Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ronnie Hellström död – blev 72 år gammal

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: BILDBYRÅN

En av svensk fotbolls största målvaktsprofiler har lämnat oss.

Ronnie Hellström somnade in omgiven av sin familj tidigt på söndagen.

Han vann Guldbollen både 1971 och 1978 och anses vara en av Sveriges bästa målvakter någonsin. Utsedd till världens bästa målvakt och uttagen till världslaget 1974 och 1978. Ronnie Hellström kom ursprungligen från Skåne men slog igenom i Hammarby där han fortfarande är en av föreningens riktigt stora ikoner. Med landslaget nådde Hellström bland annat en femteplats på VM 1974.

För knappt ett år sedan, i mars 2021, hittade läkarna en tumör på matstrupen, precis vid magmunnen. I november valde 72-åringen att berätta om sin sjukdom.

– Jag tar en dag i taget, en behandling i taget, sa han då. 

Hyllades av supportrarna

Hyllningar välde in från supportrar till både Hammarby och Kaiserslautern där målvakten hade en lång och framgångsrik tid.

– Jag vill tacka alla fansen, men inte bara för tifot utan också för alla åren i klubben och allt jag fått vara med om, sa Hellström efter att Bajens supportrar uppmärksammat honom i samband med en match mot Kalmar i december.

Cancern var obotlig men Hellström behandlades med cellgifter för att bekämpa den så gott som möjligt. Till slut orkade inte kroppen mer. Han avled under söndagen med sin familj vid sin sida.

De tackar för allt stöd som de och Ronnie har fått från vänner, sjukvård och fotbollsentusiaster runtom i världen, och speciellt från klubbarna och supportrarna i hans hjärta - Hammarby och Kaiserslauten. Det är en oerhörd sorg och saknad som väntar och familjen önskar att få sörja i fred.