Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det ska bli tre poäng hemma – varje vecka”

Charlie Weberg under en träning med Helsingborgs IF.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Andreas Granqvist, som jagar formen inför sommarens EM.
Foto: AXEL BOBERG / BILDBYRÅN

Landslagskaptenen Andreas Granqvist har dragits med skador de senaste åren.

Och när han inte kan spela är det en annan ur-HIF:are som kliver fram i mittlåset: Charlie Weberg.

– Oavsett scenario är jag inläst och förberedd inför varje match, säger mittbacken. 

På förhand fick Helsingborgs IF en minst sagt tuff start på årets säsong i superettan. Med tre omgångar lagda till handlingarna har HIF redan ställts mot topptippade Gif Sundvall och Jönköping Södra.

Båda matcherna har spelats på bortaplan.

Båda matcherna har slutat oavgjort.

– Jag tycker stabil är rätt ord på vår säsongsinledning, säger Charlie Weberg, och fortsätter:

– Speciellt defensivt har vi varit stabila. Förhoppningsvis kan det fortsätta vara så under hela säsongen: vi ska vara ett lag det är svårt att göra mål på. 

När Helsingborg kryssade, 0-0, mot Jönköping fick Charlie Weberg spela hela andra halvlek. Detta eftersom kapten Andreas Granqvist känt av en lättare skada i ryggen och klivit av

– Det var kul att få spela, det är ju det man tränar för under veckorna. Det var kul att få några mer minuter i benen än vad jag har fått tidigare, säger Weberg, som stod för en solid försvarsinsats bredvid Ravy Tsouka i centrallåset: 

– Jag tycker att jag kom in bra i matchen och fick några lyckade situationer tidigt. Sedan byggde jag bara vidare på det.

Andreas Granqvist lämnade redan i paus mot Jönköping Södra.
Foto: AXEL BOBERG / BILDBYRÅN

Allra närmast väntar säsongens andra tillställning hemma på Olympia. Återigen kommer ett lag med allsvensk erfarenhet stå på andra sidan planen: AFC Eskilstuna.

– Vi känner själva att även om det sett bra ut under matcherna så har vi mycket att bygga vidare på offensivt. Det har vi arbetat med under veckorna, säger Charlie Weberg.

”Vi är aldrig nöjda när vi inte vinner”

– Vi har haft två väldigt tuffa bortamatcher, men egentligen hade vi velat vinna båda två. Sedan vill vi börja bygga upp någonting här hemma i Helsingborg, det ska bli tre poäng hemma varje vecka, fortsätter Weberg.

Motståndarna ska vara lite rädda över att behöva besöka Olympia?

– Ja, precis. Något åt det hållet.

Nu har ni mött Sundsvall som vissa anser vara årets kanske svåraste bortamatch och Jönköping som tippas högt. Hur nöjda kan ni vara över att ändå ha fem poäng så här långt?

– Nja, nöjda är vi aldrig så länge vi inte vinner. Men jag förstår vad du menar och jag kan köpa det, lite. Men samtidigt känner jag att vi hade Sundsvallsmatchen innan vi släppte in ett skitmål på slutet och de fick också en straff som inte ens var en straff.

– Mot Jönköping vore vi ju gjort mål i andra halvlek. De hade bara ett läge och det var en kontring. Det var vi som gick för trean, fortsätter Charlie Weberg.

”Vi har väldigt stor individuell skicklighet”

Förutom en halvlek mot Jönköping blev det även ett väldigt kort inhopp mot Sundsvall. Desto mer speltid fick Charlie Weberg i svenska cupen, där han spelade 90 minuter både mot Dalkurd (förlust, 2-1) och mot Häcken (oavgjort, 1-1).

– Nu kan jag inte jämföra med förra året eftersom jag var utlånad till Gais då, men jag tycker att en av HIF:s styrkor är att vi fått ihop laget väldigt bra. Det gäller alla, även de nya som kommit in bra i gruppen, säger Charlie Weberg.

– Sedan har vi väldigt stor individuell skicklighet i vår spelartrupp. 

Vad finns det för skillnader mellan att spela i Helsingborg och Gais? 

– Jag har ju varit i Helsingborg sedan jag var tolv år gammal, så det är min hemmaplan här. Sedan kommer man aldrig undan att HIF är en av Sveriges största klubbar, och det känner man genom hela föreningen trots att vi varit uppe och nere mellan allsvenskan och superettan de senaste åren. 

– Så där är absolut stor skillnad mellan HIF och Gais, avslutar Charlie Weberg.

Matchen mellan Helsingborg och AFC Eskilstuna har avspark klockan 15.00.