Kritiken: ”Jag är inget jättefan av VAR - men...”

Rosengårdstränaren efterlyser VAR efter uttåget
Bayern-spelarna jublar efter sitt 1-0-mål i den första halvleken mot FC Rosengård.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Marina Hegering och Sanne Troelsgaard i en duell under Champions League-matchen mellan FC Rosengård och Bayern München.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

MALMÖ. Nej, det blev aldrig spännande på Malmö IP.

Gigantklubben Bayern München visade prov på både rutin och erfarenhet i Champions League-mötet.

Matchen slutade med en tysk 1-0-seger.

– Jag är inget jättefan av VAR men det blir situationer där Bayern München konsekvent drar i tröjor och obstruerar på fasta situationer, sa Rosengårdstränaren Jonas Eidevall efteråt. 

FC Rosengård började visserligen bra mot Bayern München – men den tyska storklubben lät sig knappast utmanas. Efter en dryg kvart kopplade gästerna ett allt hårdare grepp om kvartsfinalsmötet i Malmö.

Utdelningen kom som ett brev på posten. Landslagsstjärnan Lea Schüller hittade en yta i straffområdet och kunde behärskat nicka in 1-0.

Olivia Schough närmast en kvittering

Redan på förhand var uppförsbacken brant för Rosengård, som förlorade med tydliga 3-0 i Tyskland. Att lyckas vända på ett fyramålsunderläge framstod som omöjligt för Malmölaget, som bara den gångna helgen spelade match och kryssade, 3-3, mot den damallsvenska konkurrenten Kristianstad.

Landslagsstjärnan Amanda Ilestedt var tillbaka på bekant mark mot FC Rosengård.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

I den första halvleken var det landslagsanfallaren Olivia Schough som kom närmast en kvittering för Rosengård. Det offensiva nyförvärvet lyckades kriga sig fram i straffområdet, men avslutet gick rakt på Bayernmålvakten Laura Benkarth.

– Jag tycker att detta är en match där vi visar att när vi gör saker i vårt spel så har vi absolut potential att spela jämnt och slå ett lag som Bayern. Det tycker jag inte det råder några tvivel om alls, sa hemmatränaren Jonas Eidevall.

– Sedan krävs det väldigt mycket av oss för att göra det. Vi behöver i princip spela på vår absolut bästa nivå, men det vore konstigt annars när man ska spela kvartsfinal i Champions League. 

FC Rosengård är visserligen vana att spela i Europa, men klubben har inte nått semifinal i Champions League sedan 2012. Mot Bayern München var gästerna några nummer för stora, med sitt kontrollerade passningsspel, snabba omställningar och med sin individuella skicklighet.

Bara i den första halvleken fick Bayern i väg åtta avslut mot mål. Då ska det också sägas att gigantklubben dessutom fick ett 2-0-mål bortdömt. 

Ställs mot Zećira Mušović i semifinal

Rosengård gjorde ett sista Champions League-ryck under matchens andra halvlek. Återigen började Malmölaget bäst – men de riktigt heta målchanserna lös med sin frånvaro. 

– Jag tycker vi gör en bättre match. Det är synd att de gör ett mål i första, även om vi försöker in i det sista gör deras mål att man kanske inte tror på det hela vägen, sa Olivia Schough. 

– Hade vi fått in ett mål först i stället hade det nog kunnat bli en väldigt rolig kväll. Men så här är fotboll och Bayern München är väldigt effektiva och det är inte vi. 

Jonas Eidevall efterlyste VAR efter förlusten mot Bayern München.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Jag är inget jättefan av VAR ...”

I takt med att matchklockan tickade mot slutet tilläts Rosengård ha allt mer av bollinnehavet. Bayern fokuserade på att försvara sin ledning, men tillät samtidigt väldigt lite på egen planhalva.

Rosengårdsspelarna pressade och slet hårt – men det kom aldrig någon utdelning. Det blev tysk seger på Malmö IP:s konstgräs, matchen slutade 1-0.

– Jag är inget jättefan av VAR men det blir situationer där Bayern München konsekvent drar i tröjor och obstruerar på fasta situationer, sa Jonas Eidevall.

Man hör ju allting tydligt nu när det inte är någon publik och jag hörde att du ropade ”vi får inget med oss, fortsätt bara spela”. Är det så du känner efter de här två matcherna?

– Så känner jag nog alltid. På den objektiva sidan säger jag att de straffsituationer vi inte får med oss både här och i Tyskland hade vi fått med oss med VAR, punkt. I stundens hetta kan vi inte förvänta oss att få något av domarna, utan vi behöver vara vara vår egen lyckas smed. 

Resultatet innebär att Bayern går vidare till semifinal i Champions League. Där kommer tyskorna ställas mot engelska Chelsea, där Rosengård-bekantingen Zećira Mušović vaktar målet.

För Rosengård står en ny match på schemat redan den 4 april. Då väntar rena stormötet mot BK Häcken i svenska cupens semifinal.

Olivia Schough ser inte det tajta matchandet som något problem. Tvärtom. 

– Jag tycker det är fantastiskt roligt. Detta är min roligaste försäsong på många, många år. Men så klart krävs det mycket av oss i truppen, sa Schough.