Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fotbollsstjärnans fina gest ger barnen hopp

Mohammed Abubakari.
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Afram Emmanuel är en av grabbarna som fått möjlighet att fortsätta träna och spela fotboll i Abubakaris akademi, Mahif Academy i Kumasi, Ghana.
Foto: PER ERIK TELL
Mohammed Abubakari har gett ett fyrtiotal killar möjligheten att fortsätta med det som de älskar allra mest spela fotboll.
Foto: PER ERIK TELL
Ett av de unga lagen, med tolvåriga talanger.
Foto: PER ERIK TELL

På en dammande torr och rödbrun grusplan i utkanten av tvåmiljonersstaden Kumasi, i centrala Ghana, spelas fotboll.

Det är högt tempo med snabba passningar, finter och allvarsamma miner hos ungdomarna som spelar.

Drygt 700 mil från Helsingborg bär ett av lagen röda tröjor med HIF:s emblem över bröstet.

För Kariem, Muntari och Afram, och alla de andra, är det ännu mest en lek, men de är samtidigt mycket väl medvetna om att fotbollen kan bli en möjlighet för dem – deras biljett ut ur Afrikas fattigdom. Så som det blev för Mohammed Abubakari. 

Hans namn är känt i det fotbollstokiga Ghana. Han har gjort en handfull landskamper och de flesta som är intresserade vet att han spelar i Sverige. 

På en kommunal grusplan i utkanterna av Kumasi håller fotbollsskolan till. Drömmen är en egen träningsanläggning.
Foto: PER ERIK TELL

I dag tillhör Mohammed Abubakari Helsingborgs IF i superettan, och en del av pengarna han tjänar som proffs slussar han vidare till den här fotbollsklubben Mahif Academy i hemstaden Kumasi, Ghanas näst största stad. Just till det lag där han själv som sjuåring inledde sin karriär.

Mahif Academy

På den tiden hette klubben Top Rankers. I dag heter den Mahif Academy, en förkortning av Mohammed Abubakari Helsingborgs IF. När Top Rankers hotades av nedläggning gick Abubakari in med pengar. Samtidigt såg han till att den fick nytt namn för att visa solidaritet med och hjärta för sin nya förening i Sverige.

– Jag kunde inte bara se klubben försvinna. Den är viktig för så många ungdomar. Jag ville ge något tillbaka. Det här blev mitt sätt, säger han.

Mohammed Abubakari tränar med HIF samtidigt som hans familj driver akademin i Ghana.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

I hans frånvaro är det systern Zainab Abubakari som leder det praktiska arbetet med klubben, med god hjälp av deras bror, Bryan. Mohammed själv får ständiga uppdateringar om hur allting fungerar, och bidrar med kunskap och pengar.

Som tonåring hamnade Mohammed Abubakari i det nederländska storlaget Feyenoords akademi i Ghana. Sedan följde en proffskarriär i Europa. Nederländerna, Grekland och Sverige. I en rad år spelade han i BK Häcken innan han inför den här säsongen värvades till storsatsande Helsingborgs IF.

Mohammed fyllde 32 år i februari. 

Bryan och Zainab, Mohammed Abubakaris bror och syster.
Foto: PER ERIK TELL

Tre lag i spel

Ett fyrtiotal unga killar är anslutna till akademin. De är uppdelade på tre lag. Ett för tolv-, ett för femton- och ett för sjuttonåringar. De kommer från olika håll i Ghana och när de är i Kumasi och tränar, eller spelar match, övernattar de i ett hus som Mohammed Abubakari och familjen äger.

Han berättar att ett par av killarna är så bra att de har slussats vidare till klubbar högre upp i seriesystemet i Ghana. En av dem spelar nu för ett lag i högstaligan, Liberty Professionals, i huvudstaden Accra.

– Det är naturligtvis viktigt att vi kan få några spelare som är så bra att vi kan sälja dem vidare till större klubbar och få in pengar till akademin, säger han.

Även om målsättningen är att producera spelare som kan bli så bra att de värvas till europeiska ligor är inte detta det huvudsakliga ändamålet med klubben.

– Nej, det viktigaste är att vi kan ge grabbarna möjligheter till skola och utbildning. Det är det allra viktigaste för att ta sig ur fattigdomen, säger han.

Anställa lärare

Mohammed Abubakaris engagemang i klubben är förhållandevis nytt. Men han skissar på planer för framtiden. En av tankarna är att kunna anställa en lärare som tar hand om spelarna efter träning. Han poängterar gång på gång vikten av utbildning, av skola. 

Huset som han äger utanför Kumasi vill han bygga om så att det kan bli ett internat för de unga grabbarna.

