Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Stor press – men det fixar Fredrik Ljungberg”

Mattsson: "Ljungberg har oerhört hög status i Arsenal"
Fredrik Ljungberg är nu huvudtränare i Arsenal. Foto: Shane Healey / ProSports / REX / Shutterstock
Sven-Göran Eriksson var förbundskapten för England. Foto: IMAGO/ULMER / IMAGO/ULMER IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: Olle Sporrong / OLLE SPORRONG

Fredrik Ljungberg har under sin korta tränarkarriär hyllats – bland annat för sina träningsmetoder.

Nu tror flera svenska profiler på succé för Halmstadsonen i Arsenal.

– Deras säsong har varit dålig hittills, nu kommer Fredrik in med nya ögon och det kommer att bli bra, säger Stefan Schwarz.

Beslutet att Fredrik Ljungberg tar över som tränare efter Unai Emery kom ganska väntat. Flera brittiska medier har den senaste tiden publicerat uppgifter om att det var på gång. 

Rami Shaaban, 44, som var målvakt i Arsenal i början på 2000-talet är inte alls förvånad över att Ljungberg tar över storklubben.

– Jag tycker att det var ganska väntat. Det har gått troll i bollen för Arsenal och jag tror Fredrik fixar till det här. Det är en väldigt stor merit och bra för hans cv, säger han. 

Sedan Fredrik Ljungberg slutade som spelare har han tagit den långa vägen till Arsenals tränarbänk – via bland annat via Wolfsburg, där han var assisterande tränare.

Fredrik Ljungberg i Wolfsburg.Foto: THORSTENWAGNER / WITTERS BILDBYRÅN

Efter sitt arbete med U23-laget har han hyllats för sina metoder.

Julio Pleguezuelo, som var kapten för laget:

– Freddie ändrade lagets stil något. Med Freddie spelare vi mer ”vuxen-fotboll”, mer realistisk fotboll. När vi visste att vi inte kunde spela från backlinjen, varför ta risken? Han försökte anpassa oss för seniorfotboll. Ibland spelade vi långbollar, mer kontringsfotboll. Det var en bra kombination, säger han till the Athletic. 

Liknande hyllningar ger förre Arsenal-spelaren Cohen Bramall, som beskriver Ljungberg som en tränare med öga för detaljer som lägger stor vikt vid individuell utveckling. 

Spelade tillsammans i HBK

Niklas Gudmundsson spelade tillsammans med Fredrik Ljungberg i Halmstad 94-95, innan han själv lämnade för Blackburn.

Han beskriver en talang som hade stor potential. 

– I HBK var har ung, framfusig, tonåring. Väldigt talangfull, ju, säger han.

– Han hade en sagolik karriär som spelare och jag vet att han vill fortsätta som tränare och bevisligen har han kommit en bra bit på vägen. Det lilla jag känner till har han ett väldigt starkt förtroende i Arsenal, och det måste man så klart ha när man får det här uppdraget.

Niklas GudmundssonFoto: © BILDBYRÅN

Stefan Schwarz, 50, är en av Fredrik Ljungbergs nära vänner. De spelade tillsammans i landslaget. Schwarz spelade också i Arsenal en säsong i mitten av 1990-talet.

– Jag pratade med Fredrik i tisdags. Det är väldigt stort och kul för honom att han tar över Arsenal, säger han. 

Vad tror du han kan ändra på?

- Arsenal är en av Englands största klubbar. Deras säsong har varit dålig hittills, nu kommer Fredrik in med nya ögon och det kommer att bli bra. Men det kan ta tid.

– Han har stor kompetens, har utbildat sig i Bundesliga och genom ungdomslagen i Arsenal. Alla vet vad han har gjort för Arsenal som spelare. I Arsenal har man stor respekt för Fredrik

Brittisk media

Den forna lagkamraten Gudmundsson lyfter fram en annan Halmstad-tränare, Janne Andersson, när han ger exempel på vad som krävs på posten som tränare: En förmåga att få samman en grupp – och inte minst att hunna hantera media.

– Kontakten och den ömsesidiga respekten inom media är viktig. Än så länge har det väl bara varit inom svensk fotboll (för Janne Andersson). Nu ska Fredrik hantera den engelska, det blir en utmaning. Det är ett tuffare klimat.

Hur tror du han klarar det?

– Jag tror att han är förberedd på det han ger sig i på. Han har spelat i Arsenal i så många år och fått uppleva den massmediala bevakningen däröver. Jag tvekar inte det minsta att han vet vad som sker.

”Stor press”

Sven-Göran ”Svennis” Eriksson, 71, var förbundskapten för England 2001-2006. Han har också varit verksam i Manchester City, Notts County och Leicester City.

Han levde ständigt under stor press under sin tid i England och jagades dygnet runt av journalister.

- Det är en stor press att vara tränare i en sådan stor toppklubb som Arsenal. Men det kommer Fredrik att klara. Han är inte nervös. Inte den Fredrik jag känner i alla fall. Det här ska bli spännande.

Vad har du får råd till Ljungberg?

- Han ska göra det han tror på. Jag känner honom som bara spelare men inte som tränare. Jag har aldrig sett honom hålla ett träningspass. Men får man chansen i Arsenal så har man gjort det bra.

- Det är mycket hedrande för oss svenskar att Fredrik tränar Arsenal. Det var verkligen en rolig nyhet.