Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storsponsorn lurades att betala 14 miljoner kronor

Johan Andersson är vd för Mellby Gård och sponsrar därigenom Trelleborgs FF med miljonbelopp. Här är han tillsammans med hustrun Stina.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Trelleborgs FF.Foto: BILDBYRÅN
Finansmannen Rune Andersson är bland annat känd för att under många år stöttat Trelleborgs FF. Han är i dag styrelseordförande i familjeägda koncernen Mellby Gård AB. Sonen Johan Andersson är vd.Foto: DANIEL NILSSON / BILDBYRÅN

Trelleborgs FF:s storsponsor Rune Andersson och hans familjs koncern Mellby Gård AB utsattes för en tid sedan för en avancerad kupp. 

Ett dotterbolag lurades att betala tre fakturor på cirka 14 miljoner. Pengarna gick till Italien. 

– När vi upptäckte vad som hänt lyckades vi stoppa två överföringar och få tillbaka den tredje, säger Runes son Johan Andersson som uppmanar andra företag att se över sina rutiner.

Rune Andersson och hans familjeägda koncern Mellby Gård AB förknippas med tre saker. Affärer, trav och Trelleborgs FF. 

Rune Andersson har på olika sätt stöttat fotbollsklubben under många år. Sonen Johan Andersson är vd i koncernen har fortsatt att göra samma sak. Förra året beslöt Mellby Gård AB:s styrelse att över tid satsa 50 miljoner i Trelleborg FF.

Ansiktet utåt var då Johan Andersson, vd sedan 2013. Han är med andra ord ingen anonym person. Det utnyttjade bedragarna som slog till mot koncernen för cirka en månad sedan.

Använde foto

En chef på ett dotterbolag blev uppringd av någon som utgav sig för att vara Johan Andersson. Men det var inte han. Samtalet kom via appen WhatsApp.

– Det var min bild och mitt namn men inte mitt mobilnummer. Det var däremot snarlikt, säger Johan Andersson.

Det var tillräckligt övertygande för att ett avancerat bedrägeri kunde genomföras.

– Bedragaren lyckades på det här sättet få en anställd på dotterbolaget att betala tre fakturor på sammanlagt cirka 14 miljoner, säger Johan Andersson.

Men någonstans gick ett larm.

– Tidigt en lördagsmorgonförstod vi vad som hänt och kopplade in svensk polis, Interpol och flera banker, säger Johan Andersson.

Fakturorna avsåg betalningar till Italien.

Viktigt med bra rutiner

– Det är som tur är en viss fördröjning med betalningar. Vi hann stoppa två stycken innan de nått fram till mottagaren i Italien. Den tredje hade nått mottagaren men vi fick tillbaka de pengarna också, säger Johan Andersson.

Även om Johan Andersson och hans medarbetare fick tillbaka pengarna så hade de lämnat dotterbolagets konto. Därmed räknas det som ett fullbordat brott.

Lärdomen är uppenbar. Mellby Gård AB är inte enda företaget i Sverige som regelbundet utsätts för bedrägerier. Men det här var första gången man råkat för att bedragarna använde WhatsApp.

- Det är viktigt att man har bra rutiner för attestering av fakturor, säger Johan Andersson.