Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Granen tror allt mer på EM-spel: ”Inte orolig”

Andreas Granqvist ser glatt på framtiden.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Janne Andersson och Peter Wettergren studerar ”Granens” framfart noga.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Efter två förlorade år har Andreas Granqvist spelat två raka tävlingsmatcher utan problem.

Senast i 4–1-segern mot Örgryte inför assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren på plats på Olympia.

Omgång för omgång av superettan tar HIF-kaptenen nu kliv mot EM-slutspelet.

– Personligen är jag inte orolig utan jag vet vad jag kan och vilken nivå jag kan hålla, säger Granqvist.

I premiären mot Sundsvall spelade Andreas Granqvist 90 minuter.

I hemmapremiären mot Örgryte klev han av när HIF avgjort via Viktor Lundbergs fina 3–1-mål.

– Jag hade kunnat spela 90 minuter. Men först tänkte jag byta när vi ledde med 2–0, sedan gjorde de 2–1 och då blev jag kvar. Men när vi gjorde 3–1 så var det ett bra läge att gå av och vila lite inför nästa uppdrag, säger Granqvist.

Det är så Janne Anderssons landslagskapten ser på matcherna i superettan.

Uppdrag som ska utföras för att förverkliga målet om ett sista stort mästerskap.

När HIF 4–1-besegrade Örgryte var den assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren på plats i Helsingborg för att specialstudera kvartsfinalkaptenen från VM i Ryssland 2018.

Hur går snacket mellan dig och förbundskaptenerna?

– Det var som under samlingen sist. Jag ska se till att bli fysiskt frisk och kunna spela de flesta matcherna fram till uttagningen. Sedan är det upp till Janne och Peter att besluta om jag är redo att vara med i truppen, säger Granqvist är full av förhoppningar om att hans EM-satsning ska hålla hela vägen.

– Jag kommer att göra allt jag kan för att spela de här matcherna och ta de kliv som krävs för att få vara med i truppen. Personligen är jag inte orolig utan jag vet vad jag kan och vilken nivå jag kan hålla om kroppen håller. Jag trivs extremt mycket i det spelsystemet och den rollen jag har i landslaget och känner mig trygg i det. Sedan får vi se om det räcker hela vägen. 

Efter två raka seriematcher från start har Granqvists kropp lämnat positiva svar.

– Jag känner mig stark. Man blir lite öm när man inte spelat på länge. Men kroppen känns väldigt bra, faktiskt. Visst, jag blir lite trött och jag har några steg kvar innan jag kommer upp i max i fysiken. 

Granen på en ny mental nivå

Du har pratat mycket om det mentala på planen, att inte tänka efter. Mot Örgryte gick du in i närkamper på ett sätt som inte såg ut att du är orolig?

– Det börjar komma mer och mer. Jag börjar känna mig mer bekväm i olika situationer. Jag hade en glidtackling i Sundsvall också som jag inte hade gjort för några veckor sedan kan jag säga, när jag vräkte mig och täckte skott.

– Nu mot Örgryte var det några dueller och några vridmoment när jag går in och nickar och så här. Så jag känner att jag litar mycket mer på min ljumske i dagsläget och ljumsken känns stabil. Sedan är det lite småsaker som kommer när man inte spelat på länge, säger Andreas Granqvist och fortsätter.

– Över lag är jag så pass frisk tycker jag att jag kunnat spela 90 minuter i båda de inledande matcherna. Men det gäller att vara smart också, det kommer många matcher här framöver så det gäller att inte vara dum.

Vad är känslan när du får de svaren ute på planen efter så lång tid?

– Det bygger ett självförtroende att jag vågar gå in i fler situationer, att jag vågar vara tuffare i min spelstil. Jag gillar att kliva fram på motståndare och vara aggressiv i min spelstil, ju tryggare jag känner mig ju mer kan jag spela så i stället för att droppa och ligga rätt i positionen. Ju tryggare jag blir med min kropp ju aggressivare kommer jag bli och ta för mig mer.

Närmast för HIF väntar bortamatch mot Jönköping Södra på tisdag. Sveriges trupp till EM tas ut den 18 maj.