Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Glädjebeskedet: ”Granen” är klar för spel i premiären

Andreas Granqvist är uttagen i HIF:s premiärtrupp mot Sundsvall och klar för spel
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Premiär mot GIF Sundsvall.

Med Andreas Granqvist tillbaka i startelvan? Kanske, enligt huvudtränare Jörgen Lennartsson.

– Han är med i truppen i alla fall, säger han.

Andreas Granqvist eventuella medverkan när superettan börjar har varit en följetong den sista tiden. Så sent som förra veckan meddelade HIF-tränaren Jörgen Lennartsson att det fanns vissa tvivel kring om landslagsbacken verkligen skulle vara redo för spel när det vankas premiär.

På måndagen tränade Helsingborg en sista gång innan avresa upp till Sundsvall. Efteråt meddelade Jörgen Lennartsson att Andreas Granqvist både finns med i truppen och kan vara aktuell för en plats i startelvan. 

– Han har tränat alla träningar sedan han kom hem från landslagslägret, så det tar sig ”step by step” enlig plan. Det är bra, säger Lennartsson, ombord en buss med destination Malmö Airport. 

Kan han vara aktuell för start?

– Ja, men vi får se i morgon hur vi ska göra. Men han är med i truppen i alla fall. 

Är Sundsvalls konstgräs en sådan sak ni behöver ta i beaktning när vi ska bestämma hur mycket speltid han kan få? 

– Jo, det kan det vara, absolut. Men vi har tränat på konstgräs sedan den 4 januari och jag tror inte enstaka matcher på konstgräs har någon stor betydelse. Men när vi kommer in i en fas med tätt matchprogram och det blir växlat mellan konstgräs och gräs, då finns den parametern med. Självklart.

Jörgen Lennartsson säger att Helsingborg kan ta sig an GIF Sundsvall som en ”underdog”.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

”Topptippade tillsammans med oss”

Två spelare som däremot kommer missa tisdagens premiär är duon Victor Göransson och Assad Al Hamlawi.

– Victor fick ett skott i huvudet mot Häcken och fick en hjärnskakning, så han är inte aktuell. Sedan har vi Assad som har lite gamla grejer från förra året som han dras med. Men i övrigt är hela truppen skadefri efter tre månaders hård träning, säger en förväntansfull Jörgen Lennartsson, och tillägger: 

– Det är klart det är positivt.

Liksom HIF är GIF Sundsvall förhandsfavoriter i superettan och en klubb som många tror kommer hålla till i toppen av tabellen.

– Sundsvall är ett jättebra lag som är topptippat tillsammans med oss. Jag såg dem live mot ”Blåvitt” och sedan har jag även sett en hel del av deras andra matcher, säger Jörgen Lennartsson.

”Vi kan vara underdogs” 

Visserligen blev inledningen på året en tung historia där Helsingborg åkte ur svenska cupen redan i gruppspelet. Skåningarna förlorade bland annat mot division 1-klubben Dalkurd och kryssade mot Gauthoid. 

Men med seriepremiären knappt ett dygn bort är det ett laddat HIF som ska resa sig igen efter fjolårets tunga säsong i allsvenskan. 

– Detta är väl en av matcherna när vi kan känna oss som lite ”underdogs”. Det är inte så många matcher den här säsongen som vi kan känna så, men nu kan vi definitivt åka upp till Sundsvall med en allt att vinna känsla. Det är bra att ta den här matchen direkt, säger Jörgen Lennartsson.

Tror du deras konstgräs kan passa er? 

– Nja, det är några år sedan jag var där uppe sist så jag vet inte hur deras konstgräs är. Men vi har tränat på konstgräs i tre månader varje dag, det är inga bekymmer för oss. 

Efter tisdagens batalj mot GIF Sundsvall väntar hemmapremiär den 20 april för HIF, som då tar emot Örgryte på Olympia.