Utrymmen finns och sakta men säkert möbleras huset. I ett rum har nyligen stora soffgrupper placerats. Några av de stora sofforna kommer från Sverige. Det är ett samlingsrum där pojkarna kan umgås mellan matcher och träningar, prata, spela tv-spel eller titta på tv. Sängar är inte på plats än, men Bryan Abubakari berättar att de hyr in madrasser varje gång som spelarna övernattar där. 

Än så länge är allting i sin linda. Planen där Mahif Academy tränar är en kommunal grusplan som klubben kan använda utan kostnad. Träning på gräs är ännu bara en dröm. En del av spelarna har riktiga fotbollsskor, några har en vänstersko av ett märke och en högersko av ett annat. Hos andra har ovanlädret spruckit.

– Det här är grabbar som inte skulle ha fått någon chans om inte laget fanns, säger Zainab Abubakari.

När den afrikanska kvällen kommer - himlen mörknar och ett tropiskt oväder är på väg in över Kumasi - avslutar tränaren Moussa Mohammed kvällens övningar. Några av de yngsta fortsätter att kicka boll trots att vinden tar i och blixtar flammar vid horisonten. 

Tränaren Moussa Mohammed har nyligen gått tränarkursen och anställts av Mohammed Abubakari.
Foto: PER ERIK TELL

Idol och skyddshelgon

Innan regnet vräker ned och förvandlar planen till en sjö har spelarna samlats kring tränaren, som ger dem råd och kommenterar deras insats för dagen. De lyssnar. Alla har de spelat fotboll sedan barnsben. Glädjen över att de fått möjlighet att spela för klubben lyser om dem.

Mohammed Abubakari är deras skyddshelgon, men också deras idol. Även om de spelar i röda HIF-tröjor ligger deras ambitioner en bra bit över superettan.

– Jag skulle vilja spela i Real Madrid, säger 17-årige Muntari Tahiri, medan Kariem Salam säger Bayern München och Afram Emmanuel Chelsea. 

Det är drömmar i kombination med hårt arbete som man bygger framtiden på. Och, som Mohammed Abubakari ständigt påpekar, utbildning.

Teknik, vilja och ambitioner präglar de unga killarna som spelar för en chans högre upp i seriesystemet, eller allra helst utomlands.
Foto: PER ERIK TELL

Stöttar barnhem

Han lägger inte sin proffslön på snabba och dyra bilar, som så många andra unga fotbollsspelare. Han vill ge tillbaka till sitt land och sitt folk, och han vet var behoven finns. Förutom att han startat en fotbollsakademi så bidrar han med pengar till ett hem för föräldralösa barn i Mampong, några mil nordost om Kumasi.

– Jag kan inte göra allt, men jag kan göra något och det jag kan, det vill jag göra, säger han.

Mohammed Abubakari bidrar också till verksamheten för de föräldralösa barnen på barnhemmet Mampong Babies' Home.
Foto: PER ERIK TELL

Mampong Babies’ Home tar hand om barn som förlorat sin mamma under, eller alldeles efter, förlossningen. Barnen är ofta väldigt svaga. De stannar på hemmet under några år tills de kan slussas tillbaka till familjen som ofta lever under svåra förhållanden.

– Vi är mycket tacksamma för den hjälp vi får av organisationer och enskilda bidragsgivare, säger Hanna Ennin, som leder verksamheten vid barnhemmet.

– Vi är tacksamma för all hjälp från organisationer och enskilda till vår verksamhet, säger barnhemmets föreståndare Hanna Ennin, på Mampong Babies Home.
Foto: PER ERIK TELL

Mohammed Abubakari är noga med att poängtera att det allra viktigaste just nu, det är ändå att ta HIF tillbaka till allsvenskan. Det är det som är hans jobb och hans åtaganden i Ghana hänger på hur bra han sköter sig i Sverige.

FAKTA

* Mohammed Abubakari spelar i Helsingborgs IF. Han har tidigare representerat bland annat BK Häcken och Åtvidabergs FF i Sverige, PAOK och Panserraikos i Grekland och Feyenoord i Nederländerna. Han är 32 år gammal och kommer från Kumasi i Ghana.


* Kumasi är Ghanas näst största stad med omkring 2,5 miljoner invånare. Den är huvudstad i det gamla kungariket Ashante, som har en rik kultur.


* Ghana är en självständig nation i Västafrika sedan 1957. Tidigare var det en brittisk koloni under namnet Guldkusten, med en rik förekomst av guld. I mitten av 1600-talet byggdes en rad  befästningar längs kusten, av svenskar, danskar, holländare och britter. Här startade slavhandeln över Atlanten.

I dag är Ghana ett politiskt stabilt land.


PER ERIK TELL