Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Detaljer om kuppen – nobbar pengarna

Jublet i Milano. Granqvist var en av de stora hjältarna när Sverige tog sig till VM.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Andreas Granqvist tog emot guldbollen på fotbollsgalan i november. Här tillsammans med Kosovare Asllani.
Foto: OLLE SPORRONG
Andreas Granqvist i samråd med Henrik Larsson. De båda spelade i klubben 2006.
Foto: LENNART MÅNSSON / © BILDBYRÅN

Kvällsposten har tidigare berättat om Helsingborgs IF:s försök med att plocka hem landslagsstjärnan Andres Granqvist.

Nu berättar ordföranden Krister Azelius om förutsättningarna bakom vad som kan bli sommarens mest anmärkningsvärda övergång.

– Granen vill inte karva världens största hål i vår spelarbudget, säger han.

Andreas Granqvist var en av de största hjältarna bakom det svenska miraklet i Milano. Landslagskaptenen och hans lagkompisar stod pall för ett massivt italienskt tryck och lyckades bevara den 1–0-ledning man skaffat sig några dagar tidigare på Friends arena i Stockholm.

Kanske var det lite typiskt att just en helsingborgare var en av huvudpersonerna bakom bragden.

17 år tidigare hade HIF-målvakten Sven Andersson blivit San Siro-Sven med hela svenska folket sedan han räddat Alvaro Recobas straff och tagit Helsingborgs IF till Champions League.

Sven Andersson jublar på San Siro.
Foto: BJÖRN LARSSON / BILDBYRÅN KB

Andreas Granqvist föddes den 16 april 1985 och var 15 år gammal när Sven Andersson räddade den där straffen. Nu går hans karriär mot sitt slut och allt talar för att han 33 år gammal, efter VM, vänder hem till det Helsingborgs IF som numera spelar i superettan.

"Det händer aldrig i superettan"

Det har varit tal om att han ska bli spelande sportchef. Men för Kvällsposten berättar ordföranden Krister Azelius att huvudfokus för Granen blir på vad som händer på planen.

– Våra intentioner med Granen är att han ska komma hem som spelare. Så kommer han hem så är det som spelare, vad sedan framtiden har i sin linda det är en annan sak.

Azelius är den som skött kontakten med Andreas Granqvist. Från att ha varit intensiv inför julen så har den av förklarliga anledningar mattats en del under jul- och nyårshelgerna, men HIF-ordföranden är trots det relativt säker på att han under sommaren kommer att ro i hamn vad som kan bli tidernas största övergång till ett superettanlag.

– Lyckas vi ta hem Granen för spel så talar vi om att han ska gå i spel för oss under sommarens transferfönster. I praktiken så innebär det att han avslutar VM och sedan så spelar han med HIF.

Det händer inte så ofta i superettan...

– Nej, det händer aldrig.

Det finns dock en given fråga; ekonomin.

Granqvist nobbar pengarna för HIF

Helsingborgs IF, som under onsdagen drar i gång sin försäsongsträning inför säsongen 2018, har under flera år dragits med ansträngd ekonomi och ekvationen att ta hem en välbetald spelare i den ryska ligan – och tillika landslagskapten – rimmar dåligt.

– Vi talar ogärna pengar, men vi kan säga som så att det är samverkande faktorer som gör att vi kan tala med Granen i en positiv tilltrosanda, säger Azelius och fortsätter:

– En av faktorerna är att Granen vet om vad han kan få betalt på andra håll och att vi inte kan vara med i den matchen. Att vi är med i diskussionen hänger ihop med var han kommer ifrån och var han tänker sig att bo.

Andreas Granqvist har både hus och familj i Helsingborg. Han nobbar alltså stora pengar för att få komma hem till staden och klubben där han växte upp.

– Han vill inte karva världens största hål i vår spelarbudget utan vill hitta en lösning som gör att det fungerar.