Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Billy: ”Vi har flyttat fram våra positioner”

Se hyllningen till profilen
Billy Magnusson ska leda sitt Landskrona mot nya framgångar även under 2022.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Landskrona jubel under en superettanamatch säsongen 2021.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Nyckelpjäser har bytt Landskrona IP mot allsvenska äventyr. 

Landskronatränaren Billy Magnusson har en delvis ny trupp till sitt förfogande efter fjolårets succé.

Men den lokala förankringen är fortsatt stark – 21 av 26 spelare kommer från Skåne.

– Jag skulle säga att snacket på stan är klart övervägande positivt, säger Billy.


Du som är Premiumkund kan se mötet mellan Landskrona och FC Helsingör här! 

Ihop med IFK Värnamo var Landskrona BoIS det stora överraskningsgänget i superettan förra året. Som nykomling från söderettan stod skåningarna för en riktig fin säsong där de länge var med och slogs om allsvensk uppflyttning.

Till sist blev det en sjätteplats för huvudtränare Billy Magnusson och hans unga, randiga, manskap.

– Vi låg med i toppen länge så på något sätt blev vår sjätteplats ändå en besvikelse. Men om vi ser över helheten så tror jag stora delar av våra supportrar är nöjda över att vi etablerade oss i superettan på ett så bra sätt och över att vi flyttade fram våra positioner.

– Så mycket är positivt runt BoIS och jag skulle säga att snacket på stan är klart övervägande positivt, säger Magnusson, som berättar att Landskrona satsat på att professionalisera sin organisation efter framgångarna 2021.

Bland annat har klubben investerat i ett nytt gym på Landskrona IP.

– Sedan tränar vi också två pass mer, lite tidigare på dagen än tidigare. Vi har en bättre organisation nu och vi har börjat få god ordning på vår ekonomi. Vi har valt vår väg för att vara hållbara långsiktigt och för att kunna ta steg hela tiden.

”Nu blir det lite nytt”

Sedan vinterns säsongsavslutning har Landskrona tappat tre av sina stora nyckelspelare – Sumar Almadjed, Kevin Jensen och Filip Olsson.

Samtliga har bytt svartvita BoIS mot ett nytt fotbollsäventyr i allsvenskan. 

– Det är klart, hade vi själva fått välja hade vi haft de tre kvar. Men samtidigt är det naturligt att de tar nästa steg och det kom inte som någon förvåning för oss. Vi visste att Kevin skulle lämna om vi inte gick upp i allsvenskan, säger Billy Magnusson.

– Jag skulle säga att vi har haft två år nu där vi nästan inte haft några förändringar alls i spelare in eller ut. Nu blir det lite nytt med sex nya och några spelare som vi har flyttat upp. Men känslan är bra och vi har en driven grupp. Har man det blir det oftast bra. 

Kevin Jensen är en av flera spelare som lämnat Landskrona efter framgångarna 2021. Hans nya klubbadress heter Kalmar FF.
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Landskrona inleder sin fotbollssäsong på allvar under lördagen, när det vankas årets första träningsmatch. BoIS tar emot ett meriterat danskt motstånd - FC Helsingör.

Danskarna parkerar överst i NordicBet Liga, vilket är Danmarks motsvarighet till superettan.

– De har amerikanska ägare och har gjort det bra, för bara några år sedan var de uppe i den danska superligan. Vi har mött många danska lag och det känns som att alla är väldigt välspelade och intensiva, säger Billy Magnusson.

– Helsingör är bland de 15 bästa lagen och det är i stort sett som ett allsvenskt lag. Det blir en bra start för oss!

Allsvenskt motstånd i svenska cupen

Den randiga försäsongen fortsätter med möten mot IFK Malmö, danska B93 och seriekonkurrenten Trelleborgs FF.

Därefter tar det blodiga allvaret vid när Landskrona ger sig in i svenska cupens gruppspel den 20 februari. Billy Magnusson och resten av BoIS jagar en slutspelsplats mot lag som IFK Göteborg, Mjällby och Akropolis. 

 – Vi har till och med lagt in två matcher mitt under cupen eftersom vi känner att vi har 26 man i truppen, mycket nytt och då är det bra att spela mycket matcher så alla får en rejäl chans, säger Billy Magnusson.

– Det blir mycket speltid för alla!

TV: SE FLER SPORTNYHETER

Se NFL-firandet