Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Har inte haft någon dialog med Janne”

Andreas Granqvist i Helsingborgströjan.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Sveriges förbundskapten Janne Andersson.
Foto: SVEN LINDWALL

HELSINGBORG. Andreas Granqvist är spelklar och redo.

Kanske vid precis helt rätt tillfälle?

På tisdag ska nämligen förbundskapten Janne Andersson presentera sin EM-trupp.

– Jag har inte haft någon dialog med Janne de senaste veckorna. Vi får se om det blir någon dialog efter helgen, säger ”Granen”.

Helsingborgskaptenen Andreas Granqvist var bort från all form av fotboll i mer eller mindre ett och ett halvt år. Men 36-åringen hittade en väg tillbaka till fotbollsplanen och i samband med HIF:s seriepremiär mot Gif Sundsvall blev det 90 minuter.

Mot Jönköping Södra var ”Granen” tillbaka i Jörgen Lennartssons startelva för tredje gången. Men HIF-kaptenen fick utgå redan efter den första halvleken på grund av skadekänningar i ryggen.

– Jag känner lite stelhet nu också, men det är inte så mycket i ryggen längre utan det har gått neråt mot höften, säger Andreas Granqvist, efter fredagens träning. 

Är det alla de olika underlagen som spökar för din del, att ni ska spela på hård konstgräsplan en match och vanligt gräs nästa?

– Ja, det är klart. Men för det första har jag inte spelat fotbollsmatch på ett och ett halvt år innan jag drog i gång mot Sundsvall och fick 90 minuter där.

– Men jag haft en hel försäsong på konstgräs, och det är annorlunda. Sedan mötte vi Sundsvall på konstgräs och gick därifrån direkt på gräs. Planerna på Olympiafältet var inte i det skick vi hade hoppats på, de släppte och var annorlunda. Då blev det förmodligen en liten snedbelastning på ryggen.

Andreas Granqvist och förbundskapten Janne Andersson.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

”Inte haft dialog med Janne” 

När Andreas Granqvist missade fjolårets allsvenska äventyr var det på grund av en skada i ljumskarna.

Landslagsmittbacken hade även så sent som 2019 problem i magmuskulaturen.

– Jag har inte haft några direkta ryggproblem på det här sättet tidigare. Jag har haft lite stel rygg, jag är ändå lång, men den här typen av smärta har jag faktiskt inte haft innan. Det är klart det har varit jobbigt att inte komma tillbaka snabbare, men det medicinska gör ett bra jobb och jag lyder dem, säger Andreas Granqvist, som om bara några dagar har en laguttagning till sommaren EM att se fram emot.

”Granen” har varit given i förbundskapten Janne Anderssons mittlås de senaste åren och han har gjort över 80 blågula landskamper.

Känns det viktigt att vara tillbaka i spel nu, det smäller ju med EM-spel om en månad?

– Ja, vi får väl först se ut om jag blir uttagen nästa vecka? Mitt fokus är Helsingborgs IF och att ta tillbaka klubben till allsvenskan. Jag sa redan inför säsongen att jag inte kunde förvänta mig att spela 30 matcher. Om det blir 15 - 20 - 25 matcher så är jag nöjd. 

– Jag vill spela så mycket som möjligt. Men når vi över hälften av matcherna så är allt därutöver ett plus.

Men du tackar väl knappast nej till EM? 

– Om Janne vill ha med mig i EM-truppen så lär jag följa med, säger Granqvist, med ett skratt och ett litet snett leende. 

Du ser nästan ironisk ut när du svarar, tror du inte på det själv?

– Jo, jag har haft en förhoppning om det under hela min rehabiliteringsperiod. Sedan gäller det för mig att spela, jag har spelat två och en halv match av fem.

”Kommer bli en intensiv match”

– Men de senaste veckorna har jag inte haft någon dialog med Janne. Vi får se om det blir någon dialog efter helgen, fortsätter Andreas Granqvist.

Årets upplaga av superettan inledde HIF genom att kryssa, 2-2 mot Gif Sundsvall. Därefter blev det en övertygande 4-1-vinst hemma mot Örgryte, följt av kryss mot J-Södra (0-0), seger mot AFC Eskilstuna (1-0) och oavgjort mot IK Brage (0-0).

”Har inte toppat formen”

På lördag väntar nästa batalj, när Helsingborg ska försöka ta sin tredje seger på lika många försök hemma på Olympia.

Östers IF står för motståndet.

– Vi hade Öster på försäsongen. Det är ett rejält lag som är tuffa att möta, säger ”Granen”, och fortsätter:

– De kommer säkert vara med och fajtas i det övre skiktet av tabellen. Det kommer bli en intensiv match med mycket närkampsspel. 

Vad säger du om HIF:s säsongsinledning så här långt då?

– Vi har hållit nollan tre matcher i rad och vi känns väldigt stabila och trygga. Sedan har vi inte toppat formen, vi känner själva att det finns ett antal procent kvar för att komma upp till en maxprestation.

– Men om vi tittar på det krasst skulle vi kanske haft full pott, om vi bara utgår från hur matcherna sett ut. Nu har vi kryssat borta och vunnit hemma, det brukar vara ett bra segerrecept för att ligga bra till i ligan. Men det är klart vi hade önskat något poäng till, fortsätter Andreas Granqvist.

Det måste vara en bra känsla, att vara obesegrade och på kvalplats till allsvenskan, men ändå känna att ni inte är maxade?

– Precis, det är där vi känner en styrka. Vi har jobbat stenhårt utan hela försäsongen på att sätta ett stabilt försvarsspel, det är det man vinner en liga på. Det har vi lyckats med väldigt bra så här långt, men det gäller att vi fortsätter vara stabila defensivt samtidigt som vi steppar upp anfallsspelet. 

– Vi vet att med den trupp och kvalitet vi har så finns det några procent till att hämta. När de väl kommer fram så kommer vi vara ett steg bättre. Då kommer motståndarna tycka det är ännu jobbigare att möta oss, avslutar Andreas Granqvist.

HIF:s match mot Öster har avspark klockan 17.00.