Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Piken mot norrmannen: ”Jag brukar ta upp det”

Våren 2019 svarade Anton Tinnerholm på frågor om sina landslagschanser
Anton Tinnerholm i New York City FC-tröjan.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Anton Tinnerholm i landslagströjan.Foto: BILDBYRÅN

2019 gifte han sig, skrev på ett nytt spelarkontrakt och fick barn för första gången.

2020 blir svårt att göra bättre.

Då siktar Anton Tinnerholm på en ligatitel och en plats i den svenska EM-truppen.

– Det enda jag kan göra är att fortsätta prestera, säger han.

Den 28-årige högerbacken befinner sig på träningsläger i Florida med sin klubb New York City FC. Vädret går inte att klaga på, berättar han, och det återstår bara en dryg vecka till säsongens första tävlingsmatch och sedan drar MLS i gång i början av mars.

Efter två och en halv månads uppehåll är det efterlängtat.

– Jag tycker att det är för långt. Jag har hållit i gång så gott jag har kunnat, men det är annorlunda när man inte kan träna fotboll. Det är inte alltid så jävla roligt, säger han.

MLS nuvarande upplägg är att tiden mellan säsongerna är lång – men när matcherna väl drar i gång spelar lagen i princip oavbrutet utan uppehåll under säsongens gång.

– I det långa loppet måste ligan göra något åt det. Ibland behöver man ett break mitt i säsongen, och nu blir det nästan för långt för att komma tillbaka.

Slog ut tränaren med Malmö FF

New York City har dock en fördel av att spelartruppen är mer eller mindre oförändrad jämfört med förra säsongen, då laget vann sin grundserie och sedan åkte ut i den ena konferenssemifinalen mot Toronto FC.

Däremot är det nytt på tränarfronten. Ny huvudtränare är norske Ronny Deila, som var bara detaljer ifrån att ta över som ny tränare för Malmö FF 2014 – men valde att tacka nej till klubben.

– Första intrycket har varit jättebra. Han har lite annat tänk och det känns bra att kunna prata lite svenska med honom, säger Tinnerholm.

Tinnerholm och Deila är inte obekanta med varandra. Norrmannen var nämligen tränare för Celtic när Malmö FF, med Tinnerholm i startelvan, slog ut den skotska storklubben i playoff till Champions League 2015.

– Jag pratade lite med honom om det innan säsongen, men han vill visst inte prata om det har jag märkt. Men jag pratar gärna om det. Jag brukar ta upp det med honom när jag har lite sämre dagar för att bli glad.

Vad brukar du säga?

– Jag har sagt att de trodde att de var världsmästare efter tio minuter på Celtic Park, men att det var tydligt att vi var det bättre laget. Det är fina minnen. Men kanske inte lika fina för honom, haha.

Ronny Deila nobbade tränarjobbet i Malmö FF och blev i stället utslaget av samma klubb ett par år senare.Foto: RUSSELL CHEYNE / REUTERS BILDBYRÅN
Anton Tinnerholm och Markus Rosenberg efter att Celtic slagits ut.Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Kan stanna hur länge som helst”

Anton Tinnerholm har spelat nästan varenda minut sedan han värvades av New York City från Malmö för två år sedan. I september förra året skrev han på ett nytt kontrakt som sträcker sig över tre säsonger till.

Han återkommer till målsättningen att vinna ligatiteln som en stark drivkraft.

– Så länge jag trivs och så länge klubben är ute efter att vinna kan jag stanna hur länge som helst. Det finns inget stopp för det. Det är ingen idé att spekulera i hur det ser ut om tre år, men jag trivs otroligt bra här och nu.

I sommar spelas ett EM där Sverige är med. Finns det i dina tankar?

– Det är klart att det vore jäkligt roligt att vara med där. Men det enda jag kan göra är att fortsätta prestera, sedan är det alltid upp till Janne (Andersson, förbundskapten) och Peter (Wettergren, assisterande förbundskapten).

Har du haft kontakt med Janne Andersson?

– Inte så mycket.

– Det är väl två högerbackar som är med, och jag har inte varit en av dem. Men båda har gjort det jäkligt bra. Jag kommer inte sitta här och klaga om jag inte kommer med när landslaget har gjort det hur bra som helst. Om man är tillräckligt bra kommer man med, men jag gnäller inte för det.

Anton Tinnerholm har bott i New York sedan 2018.Foto: BILDBYRÅN

”Har henne i tanken hela tiden”

Anton Tinnerholm har även annat att tänka på vid sidan av fotbollen. 2019 var året då han gifte sig med hustrun Julia, och i november blev de föräldrar till dottern Scarlett, som föddes i USA och är amerikansk medborgare.

– Hon ska prata bättre engelska än sina föräldrar, säger Tinnerholm och skrattar.

Han ser det inte som någon nödvändighet att dottern växer upp i Sverige under de första åren, berättar han, men i framtiden vet man aldrig vad som händer.

Oavsett har de senaste månaderna förändrat tillvaron för fotbollsspelaren.

– Det är klart att man blir lite mindre egoist och man har något betydligt viktigare i livet. Frun betyder också allt, men med dottern har verkligen livet förändrats. Nu när vi är på träningsläger har jag varit utan henne i flera veckor, det har varit riktigt jobbigt kan jag säga. Man har henne i tanken hela tiden.

Bröllop och pappa för första gången. 2019 var ett helt okej år för dig.

– 2019 var ett klart godkänt år, det får man säga. Synd att vi inte vann titeln bara.