Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Stämningen här är något extremt”

Höjdpunkter: AIK-Malmö FF 30 juni.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Malmö FF inleder 2019 års Europaresa med att möta nordirländska Ballymena United.

Markus Rosenberg gör det med vetskapen om att det är sista gången han själv deltar som spelare, men ser fram emot det mer än vad han känner sorg över att det är slut. 

– Tankarna går bara kring att det ska bli kul, säger MFF–kaptenen. 

I februari 2014 var det få som trodde att Markus Rosenberg, då senast fastfrusen på en bänk i West Bromwich, samma år skulle spela en direkt avgörande roll i lagets historiska avancemang till Champions League.

I juli 2019 har Rosenberg förlängt kontraktet med Malmö FF två gånger, tagit sitt lag till ytterligare ett CL– och ett EL–gruppspel, blivit utsedd till lagkapten och vuxit fram till MFF:s största ikon sedan Bosse Larssons dagar. 

Hälften av Markus Rosenbergs sista allsvenska säsong som spelare är redan avklarad, men Europaspelet ska precis till att börja. Lagkaptenen ser fram emot vad som komma skall.

– Tankarna går bara kring att det ska bli kul. 

Vad är förhoppningen?

– Att ta oss till slutspelet. Sedan vet vi också att det är svårt, det är åtta tuffa matcher och man kan inte ha en enda dålig dag. Men det är väl den största skillnaden mellan att spela i Europa och i Sverige.

”Störst erfarenhet av Europaspel”

MFF–kaptenen menar vidare att det finns svårigheter i hur man ska förbereda sig för att möta lag från kontinenten, eftersom det material man har att tillgå ofta inte indikerar vilken nivå laget håller.

– Den stora skillnaden är att du inte vet vad som komma skall. Nu känner du inte till laget så mycket och du känner kanske inte alls till ligan. 

I takt med att Malmö FF har nått Europaframgångar och därmed gjort plånboken tjockare, har sportchefen Daniel Andersson också kunnat lägga till en sedelbunt eller två i samband med att viktiga spelares kontrakt har varit på väg att gå ut. Rasmus Bengtsson, Johan Dahlin, Lasse Nielsen och Fouad Bachirou har alla kunnat vara kvar i klubben – inte nödvändigtvis med pengarna som huvudsaklig motivationsfaktor, men helt klart som en viktig komponent. 

Därmed har MFF också kunnat behålla stommen av spelare som förra året tog laget till både EL–gruppspel och senare även avancemang till sextondelsfinal mot Chelsea.

På frågan om hur årets upplaga av Malmö FF står sig i paritet med tidigare upplagor svarar Rosenberg följande: 

– Det står sig bra. Väldigt bra. Det är detta laget som har mest erfarenhet av Europaspel och här är många som varit utomlands och sedan vänt hem.

– Sedan kommer ett fönster och då brukar det hända mycket i svenska klubbar, speciellt i Malmö FF. Hittills har det varit lugnt men det lär hända något, säger Markus Rosenberg.

Finns det någon spelare - förutom du själv - som kan bli extra viktig i den här typen av matcher?

– Det får ni bedöma. Men tittar man senaste tiden har en sådan som AC gjort väldigt mycket viktiga mål för oss. Men det finns många viktiga spelare.

Hyllar stämningen på Stadion

Att Stadion lever upp extra när det vankas europeiska tävlingsmatcher är ingen hemlighet. Salzburg har fått känna på det två gånger, Celtic en, Sparta Prag och Midtjylland likaså… Markus Rosenberg har sagt det förut, men tvekar inte att föra det på tal än en gång. 

– Det vore dumt att säga något annat än att de här matcherna betyder mycket. Alla som fått uppleva en Europamatch här har fått känna på trycket. Sedan är det kanske inte samma tryck här de första omgångarna, men vi får väl se. Men de gångerna vi kvalat till Champions League har det varit otroligt bra stämning. Det lyfter oss.

Hur speciellt är det att spela just i Malmö? Du har ju också Europaerfarenhet från Werder Bremen.

– De var väldigt bra i Tyskland också, det var fint. Läktarkulturen där är också bra. Men samtidigt är det inte många som slår vår arena när det väl är Europamatch. Stämningen här är något extremt.

En avgörande faktor till Malmö FF:s framgångar har också under föregående Europakampanjer varit fördelen av att lottas till att inleda dubbelmötena på bortaplan, för att sedan dra nytta av Stadion–stämningen i returen.

Laget var utspelat mot Sparta Prag i Tjeckien, trots två bortamål, mot Salzburg var man första året spelmässigt underlägset och andra året fick man ett mål till skänks i slutminuterna, samt mot Celtic såg det ut att bli en fullständig överkörning efter tio minuter. 

Markus Rosenberg medger att lottningen inte är något man kan påverka, men beskedet om hur han helst ser den utfalla är tydlig. 

– Jag avslutar allra helst hemma.

Markus Rosenbergs tre Europagruppspel

2014/2015

Gör förutom två mål mot Sparta Prag också 3-0–målet på Stadion i play–offen mot Salzburg och tar Malmö FF till ett historiskt Champions League–gruppspel. Där lottas laget mot Juventus, Atletico Madrid och Olympiakos.

 

Rosenbergs insatser: Gör ett mål och en assist i hemmasegern mot Olympiakos, samt lyckas göra mål på Piraeus–stadion i Aten när MFF går för tredjeplatsen i gruppen. 

 

2015/2016

Ett mål mot Salzburg (igen) och ett mot Celtic, båda återigen på Stadion. MFF lottas för andra CL–året i rad mot PSG, Real Madrid och Sjachtar Donetsk. 

 

Rosenbergs insatser: Mål mot Sjachtar hemma efter en ikonisk tunnel av Pa Konate. Det var också det enda målet MFF gjorde i den konkurrensen.

2018/2019

Smäller till med två mål i dubbelmötet mot Midtjylland, varav det sista och avgörande i Herning skickade MFF till Europa League. Tog sedan en mer uppoffrande roll i gruppspelet när Marcus Antonsson presenterade sig.