”Har blivit en fin start – känner mig starkare”

Viktor Lundberg firar ett av sina två mål mot Örgryte.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Viktor Lundberg skrev på för Helsingborgs IF i februari.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Helsingborg har samlat ihop fyra poäng.

Viktor Lundberg själv har tryckt in två mål.

Visst har den 30-årige anfallaren fått en fin start på sitt skånska äventyr. 

– Jag känner mig starkare och starkare, säger han. 

Viktor Lundberg skrev under ett treårskontrakt med Helsingborgs IF i vintras. Den 30-årige anfallaren lämnade då BK Häcken efter tre allsvenska säsonger och över 80 tävlingsmatcher i Göteborg.

Sedan flytten till Skåne har det blivit dubbla starter för Lundberg. Han fanns med på planen både när HIF kryssade (2-2) mot Gif Sundsvall och när HIF utklassade Örgryte med 4-1. 

– Det har blivit en fin start på superettan, absolut. Det gäller bara att fortsätta köra på, säger han.

Hur viktigt var det att få den fina starten, framför allt med tanke på att ni ändå är lite favorittippade?

– Jo, men det är ju viktigt med en bra start för alla lag. Man vill känna att man är med redan från början och att man har kommit in i sitt spel, så kan man bygga därifrån. Att det är viktigt med en bra start ska man inte sticka under stol med, sedan gäller det att utveckla det vidare och ta lärdom. 

Viktor Lundberg firar ett av två mål mot Örgryte ihop med anfallaren Anthony van den Hurk.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

När Helsingborg 2-2-kryssade mot Sundsvall gjorde Viktor Lundberg sin första match i superettan sedan 2009. Uppladdningen inför seriestarten blev däremot inte helt optimal – Lundberg drabbades nämligen av en huvudskada i samband med genrepet mot Östers IF

– Jag har åkt på lite skit som jag själv inte kan rå för, så det har varit lite hattigt. Men det var skönt att få spela 90 minuter redan mot Sundsvall.

”Kändes jäkligt bra mot Örgryte”

– Det känns som det går åt rätt håll hela tiden. Jag känner mig starkare och starkare. Jag kommer in i allting mer och mer, fortsätter Viktor Lundberg, som numera är frisk och kry, med en cementerad plats i Jörgen Lennartssons startelva. 

I samband med hemmapremiären mot Örgryte blev Viktor Lundberg tvåmålsskytt.

– Det är alltid kul att göra mål och få vara med och känna att man finns där framme. Jag vill alltid göra poäng och hjälpa laget till vinster. Så det var skönt att trycka dit två bollar och det var bra för självförtroendet.

– Sedan gäller det att komma till sitt max också. 

Hur nära max är du, om du får uppskatta?

 – Det är svårt att säga just på grund av hur försäsongen blev. Men jag känner mig stark, vi har tränat väldigt hårt och jag tycker vi håller en både hög och hård nivå på träningarna hela tiden. Det är svårt att säga hur nära max jag är eftersom det flyter på hela tiden, men det kändes jäkligt bra mot Örgryte och jag hoppas få fotsätta hålla i det.

”Blir nog en tuff match” 

Ni har haft samma startelva två matcher i rad och inga nya skador den sista tiden. Hur viktig kan den kontinuiteten vara?

– Nej, det där är väl absolut viktigt. Jag kan bara snacka för mig själv och jag känner att för mig och för min spelstil är det viktigt att få kontinuitet, så det rullar på och man får lite matcher i benen. 

– Sedan är det så klart också bra att många är friska. Vi har en bra konkurrens i truppen. Så det hoppas vi få utnyttja hela säsongen, fortsätter Viktor Lundberg.

Under tisdagen väntar årets tredje seriematch för Helsingborg, som ställs mot Jönköping Södra. 

Smålänningarna är - precis som HIF - tippade av många att kriga i toppen av superettan.

Å andra sidan åkte J-Södra på en riktig käftsmäll den senaste omgången, när det blev 2-0-förlust mot Norrby.

– Det är ett bra lag som försöker spela fotboll och som har gjort det bra den sista tiden i superettan, berömmer Viktor Lundberg, och fyller på:

– Det blir nog en tuff match. 

Helsingborg inledde säsongen genom att kryssa, 2-2, mot Gif Sundsvall.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Eftersom Jönköpings hemmaborg Stadsparksvallen byggs om är tisdagens match flyttad till grannkommunen Huskvarna och Vapenvallen.

Precis som Olympia är det en arena med en vanlig naturgräsmatta.

– Vår plan släppte en del sist mot Örgryte, så gräsmattorna är självklart inte lika bra nu som under sommaren. Men absolut, det blir skillnad mot plastgräs, säger Viktor Lundberg.

– Jag gillar gräsmattor och jag tycker det är kul att spela på gräs. Det är bara positivt för mig att få spela på naturgräs. 

Helsingborgs bortamöte mot Jönköping Södra har avspark klockan 18.30 på Vapenvallen.