Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blir historisk – ska döma i superettan

Tess Olofsson är en rutinerad domare på division 1-nivå. Nu ska hon vidare till superettan.Foto: BILDBYRÅN
Tess Olofsson har redan allsvensk rutin – hon har varit fjärdedomare, bland annat när Helsingborg tog emot Örebro.Foto: BILDBYRÅN

Under fredagen skrivs svensk fotbollshistoria.

Då blir Malmödomaren Tess Olofsson, 32, första kvinna att döma en match i superettan, när Akropolis tar emot AFC Eskilstuna. 

– Det ska bli jättekul. Jag hoppas man kan inspirera andra, säger hon.

Lite drygt tio månader har passerat sedan Tess Olofsson blev antagen till den högsta domarutbildningen i Sverige. Sedan dess har hon varvat fortsatt utbildning med fystester och att döma fotbollsmatcher i damallsvenskan och herrarnas division 1. 

Men numera är utbildningen avklarad och färdig. Nu väntar i stället debut i superettan, när nykomlingen Akropolis tar emot AFC Eskilstuna på Grimsta IP under fredagen. 

För första gången någonsin döms alltså en match i superettan av en kvinnlig huvuddomare.

– Det ska bli riktigt kul. Det är alltid roligt att få kliva in i en sådan typ av match, säger Tess Olofsson.

– Men jag har inte tänkt så mycket på att jag är första kvinna. Jag laddar som inför alla matcher och vill bara gör ett bra jobb på planen.

Hur går det till när en domare förbereder sig för match då?

– Vi har en laddning som påminner en del om spelarnas. Man får se till att äta och sova bra, vi kör ett träningspass dagen innan match som uppladdning. Sedan kan det bli att man tittar på lite klipp från tidigare matcher. Så kan man se laguppställningar, spelsystem och fasta situationer.

Redan förra året var Tess Olofsson fjärdedomare i allsvenskan på herrsidan.Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Blicken mot allsvenskan 

Men faktum är att Tess Olofsson egentligen redan har en del elitrutin från herrfotbollen. Så sent som förra året var hon fjärdedomare på Olympia, när Helsingborg tog emot Örebro. 

– På grund av corona har jag inte varit tillbaka i allsvenskan. De försöker hålla allting så lokalt det går och jag har inga lag i närheten av mig just nu, säger Tess Olofsson.

Kan det vara på gång att du få vara huvuddomare i allsvenskan inom en snar framtid? 

– Det skulle det kunna bli. Om jag presterar bra under provmatcherna nu och kliver upp och tar en plats i elitgruppen och blir ordinarie i superettan så finns det en möjlighet att jag blir uttagen till provmatcher i allsvenskan. 

”Har många olika drömmar” 

Vet du redan nu om eller hur många fler matcher det blir för dig i superettan, efter Akropolis – AFC Eskilstuna? 

– Jag tror att det kommer bli ett par till. Jag kommer nog få några provmatcher i superettan. Gör jag bra ifrån mig där finns möjligheten att bli uppflyttad.

– Men det är hård konkurrans, understryker Tess Olofsson.

Bibiana Steinhaus har skrivit fotbollshistoria flera gånger. Bland annat när hon dömde sin allra sista match, supercupen mellan Dortmund och FC Bayern.Foto: ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK / ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Tre år har hunnit passera sedan tyskan Bibiana Steinhaus bröt ny mark och blev den första kvinnan som dömde en match i herrarnas Bundesliga, mellan Werder Bremen och Hertha Berlin. 

Sedan dess har hon fortsatt döma på den allra högsta nivån, bland annat supercupfinalen mellan Dortmund och Bayern München. En match som också blev Bibiana Steinhaus sista – efter den la hon nämligen sin visselpipa på hyllan.

– Själv har jag många olika drömmar. Allt från VM och OS på damsidan, och sedan även att få döma internationellt på herrsidan, säger Tess Olofsson.

Har du någon teori om varför det dröjt så här pass länge innan en kvinna fått chansen att döma elitfotboll på herrsidan? 

– Jag tänker mest att vi inte har haft någon kvinnlig domare på den här nivån tidigare, och då har det saknats förebilder. Sedan kom Bibiana och då kom också drömmarna. Man började känna att det kunde bli verklighet för en själv också.

Då blir det du som blir den förebilden nu? 

– Ja, och det är jättekul att man kan få inspirera andra på samma sätt som Bibiana och Stéphanie (Frappart, fransk fotbollsdomare reds.am) har inspirerat mig. 

TV: Stjärnorna som gjort bort sig under sina presentationer