Jublet i Milano. Granqvist var en av de stora hjältarna när Sverige tog sig till VM. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNJublet i Milano. Granqvist var en av de stora hjältarna när Sverige tog sig till VM. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Jublet i Milano. Granqvist var en av de stora hjältarna när Sverige tog sig till VM. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Andreas Granqvist tog emot guldbollen på fotbollsgalan i november. Här tillsammans med Kosovare Asllani. Foto: OLLE SPORRONGAndreas Granqvist tog emot guldbollen på fotbollsgalan i november. Här tillsammans med Kosovare Asllani. Foto: OLLE SPORRONG
Andreas Granqvist tog emot guldbollen på fotbollsgalan i november. Här tillsammans med Kosovare Asllani. Foto: OLLE SPORRONG
Andreas Granqvist i samråd med Henrik Larsson. De båda spelade i klubben 2006. Foto: LENNART MÅNSSON / © BILDBYRÅNAndreas Granqvist i samråd med Henrik Larsson. De båda spelade i klubben 2006. Foto: LENNART MÅNSSON / © BILDBYRÅN
Andreas Granqvist i samråd med Henrik Larsson. De båda spelade i klubben 2006. Foto: LENNART MÅNSSON / © BILDBYRÅN

Detaljer om kuppen – nobbar pengarna

Publicerad

Kvällsposten har tidigare berättat om Helsingborgs IF:s försök med att plocka hem landslagsstjärnan Andres Granqvist.

Nu berättar ordföranden Krister Azelius om förutsättningarna bakom vad som kan bli sommarens mest anmärkningsvärda övergång.

– Granen vill inte karva världens största hål i vår spelarbudget, säger han.

Andreas Granqvist var en av de största hjältarna bakom det svenska miraklet i Milano. Landslagskaptenen och hans lagkompisar stod pall för ett massivt italienskt tryck och lyckades bevara den 1–0-ledning man skaffat sig några dagar tidigare på Friends arena i Stockholm.

Kanske var det lite typiskt att just en helsingborgare var en av huvudpersonerna bakom bragden.

17 år tidigare hade HIF-målvakten Sven Andersson blivit San Siro-Sven med hela svenska folket sedan han räddat Alvaro Recobas straff och tagit Helsingborgs IF till Champions League.

Sven Andersson jublar på San Siro.Foto: BJÖRN LARSSON / BILDBYRÅN KB

Andreas Granqvist föddes den 16 april 1985 och var 15 år gammal när Sven Andersson räddade den där straffen. Nu går hans karriär mot sitt slut och allt talar för att han 33 år gammal, efter VM, vänder hem till det Helsingborgs IF som numera spelar i superettan.

"Det händer aldrig i superettan"

Det har varit tal om att han ska bli spelande sportchef. Men för Kvällsposten berättar ordföranden Krister Azelius att huvudfokus för Granen blir på vad som händer på planen.

– Våra intentioner med Granen är att han ska komma hem som spelare. Så kommer han hem så är det som spelare, vad sedan framtiden har i sin linda det är en annan sak.

Azelius är den som skött kontakten med Andreas Granqvist. Från att ha varit intensiv inför julen så har den av förklarliga anledningar mattats en del under jul- och nyårshelgerna, men HIF-ordföranden är trots det relativt säker på att han under sommaren kommer att ro i hamn vad som kan bli tidernas största övergång till ett superettanlag.

– Lyckas vi ta hem Granen för spel så talar vi om att han ska gå i spel för oss under sommarens transferfönster. I praktiken så innebär det att han avslutar VM och sedan så spelar han med HIF.

Det händer inte så ofta i superettan...

– Nej, det händer aldrig.

Det finns dock en given fråga; ekonomin.

Granqvist nobbar pengarna för HIF

Helsingborgs IF, som under onsdagen drar i gång sin försäsongsträning inför säsongen 2018, har under flera år dragits med ansträngd ekonomi och ekvationen att ta hem en välbetald spelare i den ryska ligan – och tillika landslagskapten – rimmar dåligt.

– Vi talar ogärna pengar, men vi kan säga som så att det är samverkande faktorer som gör att vi kan tala med Granen i en positiv tilltrosanda, säger Azelius och fortsätter:

– En av faktorerna är att Granen vet om vad han kan få betalt på andra håll och att vi inte kan vara med i den matchen. Att vi är med i diskussionen hänger ihop med var han kommer ifrån och var han tänker sig att bo.

Andreas Granqvist har både hus och familj i Helsingborg. Han nobbar alltså stora pengar för att få komma hem till staden och klubben där han växte upp.

– Han vill inte karva världens största hål i vår spelarbudget utan vill hitta en lösning som gör att det fungerar.

Relaterade ämnen
Martin Hardenberger
Martin Hardenberger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag