Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Drömmål frälste HIF i jakten på allsvenskan

Brandur Hendruiksson strax innan han drog till med en riktig drömprojektil på Olympia.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
HIF firar 1-0-målet mot Jönköping Södra.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

HELSINGBORG. Efter två oavgjorda matcher är HIF åter på segerspåret. 

Regissör blev Brandur Hendriksson som låg bakom två av hemmalagets mål i 3-0 segern mot Jönköpings Södra. 

– Vi har ett antal höga toppar i offensiven. Men vi har högre krav på vårt passningsspel, säger HIF-tränaren Jörgen Lennartsson.

Hemmapubliken behövde inte vänta länge innan det var dags för tisdagens första målvrål.

Brandur Hendriksson gav Helsingborgs IF en riktig smakstart då han redan i den sjunde minuten tog emot bollen och med kort ansats drog till från 30 meter. Bollen borrade sig otagbart in vid Frank Petterssons högra stolpe.  

– Rasmus (Jönsson) har bollen och spelar mig och jag får en touch och blir inte riktigt pressad så det var bara att skjuta, denna gången så gick den i mål det var väldigt fint. Det var bra, säger Hedriksson om sin fullträff. 

Målet höjde stämningen på Olympia och så fort Hendriksson fick bollen vid fötterna på offensiv planhalva skreks det ”skjut” från läktaren. 

– Jag la märke till det, kanske borde jag skjuta lite mer. Förhoppningsvis kommer det fler mål, säger han.  

”Vi får fan i mig gå för 2-0-målet”

Annars var det länge en ganska tillknäppt historia med få klara målchanser som utspelade sig och det mesta som skedde i offensiv väg kom till genom fasta situationer. 

Efter timmen spelad kom HIF:s chans att utöka ledningen då Hendriksson väggspelade sig fram tillsammans med Adam Kaied och fick på ett bra avslut. Den gången var Pettersson med på noterna och lyckades freda sitt mål.

Sju minuter senare fick J-Södra keepern dock ge vika då Hendriksson återigen testade från distans och tvingade Pettersson att styra bollen upp i ribban. Anthony van den Hurk var snabbt framme och satte pannan på returen och nickade in 2-0.  

Efter 2-0 målet öppnade matchen upp sig och Adam Kaied satte spiken i kistan då han frispelad lyfte bollen över målvakten till 3-0 med fem minuter kvar av matchen. 

– När det står 1-0 var det extremt viktigt att få det här 2-0-målet som gjorde att vi dödade matchen och säkrade hem tre poäng. Vi hade inte velat ha 1-1 som slutresultat i den här matchen, med tanke på de sista två matcherna. Det tror jag alla kände i bakhuvudet, ”här får vi fan i mig gå för 2-0-målet.”

– Det pratade vi om i pausen och det var extremt viktigt att vi gjorde det, säger Jörgen Lennartsson.

Första hemmaseger sedan derbyt mot Landskrona. Hur viktigt är det att bygga en segerkänsla inför serieavslutningen?

– Svaret på den frågan är väldigt enkelt; det är viktigt, så klart. Vi har bättre stats på bortaplan än hemmaplan, vi hade några olyckliga matcher under våren mot Öster, Norrby och Värnamo. Jag är jätteglad att vi leder bortatabellen. 

”Vi har en tydlig struktur”

– Samtidigt önskar vi att bygga ett fort här på Olympia, det gör man egentligen bara med en sak och det är genom att vinna fotbollsmatcher och ta tre poäng X antal gånger på raken på hemmaplan, säger Lennartsson.

Ni har fått svida om lite i backlinjen under säsongen och har ett nytt mittbackspar i dag. Vad är det som fungerar i försvarsspelet?

– Det är väl att vi har en tydlig struktur och organisation för hur vi ska försvara oss. Om spelare A, B eller C spelar är det samma arbetsuppgifter för dem. 

Segern innebär att HIF nu har åtta raka matcher utan förlust i superettan och ligger på en andraplats i tabellen - en poäng bakom IFK Värnamo - när det återstår nio omgångar av serien. 

TV: SE FLER SPORTNYHETER