Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Ska bo i Helsingborg resten av mitt liv"

Andreas Granqvist nobbade miljonerna i Ryssland för att flytta hem till Helsingborg. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Andreas Granqvist kommer att bära nummer 4 när han efter VM flyttar hem till HIF. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

HELSINGBORG. Vissa beslut tas med hjärtat.

Ett sådant beslut tog landslagskaptenen Andreas Granqvist när han valde superettan med Helsingborgs IF före mångmiljonkontraktet med Krasnodar.

– Jag ska bo i Helsingborg resten av mitt liv, berättar han för Kvällsposten.

Dottern Nova har fyllt fyra år.

– Hon saknar också Sverige och frågar hela tiden efter farmor och farfar, mormor och morfar och kompisar som finns i trakten.

Ibland är det helt enkelt annat än pengar som styr vart fotbollsspelare väljer att bosätta sig. Landslagskaptenen Andreas Granqvist har varit utlandsproffs i tolv år, fem år i Ryssland och Nova väntas få ett syskon till sommaren. 

– När man väger ihop allt så känns det väldigt rätt, säger han.

Det blir tillökning mitt under VM?

– Ja, jag hoppas faktiskt jag missar födseln. Jag vill att vi ska gå långt.

"Det kommer att bli en omställning"

När Andreas Granqvist slår sig ned tillsammans med Kvällsposten har mycket av vad som varit en intensiv dag avverkats. Det har varit presskonferens och han har hyllats av HIF-fans i klubbens sportbar.

Snart flyger han tillbaka till Ryssland där en halv säsong återstår innan VM-äventyret drar igång.

– Det är jätteskoj, jag känner mig enormt välkommen till Helsingborg. Det är skoj att de gillar mig och ser framemot att jag ska komma hem.

Granqvist hoppas avsluta utlandsåren med att föra Krasnodar till Champions League och ett framgångsrikt VM med landslaget. Kort senare byts allt det där ut mot spel i den svenska andraligan med HIF.

Tvära kast kan tyckas.

– Det kommer att bli en omställning, men den är jag mentalt förberedd. Det är en väldigt intressant utmaning att föra HIF tillbaka till allsvenskan.

– Eftersom jag till slut skrev på så påverkade det ju inte på det sättet. Men det är klart att det var tråkigt för mig som Helsingborgskille att det här laget helt plötsligt skulle spela i andraligan. Men jag har varit tydlig med att den dagen vi flyttar hem så är det Helsingborg som gäller, det spelar inte någon roll vilken serie.

Kontrakt med flera delar

Kontraktet med HIF är långt. Minst tre och ett halvt år ska avverkas som spelare innan han blir han sporchef.

– Det känns mycket bättre kring klubben än vad det gjorde för ett år sedan. Allt är på plats och föreningen och laget känns redo att gå upp i allsvenskan igen. Det är mer ordning på allt och jag hoppas att det kommer att bli en rolig resa.

Granqvist hoppas överföra erfarenhet och ledaregenskaper på både de yngre spelarna.

– Jag vill vara en trygg punkt både på och vid sidan av planen. Jag hoppas kunna ta ansvar på ett annat sätt och låta de andra kunna slappna av lite mer.

– Men jag kommer också att höja kravbilden på vissa saker, jag måste ju värdera vad jag kan kräva. Det är mycket bassaker som att alltid ge allt och alltid gå in i duellerna, det kommer jag kräva från alla. Sedan kan jag inte jämföra Helsingborg med Krasnodar när det kommer till visa saker vid sidan av plan. Men där det finns möjlighet kommer jag att ställa krav.

"Hemma är alltid hemma"

Första gången Andreas Granqvist drog på sig HIF-tröjan var han 14 år.

När han i sommar gör comeback är han 33.

– Jag ville tillbaka till klubben som gav mig min utbildning. Jag kände också att flytta tillbaka om tre år, då hade jag varit 35, så hade jag inte kunnat prestera på den nivån jag vill. Nu kommer jag hem och är på toppen av min karriär och kan verkligen ge något till klubben. 

Men är du inte för bra för superettan?

– Det kommer bli en anpassning eftersom jag spelar med bättre spelare i både Krasnodar och i landslaget. Men jag ser det inte på det sättet, jag ska in och göra jobbet och hjälpa spelarna som är i laget att vinna matcher och utvecklas. Lyckas vi med det så har jag lyckats.

– Jag kommer att bo resten av mitt liv i Helsingborg. Jag har trivts väldigt bra på många olika ställen och har haft det väldigt bra. Men hemma är alltid hemma. Det är en perfekt miljö för mig i en lagom stor stad där jag har mina vänner och min familj.

Avvaktar kring landslaget

Men det är många miljoner han tackar nej till. Bland annat ska han ha haft ett kontraktsförslag från Krasnodar värt 40 miljoner kronor om året för att fortsätta till och med säsongen 2020. Även grekiska PAOK ska ha visat intresse. 

– Kransodar har varit väldigt tydliga om att de ville förlänga kontraktet med allt från ett till tre år. Jag kommer inte hem för pengarna om man säger så, då hade jag stannat kvar i Krasnodar.

Landslaget då?

– Jag har haft en bra dialog med Janne Andersson och han har varit tydlig med att "nu är du och sen är sen". Nu har jag först ett VM att se framemot. Jag och Janne kommer att ta ett beslut om hur framtiden ska se ut efter VM. Det är inte bestämt att jag ska sluta i landslaget, säger Granqvist innan han berättar om att byta Europa mot superettan.

– Det är så klart inte optimalt att HIF ligger i superettan, men min känsla har alltid varit att den dagen jag ska flytta hem så ska det vara till Helsingborg.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!