Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Han kan bli såld för stora pengar”

Mattias Svanberg har imponerat under hösten trots Bolognas kräftgång. Foto: BILDBYRÅN / INSIDEFOTO
Mattias Svanberg i aktion mot Udinese i Serie A i slutet av september. Foto: INSIDEFOTO / EPA / SCANPIX / BILDBYRÅN INSIDEFOTO
Alessandro Mossini, sportjournalist på Corriere della Sera i Bologna. Foto: Privat
Mattias Svanberg. Foto: BILDBYRÅN

När mer rutinerade spelare har svikit har Mattias Svanberg imponerat i Serie A trots klubbens kräftgång.

Bara ett halvår efter flytten till Italien ses den förre Malmö FF-mittfältaren som en spelare för större klubbar.

– Nu ses Svanberg som en spelare som kan bli såld för stora pengar inom ett år eller max två år, säger sportjournalisten Alessandro Mossini på Corriere della Sera i Bologna.

Efter två raka SM-guld tog Mattias Svanberg en ordinarie plats i Malmö FF:s startelva under vårsäsongen.

Trots att MFF:s spel hackade visade Svanberg sin talang och inledde säsongen med ett riktigt drömmål borta mot Elfsborg i den allsvenska premiären.

Svanbergs framfart i MFF gjorde att flera italienska klubbar ryktades följa mittfältstalangen – men det var svenskklubben Bologna som i somras betalde närmare 50 miljoner kronor för Svanbergs namnteckning på ett kontrakt till juni 2023.

En affär som är Malmö FF:s näst största försäljning – efter Zlatan Ibrahimovics flytt till Ajax.

När Kvällsposten intervjuade Mattias Svanberg i september hade 19-åringen fortfarande inte debuterat i Bologna.

Men sedan dess har klubbens manager, den tidigare storspelaren, Filippo Inzaghi gett Svanberg allt mer speltid. Efter 16 omgångar ligger Bologna trea från slutet, men Mattias Svanberg står noterad för två assist på tolv matcher och strax över 770 minuters speltid i det som brukar kallas en av världens svåraste ligor. Så sent som i november kallades han in till det svenska A-landslaget.

Kvällsposten har pratat med sportjournalisten Alessandro Mossini, som bevakar Bologna för tidningen Corriere della Sera sedan flera år tillbaka, om Mattias Svanbergs första halvår i Italien. 

– Mattias Svanberg är en talangfull mittfältare. Han har bra fysik och är tekniskt skicklig. Han har varit redo att spela i en svår situation för Bologna. (Godfred) Donsah har varit skadad sedan augusti (brutet vadben), (Andrea) Poli och (Blerim) Dzemaili har startat säsongen svagt och Svanberg har fått chansen. Laget har fått en mycket negativ start men Mattias är en av få positiva saker de här månaderna, säger Alessandro Mossini.

Allsvenskans dyraste försäljningar

1) Zlatan Ibrahimovic, Malmö FF till Ajax, 82,6 miljoner (2001)

2) Alexander Isak, AIK till Dortmund, cirka 75-80 miljoner kronor (2017)

3) Mattias Svanberg, Malmö FF till Bologna, 46 miljoner (2018)

4) Markus Rosenberg, Malmö FF till Ajax, 45 miljoner (2005)

5) Afonso Alves, Malmö FF till Heerenveen, 42 miljoner (2006)

6) Fredrik Ljungberg, Halmstads BK till Arsenal, för 40 miljoner (1998)

7) Ari da Silva Ferreira, Kalmar FF till AZ Alkmaar, 40 miljoner (2007)

8) Ola Toivonen, Malmö FF till PSV Eindhoven, 40 miljoner (2009)

9) Arnor Sigurdsson, IFK Norrköping till CSKA Moskva, 40 miljoner (2018)

10) Vidar Örn Kjartansson, Malmö FF till Maccabi Tel Aviv, 38 miljoner (2016)

Används som en mezz'ala

I MFF spelade Mattias Svanberg mest som ytter eller central mittfältare. I Bologna används Mattias Svanberg främst som en mezz'ala (betyder en halv ytter). Det innebär att han spelar som en av de två centrala mittfältarna på ett tremannamittfält bredvid lagets spelmotor. Inzaghi har så här långt alltid placerat Svanberg som den vänstra mittfältaren.

