Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

HIF till kval efter stora dramatiken

Anthony van den Hurk kvitterade på straff.
Foto: Discovery Plus
Helsingborgs tränare Jörgen Lennartsson.
Foto: Discovery Plus

HELSINGBORG. Helsingborgs IF är klara för kval till allsvenskan – efter stor dramatik.

Efter 0-2-underläge i halvtid gjorde Jörgen Lennartsson hela fyra byten i paus. Och det gav resultat.

Vem som avgjorde? Anthony van den Hurk från straffpunkten.

– Det känns som sen seger, säger han.

Helsingborgs IF får kvala till allsvenskan. Laget hade allt i egna händer och behövde minst en poäng. Och det var vad de fick hemma mot Västerås. 

Vid ställningen 2-1 till gästerna fick HIF straff i den 84:e minuten. Kaptenen och lagets främste målskytt, Anthony van den Hurk, klev fram och gjorde det han skulle. 

– Det är så klart att det går mycket tankar i huvudet. Jag visste vad som stod på spel. Jag tittade också på klockan och det skulle nog bli vår sista chans på hela säsongen, säger han.

Han fixade 2-2 och sköt sitt lag till kval.

– I den här typen av ögonblick slår hjärtat i 220. Men jag försökte göra det jag alltid gör. Lyckligtvis gick den in, säger van den Hurk.

Men hemmalaget fick en mardrömsstart. I den åttonde minuten tog sig Taha Abdi Ali in i straffområdet och fick i väg ett skott, som mer påminde om en passning. Bollen gick mot Anders Lindegaard som enkelt skulle plocka upp den, men tappade in bollen.

– Det är mitt fel, jag tror jag nöjer mig med att säga det, säger Lindegaard.

”Inte ens superettannivå”

Efter 30 minuter kom nästa kalldusch. Ali friställde Erik Björndahl i straffområdet, som enkelt placerade in 2-0 vid det bortre hörnet. Ett resultat som stod sig efter den första halvleken.

Discovery-experten Pär Hansson höll inte igen när han analyserade HIF i halvtid.

– Det är en av de sämre halvlekarna, det håller nästan inte ens superettannivå. Det är enormt mycket enkla misstag i passningsspelet, säger han i Discovery plus.

Fyra(!) byten i halvtid

Jörgen Lennartsson agerade och gjorde hela fyra(!) byten i halvtid. Han plockade ut Lindegaard i mål och satte in Kalle Joelsson. Ut gick även Andreas Landgren, Dennis Olsson och Benjamin Acquah. Den trion ersättes av Victor Blixt, Assad Al Hamlawi och Vladislav Kreida.

Och det var byten som gav effekt. 

I den andra halvleken var det till stor del spel mot ett mål. Reduceringen kom i den 75:e minuten genom Charlie Weberg och tio minuter senare avgjorde Anthony van den Hurk.

Dramatiska slutminuter

Men det var inte bara i Helsingborg dramat utspelade sig. Norrby IF var två poäng bakom HIF inför den sista omgången. De ställdes mot IFK Värnamo på bortplan och var piskade att vinna för att ha en chans – vilket de gjorde.

Segermålet för Norrby kom nästan exakt samtidigt som HIF kvitterade. 

– Det var en himla tur att han (van den Hurk) gjorde mål, säger Charlie Weberg.

I och med den segern slutar HIF och Norrby på samma poäng, men skåningarna tar tredjeplatsen på grund av en bättre målskillnad.

– Vi hade räknat med att Norrby skulle vinna, så vi visste att vi behövde göra vårt, säger Jörgen Lennartsson.

Nu väntar kval för HIF. Första matchen spelas den 11:e december och returen den 14:e. Vem det blir återstår att se då det kvarstår två omgångar i allsvenskan där flera lag är inblandade i bottenstriden.

Alla resultat från superettans sista omgång

AFC Eskilstuna - Landskrona BoIS 1-0

Falkenberg - Brage 1-2

GAIS - GIF Sundsvall 2-1

Helsingborg - Västerås 2-2

Öster - Akropolis 2-1

Trelleborg - Jönköping 1-3

Värnamo - Norrby 1-2

Vasalund - Örgryte 1-2

Se fler höjdpunkter