Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skånsk fotbollsspelare anhållen för matchfixning

Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

En skånsk fotbollsspelare som bland annat spelat i division 3 har anhållits tillsammans med två idrottsmän som tillhör svenska eliten i futsal.

Polisen slog till på tisdagen strax före kl 11 på förmiddagen.

– Jag har ingen kommentar eftersom det är en pågående förundersökning, säger Fredrik Gårdare, chef för polisens grupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

En av spelarna är misstänkt för grovt givande av muta. Den andre misstänks enbart för att ha mutat. Den tredje är misstänkt för att ha låtit sig mutas. Brotten ska ha begåtts under våren och sommaren förra året.

Brottsrubriceringen grovt givande av muta innebär att förundersökningsledaren, kammaråklagare Staffan Edlund vid riksenheten mot korruption, misstänker att det handlar om en systematisk brottslighet som kan ha haft en stor omfattning. 

Det handlar än så länge om två olika matcher. Två av de anhållna spelarna misstänks för att båda vara inblandade i en matchfixning. Den tredje misstänks för ett fall av matchfixning i en annan match. Det är oklart om det handlar om futsal eller fotboll.

Mångårig karriär

Den skånske fotbollsspelaren som greps på tisdagen har en mångårig karriär inom ett flertal skånska klubbar. Såvitt Kvällsposten kan konstatera har han själv inte spelat futsal på någon högre nivå. De två andra spelarna tillhör eliten inom futsal och har landslagsuppdrag. 

Det bekräftade i går Svenska Fotbollsförbundet.

– Vi har fått information om att två spelare är anhållna och enligt de uppgifter vi har så rör det sig om misstankar om matchfixningsrelaterad brottslighet, säger Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

Men samtidigt greps alltså en tredje idrottsman som inte spelar futsal.

Alla tre fick under tisdagen försvarsadvokater utsedda av tingsrätt.

– I nuläget kan jag inte lämna någon kommentar, säger advokaten Henrik Timan som är ombud för en av de anhållna spelarna.

Fredrik Gårdare vill inte kommentera Kvällspostens uppgifter om att ytterligare en person anhållits i matchfixningshärvan. Han hänvisar till att det är en pågående insats, vilket kan betyda att åklagaren planerar att anhålla fler personer.