Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smittade Thomas: ”Tittar på barnen genom ett fönster”

Misstänker du corona-symptom? Så ska du göra.
Den förre danska fotbollsstjärnan Thomas Kahlenberg är smittad av corona. Nu berättar han om tiden i isolering.Foto: ANDERS KJÆRBYE / FODBOLDBILLEDER BILDBYRÅN
När Thomas Kahlenberg var aktiv spelade han ofta i det danska landslaget. Här är han i kamp med svenska stjärnan Emil Forsberg.Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST
Thomas Kahlenberg smittades troligen i Amsterdam.Foto: ©ANDERS KJÆRBYE / FODBOLDBILLEDER BILDBYRÅN
På fotbollsarenor runtom i världen syns nu supportrar bära munskydd.Foto: LEANDRO PRIETO/ACTION PLUS/SHUTTERSTOCK

Thomas Kahlenberg gick på fotbollsmatch – utan att veta om att han var smittad av det nya coronaviruset. 

Det ledde till att ett hundratal personer har satts i karantän. 

– Det känns märkligt och surrealistiskt. Jag är självklart otroligt ledsen hur jag har påverkat alla människors liv, säger han till Eurosport. 

Den danska före detta landslagsstjärnan i fotboll Thomas Kahlenberg berättar för Eurosport om den overkliga situation han plötsligt hamnat i. 

Allt började med att han var på en födelsedagsfest i Amsterdam, tillsammans med flera andra före detta fotbollsstjärnor. Det är där läkarna tror att han smittades av det nya coronaviruset. Men han kände inte av några symptom, och eftersom Nederländerna inte finns med på någon lista över högriskområden fanns det ingen anledning för honom att misstänka något. 

Så när Thomas Kahlenberg kom hem till Danmark igen förra söndagen gick han på fotboll. Han besökte sin förra klubb Bröndbys hemmaarena när de mötte Lyngby i danska ligan. Tillsammans med 16 387 andra på läktarna såg han Bröndby vinna med 1-0. 

Dagen efter kände han att något inte stod helt rätt till. Han kände sig dålig och hans fru uppmanade honom att gå och lägga sig. Dagen efter blev han ännu sämre och tog kontakt med vården. 

Han testade positivt för det nya coronaviruset. Och då insåg han konsekvenserna. 

– Det känns märkligt och surrealistiskt. Jag är självklart otroligt ledsen hur jag har påverkat alla människors liv, säger han. 

Foto: ©ANDERS KJæRBYE / FODBOLDBILLEDER BILDBYRÅN

77 supportrar i karantän

Det blev en hel del människor som påverkades av Kahlenbergs besök på fotbollsarenan. 

Ett tjugotal anställda i Bröndby har fått sättas i karantän och i bortalaget Lyngby är det tre spelare som bedöms ha varit så nära Kahlenberg att det finns risk att de smittats. Utöver det är det hela 77 supportrar till Bröndby som beordrats att hålla sig inomhus i två veckor. 

Men Thomas Kahlenberg tycker att han inte har något att be om ursäkt för. 

– Sedan jag fick symptomen och blev sjuk har jag varit isolerad i hemmet och gjort allt jag blivit ombedd att göra. Jag hade inte kunna göra något annorlunda. 

– Det känns naturligtvis märkligt att spela en så stor huvudroll i hela den här showen. 

Han berättar nu om sitt liv i karantän. Om hur han hålls åtskild från sin familj. 

– Vi har tur och har ett hus med en inredd källare. Jag har stängt in mig i den och är isolerad där sedan i onsdags kväll. Min fru och våra barn håller sig där uppe utan att kommer ner. 

Jakob Tage Ramlyng var den första dansken som testade positivt för coronaviruset.Foto: Stine Ramlyng/TV2

Ser sina barn – på avstånd

Det är känslosamt för Thomas Kahlenberg att sitta instängd. 

– Jag brukar titta ut genom det lilla källarfönstret ut mot trädgården för att se hur mina barn leker och springer runt. Men i övrigt är jag helt ensam här nere, säger han till Eurosport. 

Allt som allt är det 59 danskar som har smittats av det nya coronaviruset, det meddelade danska myndigheter under måndagseftermiddagen, en kraftig ökning har skett de senaste dygnen. Det är oklart om någon av de nyligen bekräftat smittade har haft något samröre med Thomas Kahlenberg. 

Den första dansken som smittades var TV2-medarbetaren Jakob Tage Ramlyng. I torsdags blev han uppringd av sin läkare med beskedet att han är frisk och kan åka hem till sin familj. 

– Nu är jag fri, sa han till TV2 Nyheder.

För Thomas Kahlenberg lär det dröja ett tag till innan han får samma besked. 

TV: Superdatorn som ska hitta corona-botemedel

Vad tror ni? Kommer den att lyckas?