Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

HIF-profilerna: ”Det var otroligt kul med publik”

Charlie Weberg under toppmötet mot GIF Sundsvall.
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Rasmus Jönsson och hans HIF förlorade med 2-1 mot Sundsvall.
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

HELSINGBORG. Helsingborgarna välkomnades tillbaka till Olympia och återvände till sin arena i stora nummer.

Men läktarstödet räckte inte – Sundsvall vann söndagens toppmöte med 2-1

– Det är så klart otroligt kul med publik, säger Rasmus Jönsson.

– Det är tråkigt att vi inte kunde ge publiken mer poängmässigt, konstaterar Charlie Weberg.

Covid-19 slog till redan våren 2020 och ledde till att all idrott under fjolåret genomfördes mer eller mindre helt utan någon som helst publik.

Först under 2021 har en ljusning uppenbarats på pandemihimlen där supportrarna i flera olika steg välkomnats tillbaka till läktarna.

I slutet på september togs det riktigt stora steget – då avskaffades alla publiktak och det blev fritt fram att fylla läktarna igen.

Söndagens match mellan Helsingborg och Sundsvall var den första på Olympia utan något publiktak och lite drygt 6 400 personer bänkade sig på den höstkyliga fotbollsarenan.

– Det är så klart otroligt kul med publik och det är därför man fortfarande håller på - så man får komma ut här och spela inför hemmapubliken. Det är fantastiskt när det är sådan här inramning, säger Rasmus Jönsson.

”Tråkigt att vi inte kunde ge publiken mer”

En som inte fanns med när Olympia gapade tomt förra året var mittbacken Charlie Weberg. För samtidigt som Helsingborg åkte ur allsvenskan var han utlånad till superettan – där han tillhörde GAIS och gjorde 29 ligaframträdanden.

– Inramningen var fantastisk! Det var kul att så många ville komma och stötta oss, säger Weberg.

Charlie Weberg firar sitt 1-1-mål mot GIF Sundsvall.
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Men stämningen till trots – publikfesten på Olympia kom av sig en aning. För vid ställningen 1-1 och med bara några enstaka minuter kvar på matchen lyckades GIF Sundsvall göra segermålet som betydde 2-1.

– Det är tråkigt att vi inte kunde ge publiken mer poängmässigt. Det är otroligt tungt, säger Weberg.

När säsongen började fick ni väl ha åtta personer på plats. Vad känner du att det gör med dig som spelare när det blir desto mer än så på plats?

– Ja, det ger oss mer energi. Men det är svårt att förklara, självklart betyder publiken jättemycket och vi fick mycket hjälp av fansen i andra halvlek mot Sundsvall när de stöttade oss och vi börjar trycka på för ett segermål. 

”Alla bitar symboliserar vår säsong”

Tror du en sådan anstormning som ni gör i andra halvlek kan bli mer intensiv tack vare att ni har publiken bakom er, som stöttar och sjunger?

– Ja, det tror jag absolut. Sedan tror jag det kan ha motsatt effekt på motståndaren också. Vi gillar att spela våra andra halvlekar på Olympia mot södra ståplats, så får vi trycket mot deras mål. 

Förlusten mot Sundsvall innebär att Helsingborg har avhandlat 24 omgångar i superettan och parkerar på en allsvensk kvalplats, med 40 inspelade poäng. 

Strax ovan i tabellen återfinns Sundsvall på uppflyttningsplats med 43 poäng, följt av IFK Värnamo i tabelltoppen med 46 pinnar.

– Det som talar för oss just nu är att vi är otroligt revanschsugna. Vi visade i andra halvlek mot Sundsvall för oss själva och alla andra hur bra vi kan vara, säger Charlie Weberg.

– Vi måste klara av att hålla en hög nivå under sex matcher till. Vi ska göra vårt först, innan vi kollar någon annanstans. 

Säsongen fortsätter den 19 oktober för HIF, när det vankas bortamöte mot nedflyttningshotade Falkenberg. Därefter ställs Helsingborg i tur och ordning mot GAIS, IK Brage, IFK Värnamo, Örgryte och Västerås. 

– Jag tycker att vi framöver måste ta med oss alla bitar från matchen mot Sundsvall. Alla bitar symboliserar vår säsong som helhet. Vi vet att när vi är bra och har momentum så är vi ett bra lag som skapar många chanser och som kan få bra tryck på motståndarna, säger Rasmus Jönsson.

”Känns som matchen hade slutat annorlunda”

– Sedan när vi inte riktigt har det trycket då faller vi lite för långt ner. Vi måste lära oss att inte släppa in mål under de perioderna och vi måste bli lite ... hur ska man beskriva det, rutinerade? 

Handlar det om att prestationen inte ska gå upp och ner utan att ni ska hitta en jämnhet?

– Ja, exakt. När vi inte riktigt är på topp ska vi i alla fall inte släppa mål utan då ska vi hålla nollan fram till att vi känner att ”nu är vi där”. Hade vi kommit ut med 0-0 till andra halvlek mot Sundsvall känns det som att den matchen hade slutat annorlunda, konstaterar Rasmus Jönsson.

TV: SE FLER SPORTNYHETER