Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”De här matcherna lever sitt eget liv”

Foto: NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

HIF:s Rasmus Jönsson hyllar Landskrona BoIS inför derbyt. 

Samtidigt tenderar derbymatcherna att leva sitt eget liv. 

– Någonstans finns det ju lite annat som ligger över det när BoIS och HIF, säger hans tränare Jörgen Lennartsson. 

Helsingborgs IF ligger på allsvensk plats inför derbyt mot Landskrona BoIS. 

– Skönt, tycker mittfältaren Rasmus Jönsson. 

– Eftersom vi var några matcher efter i somras så känns det som att vi länge varit ett jagande lag. Det är skönt att vi vunnit matcher, kommit upp och kommit i kapp. Det är skönare att vara här än att jaga, säger han och menar att laget utvecklat spelet med bollen.

– Passningsspelet känner jag att vi har utvecklat mycket den senaste tiden, vi har mer varierande spel och vi kan vinna matcher på flera sätt.

Imponerad av BoIS

Samtidigt är Jönsson imponerad av sina svartvita rivaler som kampas med HIF i toppen.

– Det känns som att de har överraskat många. När man kommer från en serie underifrån så är det de har gjort hittills imponerande, säger Jönsson. 

Vad ser du som BoIS styrkor?

– De har ett bra grundspel när de får i gång sitt passningsspel. Det viktiga är att vi är med, kliver upp och tar tag i bollen.

Att HIF besegrade just BoIS för knappt tre veckor sedan är inget man lägger någon större vikt på. 

– Alla segrar är bra för självförtroendet. Vi känner ändå att vi haft en bra period i serien även fast vi inte vann senast (0-0 hemma mot Vasalund) så förde vi spelet och känner att vi är på rätt väg och kan gå in i matchen med ett bra självförtroende, säger Jönsson. 

”Prestige mellan städerna”

På förhand pratas det om en sexpoängsmatch. Lagen står på samma poäng och i toppenskiktet av superettan skiljer det bara fem poäng mellan sex lag. 

 – Det känns kul så klart, Båda lagen är bra. Båda lagen vill framåt, säger Lennartsson. 

Samtidigt menar HIF-tränaren att det finns andra saker än tabellplaceringen och formen som kan komma att fälla avgörandet. 

– Samtidigt så lever ju de här matcherna sitt eget liv. Någonstans finns det ju lite annat som ligger över det när BoIS och HIF möts. Med historiken i alla matcher som varit mellan åren och prestigen som varit mellan städerna, klubbarna och supportrarna. Det gör att de här matcherna lever sitt eget liv, sedan finns det extra krydda i att det är två topplag som möts och på samma poäng i tabellen. 

Det kan alltså bli de inbördes mötena som avgör vilka lag som tar klivet upp i höst. 

– När serien är slut så kan vi se ifall det var en sexpoängsmatch. Förra matchen kunde ju bli det och denna kan också bli det, det vet man inte förrän efteråt, säger Lennartsson. 

Samtidigt hymlar han inte om betydelsen av matcherna som kommer. 

– Självklart är det extra viktiga matcher. Vi har Trelleborg hemma, Sundsvall hemma, Norrby och Värnamo borta och BoIS borta nu då av de lagen som är där uppe. När de här lagen möts inbördes är det ju viktigt, samtidigt är varje match så jäkla viktig i den här serien. 

– Det kommer att var precis som vi sagt sedan dag ett, att det kommer att vara ett krig över 30 omgångar, säger HIF-tränaren.