Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN / BILDBYRÅNFoto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
 Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Rieks om hatmötet: "Vet vad som väntar"

Publicerad

Övergången från IFK Göteborg till Malmö FF väcker starka känslor i Göteborg.

Sören Rieks, 30, vet vad som väntar när han kliver in på Gamla Ullevi – i MFF:s tröja.

– Jag är inställd på att det kommer att slängas allt möjligt efter mig, säger den danske mittfältaren.

Även om det dröjer till den 4 november, i omgång 29, innan Göteborg tar emot MFF är Sören Rieks redan nu medveten om att den Blåvita publiken inte kommer att älska honom.

Efter tre och ett halvt år i Göteborg reagerar fansen mot övergången till Malmö.

Rieks minns vad som hände när Tobias Sanna återvände till Gamla Ullevi.

– Hoppas att jag inte ska värma upp i samma hörna. Men de får sjunga vad de vill, det är inget jag bryr mig om, säger MFF:s nyförvärv.

När övergången blev känd drogs paralleller med Disney-ormen Sir Väs av Sörens Rieks tidigare lagkamrater.

– Det är ett internt skämt som vi kört i ett halvår. Det är lugnt för mig, säger dansken – och förtydligar:

– Det är lång historia. Det håller vi internt.

Valde bort utländska klubbar

Mittfältaren vet att rivaliteten mellan Göteborg och Malmö är stor.

– Jag är medveten om att det är stor konkurrens mellan Malmö FF och Blåvitt. Klart det har satt i gång tankeverksamheten för mig. 

– Jag känner till konkurrensen som är mellan klubbarna. Fotboll är mycket känslor, det är känslomässigt för många supportrar.

– Men jag måste tänka på vad som är bäst för min karriär. Man har inte så många år på sig med fotbollen, därför måste man tänka på vad som är bäst för en själv.

Det fanns intresse från utländska klubbar men när MFF kom in i bilden strax före jul tvekade inte Sören Rieks.

– Det var ganska lätt med tanke på succén som klubben haft de senaste åren, säger han.

– Och det är rätt tidpunkt att lämna Göteborg. Möjligheten att få spela i Malmö FF, och kanske vinna allsvenskan och komma till Champions League, känns väldigt attraktiv.

Drömmer om Champions League

I Göteborg har dansken saknat det internationella spelet.

– Det var lite speciellt förra säsongen, och 2016 också, när man såg åt vilket håll det gick för Blåvitt och hur det gick för Malmö. När de spelade i Champions League såg jag matchen på tv istället för att själv vara en del av den.

– Dessutom är Malmö alltid med i toppen, och de vinner oftast allsvenskan. Här har jag möjligheter att utvecklas, säger Rieks.

Som dock erkänner att han har känslor för Göteborg.

– När man har varit tre och ett halvt år i Göteborg är det klart att man blir en integrerad del av staden. Och jag har trivts med fotbollen, så den delen kommer jag att sakna. 

Hur kommer det att känns att möta Göteborg?

– Jag räknar med att det blir häftigt på Gamla Ullevi. Det ska bli kul att möta mina gamla lagkamrater, det är en match jag ser fram emot.

Bättre kontrakt i Malmö

Jämför kontraktet med MFF och det du haft i IFK?

– Ingen tvekan, det är bättre än erbjudandet jag fick från Göteborg. 

Men, det var aktuellt att förlänga – Rieks förde diskussioner med IFK-ledningen.

– Ja, vi höll på att förhandla under en längre period men det löste sig inte.

Sören Rieks gör sin första träning med MFF på lördagen.

– Jag kom i går kväll och ska bo på hotell nu i början. Sedan kommer min familj (fru och två barn, 4 och 2 år) till Malmö.

Relaterade ämnen
Jan Peter Andersson
Jan Peter Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag