HIF:s miljonskuld till kommunen

Foto: DANIEL NILSSON / © BILDBYRÅN
Andreas Granqvist
Foto: EMIL LANGVAD / BILDBYRÅN
Foto: EMIL LANGVAD / BILDBYRÅN

Helsingborgs IF tågar mot en uppgång till allsvenskan och har välkomnat landslagskaptenen Andreas Granqvist åter. 

Men ekonomin går i motsatt riktning. Enligt Helsingborgs Dagblad har HIF inte betalat sin hyra för Olympia sedan februari.

– Om HIF inte betalar och gör rätt för sig är det allvarligt. Verkligen, säger Fredrik Hjort till HD. 

Mycket börjar gå vägen för Helsingborgs IF. De är snubblande nära en allsvensk återkomst och landslagskaptenen Andreas Granqvist har kommit hem efter VM-succén och tio års frånvaro i hemmalaget. 

Men klubbens ekonomi är desto svagare och har enligt rapporter från Helsingborgs Dagblad yttrat sig i uteblivna hyror för hemmaarenan Olympia sedan februari. 

Skuld till kommunen om 1,7 miljoner

– Om HIF inte betalar och gör rätt för sig är det allvarligt. Verkligen, säger Helsingborgs fastighetsdirektör Fredrik Hjort till HD. 

I dagsläget ska skulden till kommunen uppstigit 1,7 miljoner kronor, men det stressar inte HIF:s ordförande Krister Azelius avsevärt.

HIF:s resonemang är att de har betalt för underhåll av arenan som de anser att kommunen borde försett den med. Underhåll som städning, soptömning, el och uppvärmning. 

Tycker att kommunen borde stå för underhåll

– Kommunen tycker att vi borde betala och sedan skulle vi diskuterat. Vi tycker att vi diskuterar sedan betalar vi, säger Krister Azelius.

När HD rådfrågar en juridisk expert om skuldsituationen invänder han mot HIF:s agerande.

– Att bara sluta betala hyran, då förverkas hyresrätten. Frågan är nu om kommunen kommer att verkställa en vräkning, säger juristen Pär Cronhult på den fristående Konkurrenskommissionen.

Kommunen och klubben har träffats vid flera tillfällen och klubben ska ha betalat av 122 000 kronor till kommunen de senaste dagarna. Ett nytt möte mellan parterna väntas i augusti.  


HIF:s hyresavtal och skuld till kommunen

Hyresskuld: Den 12 juli hade Helsingborgs IF en hyresskuld på den fasta hyran på sammanlagt 1 423 750 kronor, och på den rörliga hyran 305 000 kronor. Totalt blir det 1 728 750 kronor.


Fast hyra: HIF betalar 284 750 kronor i månaden som bland annat omfattar den östra läktaren och södra läktaren med restaurang.


Rörlig hyra: 61 000 kronor per match. Det ger rätt att disponera den västra läktaren med restaurang och presskonferensrum.


Källa: Helsingborgs Dagblad