Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag tror att de försöker sälja honom i sommar”

Filip Helander har petats av Sinisa Mihajlovic. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Mattias Svanberg får nöja sig med kortare inhopp efter tränarbytet. Foto: BILDBYRÅN / INSIDEFOTO
Mattias Svanberg. Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Sinisa Mihajlovic har förpassat Bolognas två svenska landslagmän, Filip Helander och Mattias Svanberg, till bänken.

För mittbacken Helander kan vårens matcher bli de sista i Bologna.

– Jag tror att han behöver hitta en ny klubb och jag tror även att Bologna kommer försöka sälja honom, säger Alessandro Mossini, sportjournalist på Corriere della Sera.

I slutet av januari var Bologna-ledningens tålamod slut med tränaren Filippo Inzaghi som fick sparken efter en säsong med tunga resultat där Serie A-klubben slogs i botten av tabellen.

Bologna vände sig i stället till den förre storbacken Sinisa Mihajlovic som fick uppdraget att rädda kvar klubben i Serie A. Tränarbytet har fått effekt även om Bologna efter 32 omgångar bara ligger två poäng före Empoli på nedflyttningsplats.

Men medan tränarbytet har blivit ett lyft för klubben har det blivit tvärtom för lagets två svenska landslagsspelare, Filip Helander, 25, och Mattias Svanberg, 20.

Båda har förpassats till bänken och för Kvällsposten ger sportjournalisten Alessandro Mossini, på tidningen Corriere della Sera, sin syn på ex-MFF:arnas säsong och framtid i klubben.

Kritiken mot landslagsbacken: ”Svag säsong”

Filip Helander har bara spelat tre av elva matcher från start sedan Mihajlovic tog över i slutet av januari, har varit på bänken fyra gånger och saknats helt i truppen på grund av skador och avstängningar i övriga fyra.

– Under januarifönstret lånade Bologna in en ny mittback, Lyanco från Torino, och han har spelat under Mihajlovic tidigare. Lyanco blev omgående ordinarie bredvid Danilo. Även på grund av att han är en bättre spelare än Helander, säger Alessandro Mossini och fortsätter.

– Mihajlovic har även bytt spelsystem från Inzaghis 3-5-2 till 4-2-3-1. De behövde en ny mittback eftersom försvaret var väldigt dåligt och Helander var en del av det problemet.

Alessandro Mossini bevakar Bologna för Corriere della Sera. Foto: Privat

Vad tycker du om Helanders säsong så här långt?

– Han har haft en svag säsong. Han har haft stora problem när han haft bollen mycket och det hade han ofta när de spelade 3-5-2. Han har stått för flera misstag som har kostat mål för Bologna. Jag är inte säker på att han kan vara en startspelare i Serie A för ett lag som vill vara säkra på att undvika nedflyttning.

”Championship-klubbar frågade om Helander”

Sinisa Mihajlovic har kontrakt säsongen ut, men har en option på ytterligare ett år, vilket sannolikt hänger på om han räddar kvar Bologna i Serie A.

Landslagsbacken Filip Helander har spelat i Italien sedan 2015 och i Bologna sedan 2016 (lån första året, köptes loss 2017).

Tror du att Filip Helander har en framtid i Bologna med Mihajlovic som tränare eller behöver han se sig om för en flytt i sommar?

– Jag tror att han behöver se sig om efter en flytt och jag tror även att Bologna kommer försöka sälja honom. För ett par månader sedan var det ett par brittiska klubbar i Championship (näst högsta ligan) som frågade om honom. Han behöver antagligen röra på sig, säger Mossini.

Svanbergs speltid: 38 minuter

Mattias Svanberg köptes loss från Malmö FF förra sommaren för runt 40 miljoner kronor.

Under första hösten i Serie A fick Svanberg alltmer förtroende från dåvarande tränaren Filippo Inzaghi som en av tre centrala mittfältare – och en hel del beröm för sina prestationer.

Efter tränar- och formationsbytet har Svanberg dock bara fått göra tre kortare inhopp på sammanlagt 38 minuter i ligan. Sex gånger har han varit kvar på bänken. Mihajlovic har i stället satsat på Erick Pulgar och Andrea Poli eller Blerim Dzemaili som centrala mittfältare och en offensiv trio med Riccardo Orsolini, Roberto Soriano och Nicola Sansone bakom lagets anfallare.

Är det svårare att hitta en plats för Svanberg i Mihajlovics system?

– Ja, det är svårt men även för att han är ung. Han hade kunnat starta i Bergamo (mot Atalanta) när Mihajlovic använde flera reserver, men då hade han en mindre skada. Jag tror att han hade kunnat passa in i laget, men vid det här läget får han antagligen vänta på sin chans nästa säsong, säger Alessandro Mossini.

”Då kan Svanberg få en större roll”

Om Mihajlovic är kvar nästa säsong, ser du att Svanberg får en större roll då?

– Varför inte? Jag tror att Svanberg kan bli en viktigare spelare i Serie A än Helander. Det här är hans första säsong i Serie A och han kommer ha lärt sig en del. I ett annorlunda lag, Bologna kan förhoppningsvis ha ett bättre lag nästa säsong så att de inte riskerar att åka ur, så skulle han kunna få en större roll.