Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Talangen: ”De fick äta upp sina ord”

TFF-spelarna firar ett av målen i den andra halvleken mot HIF.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Henry Offia blev målskytt tidigt i den andra halvleken mot Helsingborg.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

TRELLEBORG. Charlie Weberg tyckte inte det var tal om en riktig derbymatch.

TFF svarade upp genom att vinna med 2-0 efter ett rejält regnoväder. 

– De fick äta upp sina ord, säger TFF-mittfältaren Haris Brkic. 

Matchinledningen var lika händelsefattig som den var trevande.

Först efter dryga kvarten fick publiken på Vångavallen anledning att resa sig från plaststolarna. En slumpboll inne i straffområdet landade hos TFF-backen Fritiof Björkén, som tvingade fram matchens första räddning från rutinerade Anders Lindegaard.

Helsingborg å sin sida hade visserligen mycket bollinnehav på offensiv planhalva - men målchanserna lös med sin frånvaro. Allra närmast att bryta dödläget för gästerna i den första halvleken kom Brandur Hendriksson när han försökte knorra in en frispark bakom Kasper Thiesson Kristensen i TFF-målet.

– Att första halvlek såg ut som den gjorde var väntat. Jag tycker att i första halvlek så spelar vi så som vi hade tänkt förutom att vårt anfallsspel var för långsamt, säger HIF-tränaren Jörgen Lennartsson. 

Hemmalaget kopplade ett hårt grepp

Inför matchens andra halvlek hade rena rama regnkaoset dragit in över södra Skåne och Trelleborg. Men som på en given signal lättade skurarna bara minuter innan de båda lagen äntrade naturgräset på Vångavallen igen.

Vem som hanterade det minst sagt fuktiga underlaget bäst?

Till en början var det Trelleborg – hemmalaget tog ledningen bara en dryg minut in på den andra halvleken när Haris Brkic frispelade Henry Offia, som lyfte in bollen bakom en chanslös Lindegaard.

– Vi samlade kraft i halvtid och snackade ihop oss lite. Vi får in Petar (Petrovic) och matchen ändras helt, säger Haris Brkic.

Kort efter hemmaledningen tilltog regnskurarna ånyo och ett redan blött underlag fick suga åt sig ännu mer vatten. 

Ja, sommarvärmen var som bortblåst i Trelleborg – men TFF-supportrarna värmdes ändå. Hemmalaget inledde den andra halvleken med ett stort självförtroende och var nära att utöka till 2-0 flera gånger om.

Först via den flyttryktade talangen Haris Brikic. Därefter via Henry Offia, som frispelades i straffområdet och tvingade fram lördagens svettigaste reflexräddning från Anders Lindegaard.

”För dåligt på alla plan”

Livet lekte för trelleborgarna och det dröjde inte länge innan det där självförtroendet renderade i ett nytt mål. Ytterbacken Fritiof Björkén följde med upp i ett anfall och nickade in 2-0 på ett inlägg från Johan Blomberg.

Hemmapressen kom visserligen av sig en aning efter den utökade ledningen – men Helsingborg hade märkbart svårt att hota offensivt och TFF var närmre 3-0 än att åka på en reducering. 

– Matchbilden så som det ser ut efter 2-0 och fram till slutsignalen kan vi inte vara stolta över. Det var för dåligt på alla plan, rakt över hela linjen, säger HIF-tränaren Jörgen Lennartsson.

Inbytte Petar Petrovic kunde dödat all spänning med drygt fem minuter kvar på klockan när han frispelades mot Lindegaard – men lobben blev helt misslyckad och bortamålvakten räddade enkelt.

– Nej, de får äta upp sina ord nu, säger Haris Brkic, och syftar på att HIF-mittbacken Charlie Weberg inför lördagens match menade att bataljerna mot Trelleborg inte var riktiga derbyn.

– Vi visste att det var ett derby, det var mycket dueller och mycket glidtacklingar. Vädret passade oss bra. Lyckligtvis vann vi matchen.

2-0-segern för Trelleborg innebär att klubben numera bara är en poäng bakom allsvensk uppflyttning och fyra poäng före Helsingborg.

TV: SE FLER NYHETER