka dit, vi är välförberedda. Det känns bra. 

Jönköping inledde säsongen genom att planenligt krossa nykomlingen Vasalund med 5-1. Desto tyngre gick det i omgång två - då blev det förlust med 2-0 mot Norrby.

Tror du matchbilden kan komma att påverkas av att matchen spelas på Vapenvallen?

– Nja, det vet jag inte. Stadsparksvallen är ju alltid ett väldigt trevligt område och en trevlig arena, det är en idyll att komma till. Men samtidigt är det som det är, vi spelar på den planen vi ska spela på. 

– Så jag tror i så fall att det mer är Jönköping som kanske tycker att det hade varit roligare att spela på sin egen hemmaplan. Men de har nog varit förberedda på att flytta till Vapenvallen en längre tid. Så de påverkas nog inte matchen, konstaterar Jörgen Lennartsson.

Matchen mellan Helsingborg och Jönköping har avspark klockan 18.30 på tisdag.