Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Granqvists hemliga roll fixade stjärnvärvningen

Wanderson do Carmo väljer bort bland annat Örebro och GAIS.
Andreas Granqvist är en framtida sportchef i HIF.
Foto: BILDBYRÅN

Wanderson do Carmo väljer spel i Helsingborg och skriver på inom de närmaste dagarna, avslöjar SportExpressen.

HIF:s ordförande Krister Azelius berättar nu om detaljer bakom förhandlingarna, där Andreas Granqvist har spelat en nyckelroll.

– ”Granen” och Wanderson har haft direktkontakt, säger Azelius.

Trots anbud från flera andra klubbar väljer Wanderson do Carmo spel i Helsingborg, något som SportExpressen kan avslöja på fredagen.

Krister Azelius, som är ordförande i Helsingborgs IF, vill inte bekräfta att övergången är helt klar men medger att bara detaljer återstår innan brasilianaren skriver på kontraktet.

Han berättar även om hur dialogen med Wanderson har sett ut och att lagkaptenen Andreas Granqvist där har spelat en viktig roll.

Granqvist och Wanderson har tidigare varit lagkamrater i ryska Krasnodar.

– De har en flerårig relation och känner varandra väl. I det sammanhanget har ”Granen” varit en viktig pjäs. Han har varit en dörröppnare, säger Azelius.

”En kraftig förstärkning”

Han fortsätter:

– Jag har själv inte talat muntligen med honom men ”Granen” och Wanderson har haft direktkontakt. Redan nu visar han hur bra sportchef han kommer att bli för oss. Han är däremot inte med och förhandlar, han är lagkapten och inte Wandersons chef, säger Krister Azelius.

Hur bra är Wanderson 2018?

– Fotbollsfolket hos mig i klubben är eniga om att han är tillräckligt bra 2018, 2019 och 2020. Får vi in honom är det en kraftig förstärkning.

– Vår förhoppning och tro är att vi ska knipa en allsvensk plats. Men det är också då det börjar på något sätt. En sån som Wanderson, med de kvaliteter han har, ska kunna säkra att vi inte åker jojo mellan ligorna. Det största misslyckandet vore att inte gå upp, det näst största vore att gå upp och sen åka ur direkt, säger Azelius.

”Det är inga fantasisummor”

Under de senaste veckorna har det samtidigt rapporterats om ekonomiska bekymmer för HIF. Klubben har fortfarande obetalda hyror på över 2 miljoner kronor till kommunen.

Finansieringen av Wanderson sker dock via externa aktörer, som Azelius inte vill nämna.

– Att landa Wanderson handlar om att han själv har gjort ett ställningstagande. Dialogen med honom bygger på att han är väldigt mänsklig. De här externa pengarna är inga fantasisummor, vi är helt beroende av att han vill tala på nivåer som är rimliga för oss.

Med andra ord: Han går ner ganska kraftigt i lön?

– Om du jämför med Dynamo Moskva och Krasnodar som han spelat i innan går han ner extremt mycket i lön. Det hela bygger på att Wanderson, kanske baserat på sin egen goda ekonomi, inte kommer dragande med diskussioner om fantasilöner. Det handlar om schysta summor.