Bologna har dock varit en rejält negativ överraskning under hösten och Filippo Inzaghi sitter långt ifrån säkert på managerposten.

Tror du att Mattias Svanberg kan vara en av spelarna som kan göra skillnad och hjälpa laget att klättra i tabellen?

– Han är en talangfull kille i ett lag som lider av en hemsk brist på talang. Han kan hjälpa Bologna, men han är också ung i Serie A och det går både upp och ner för honom. Det är helt normalt för en spelare i hans ålder, men tabellen nu är skrämmande läsning. Bologna ser inte ut att ha tiden att vänta på att unga spelare ska växa till sig, men veteranerna på mittfältet spelar så dåligt att Svanberg spelar väldigt ofta.

Svenska arvet: ”Staden grät när Ingesson dog”

Bologna är samtidigt en stad och en klubb där svenska spelare historiskt sett trivs bra. I laget finns förre MFF:aren och landslagsbacken Filip Helander medan Emil Krafth är utlånad. Traditionen går tillbaka till Kennet Anderssons och Klas Ingessons tid i klubben.

– De två tornen ("Le Due Torri") är en av symbolerna för vår stad. På 90-talet hade vi två svenska torn i Kennet Andersson och Klas Ingesson som var nyckelspelare i ett lag som fick Bologna att drömma. Även nu välkomnas Andersson som en hjälte när han kommer till Bologna. Och det hade varit samma sak med Ingesson. Hela staden grät när han dog. Tack vare de två spelarna är svenska spelare alltid hemma här.

”Bologna hoppas på en hög prislapp”

Det är tidigt än i Mattias Svanbergs italienska karriär, men för Bologna var han en stor investering. Och ses som en spelare som kan säljas för stora pengar i framtiden.

– Han var en stor investering för fem miljoner euro. Förra sommaren sålde klubben sina mest talangfulla spelare (Simone Verdi till Napoli, och Federico Di Francesco till Sassuolo) och använde de pengarna till att återbygga laget, men ledningen gjorde många misstag. Svanberg var inte ett av dem även om några kan tycka att det hade varit mer användbart att använda de pengarna till att ha förstärkt försvaret eller på en anfallare, säger Alessandro Mossini och fortsätter:

– Nu ses Svanberg som en spelare som kan bli såld för stora pengar om ett år eller max två år. Jag skulle säga så här. Bologna hoppas på en hög prislapp för Svanberg eftersom andra spelare definitivt inte är "moneymakers" för klubben med deras dåliga insatser.

Mattias Svanberg på landslagsbänken med klubbkamraten Filip Helander i Nations League-mötet med Ryssland den 20 november. Foto: BILDBYRÅN

”Juventus följer Svanberg inför framtiden”

Innan flytten till Bologna ryktades det om intresse från bland andra Juventus.

Ser du Mattias Svanberg som en spelare som kan spela i någon av de sex storklubbarna i Italien i framtiden?

– Svårt att säga just nu. Det finns dem här som säger att Juventus följer honom inför framtiden. Just nu är det verkligen tidigt. Han behöver förbättra sig, undvika att pausa i matcherna och börja göra mål för att verkligen hamna på storklubbarnas radar. Bologna är antagligen rätt plats att spela på och för att samla på sig erfarenhet, även om jag inte vet om det är rätt plats för honom att växa upp på eftersom "Rossoblù" slåss för att undvika nedflyttning. Jag tror att han skulle kunna bli en viktig spelare även för lag i mittenskiktet i Serie A som Fiorentina, Torino eller Sassuolo i en nära framtid, helt klart, säger Alessandro Mossini.