Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

HIF nollade – efter drömstart av Gais

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Helsingborgs IF skulle sätta press på Sundsvall och närma sig direktplatsen till allsvenskan.

Med det gick inte.

Gais nollade hemmalaget efter en chocköppning.

– Vi kan inte skylla på något för vår prestation var inte tillräckligt bra, säger Jörgen Lennartsson.

Helsingborgs IF tog emot Gais under tisdagskväll. Två lag som slåss i olika ändar av tabellen. 

Men under inledningen av matchen var det svårt att tro att det var hemmalaget som jagar allsvensk plats. Det såg ut att vara tvärtom.

Gais rivstartade matchen och skapade ett tryck på hemmalaget. Redan i den fjärde minuten kom utdelningen. 

Julius Lindberg nickskarvade en hörna mot den bortre stolpen. Där kom Simon Alexandersson farande och nickade in ledningsmålet. 

– Det är klart att 1-0 väldigt tidigt sätter en viss prägel på matchen, utifrån att de får självförtroende och energi. Och vi har inte varit lika bra att prestera i motgång som medgång tidigare under säsongen och det visar sig även i dag, säger Jörgen Lennartsson.

Tog över matchen

Det dröjde tio minuter innan HIF kom in i matchen på riktigt. Och när de väl vaknade tog de över matchbilden.

Men trots ett stort bollinnehav i den första halvleken hade de svårt att skapa chanser. Den dröjde till den 45:e minuten innan Anthony van den Hurk fick en skaplig målchans, men bollen ville inte in.

I den andra halvleken fortsatte hemmalaget att styra spelet. Till skillnaden från den första så skapade de även betydligt fler målchanser. 

Bland annat stod Brandur Hendriksson för en snygg aktion när han väggspelade sig in i straffområdet. Men Mathias Karlsson fick tag på avslutet som var på väg att slinka in under armen.

Missade chans att närma sig Sundsvall

Med kvarten kvar skapade hemmalaget ett enormt tryck. Det slutade med en hörna där spelare efter spelare försökte få i väg ett skott på mål, men Gais täckte varenda millimeter framför Karlsson. 

I slutminuten fick van den Hurk ett gyllene läge att kvittera när han tre meter framför mål fick i väg ett avslut. Men Karlsson stod för en ny jätteräddning. I den 96:e minuten fick van den Hurk en boll i mål och de 4407 åskadare jublade högt – men domaren blåste för offside.

Trots 17 avslut förblev Helsingborg mållösa.

– Det hjälper inte om de inte går in, säger Lennartsson och fortsätter:

– Vi hade för omständigt passningsspel och för långsamt spel för att bryta ner ett aggressivt Gais.

HIF är kvar på tredjeplatsen i tabellen, fem poäng upp till andraplatsen, när fyra matcher nu återstår. Sundsvall, som ligger tvåa, kryssade i helgen och HIF missade därmed chansen att närma sig direktplatsen till allsvenskan.

– Så klart en stor besvikelse att vi inte tar tre poäng, men vi kan inte skylla på något för vår prestation var inte tillräckligt bra, säger Lennartsson.

För Gais var det tre blytunga poäng i bottenstriden. Laget har nu endast en poäng fram till Akropolis på säker mark.

SE FLER FOTBOLLSNYHETER: Neymar skyddas av polis i hörnan - fansen kastar in flaskor på plan.